Last(ig)
Mijn vrouw vond het al vreemd. Deze aankoop.
Een boek over de leider van een bigband? Maar het boek betreft Jef Last (1898-1972) en helemaal niet James Last. Het zegt ook wel iets over het feit dat de naam Jef Last toch is weggezakt in het collectief geheugen. Maar dat is niet terecht. Het boek is een aanwinst. Een dikke pil van meer dan 500 pagina’s. Op de omslag een bijzondere foto van de hoofdpersoon in een leren jack en op het hoofd een royale pet. Hand in de broekzak van het wat opgetrokken linker been. Tegen de achtergrond van een grof stenen muur. In gestileerde letters de subtitel “bestaat er een raarder leven dan het mijne?
Interesse
Vanwaar mijn interesse voor deze ruwe bolster, blanke pit. Dat heeft alles te maken met mijn vader die wist te vertellen hoe Jef Last een van degenen is geweest die in de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) meevocht aan de goede kant. En hoe de Spanjestrijders hun Nederlanderschap verloren (vanwege vreemde krijgsdienst) met alle narigheid van dien. Bovendien had mijn vader in een van zijn talloze plakboeken een brief van Jef Last, die ik graag hier publiceer. Wat de vraag van mijn vader precies is geweest weet ik niet, maar ongetwijfeld had het iets te maken met ons koloniaal verleden als land en erfgoed. Het voortreffelijke boek van Rudi Wester levert enige aanknopingspunten bij deze brief. Een brief die over een totaal ander onderwerp handelt dan die Spaanse Burgeroorlog. Het zegt ook iets over de veelzijdigheid van Jef Last.
Rudi Wester
Ook heb ik contact gezocht met auteur Rudi Wester. Zij was tijdens radioprogramma Nieuwsweekend in gesprek over haar boek. Ik heb suggesties over een tekstfragment in het boek. Daarin wordt de niet onbelangrijke rol van Last in het Nederlandse gewapend verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreven. Hij verblijft dan enige tijd in de regio Ommen en voert acties uit. Rudi Wester heeft geen verklaring voor het feit dat er ook in dat kader wordt gesproken wordt over Emmen. Want dat ligt toch een eind uit de buurt. Niet in Overijssel maar Drente.
Emmen
Echter, ik weet dat er ook een buurtschap bij Dalfsen ligt. En dat waarschijnlijk hierop wordt geduid. Inmiddels krijg ik deze hypothese ondersteund door Harry Woertink. Zie mijn vraag bij een al wat ouder bericht waarin beschreven hoe Jef Last heeft bijgedragen aan een boekje ‘Bronnen van verzet’ kort na de bevrijding in 1945. Dat handelt over deze periode in Ommen.
Veelzijdig
Er is nog veel meer over dit boek en de persoon van Jef Last te vertellen. Denk aan zijn rol als openlijk homoseksueel, auteur, achilder, bruggenbouwer maar ook ruziezoeker. Enfin aan de achterzijde van het boek samenvattend “een ongekende blik op dit turbulente leven’. Er zijn verspreid door het boek meerdere illustraties. Loop de boekhandel binnen en vraag eens naar dit boek.
Links
rudi-wester.nl/jef-last/
rudi-wester.nl/verschenen/
https://uitgeverijprometheus.nl/nieuws/bestaat-er-raarder-leven-dan-mijne-besproken-volkskrant.html
https://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=last001
Jan Taco te Gussinklo ” Jan Taco te Gussinklo ”