Ik ben een van die zonderlingen die nog wel iedere dag een blik op de coronacijfers werpt. Cijfers die worden bijgehouden door de Johns Hopkins University op hun Covid-19 dashboard. Wat tonen die cijfers? Vooral een dalende trend in het aantal besmettingen wereldwijd. Toegegeven: de aantallen liggen nog zeer hoog momenteel in Japan en de VS. Meer dan drieënhalf miljoen in Japan de afgelopen 28 dagen en meer dan anderhalf miljoen in de VS in dezelfde periode. Ze beginnen wel lichtjes te dalen de laatste dagen.
Japan en de VS zijn met ook nog Zuid-Korea, meer dan 1,2 miljoen besmettingen, de enige landen die boven een miljoen besmettingen uitsteken. De rest zit daar verder onder. Ook die landen waar Corona lelijk heeft huisgehouden. Denk aan India, Brazilië, Iran, Peru met in elk land dodentallen in de honderdduizenden. Is er nu ergens een nieuwe opstoot, dan blijkt die zeer beperkt in tijdsduur en aantallen.
Betrouwbaarheid cijfers
Hoe betrouwbaar zijn die cijfers? Dat is natuurlijk de grote vraag. Neem China. In de media is sprake van minstens 60.000 doden in de afgelopen maand. Zien we die ook terug in de officiële cijfers die Johns Hopkins namens China ontvangt? Niet echt. Het dodental staat daar op 18.594 (24/01/2023).
China zal vast niet het enige land zijn dat goochelt met de coronacijfers. Het zegt zelf dat het aantal besmettingen alweer daalt. De aanvankelijk gevreesde aantallen doden in de miljoenen zouden daardoor niet worden gehaald. Een ander land dat overduidelijk sjoemelt met de cijfers is Burundi. Daar is in meer dan anderhalf jaar tijd geen coronadode gevallen. Het officiële aantal staat al sinds juli 2021 op 38.
Omikron blijft het
Ondertussen zit de wereld al meer dan een jaar opgescheept met de Omikron variant van het coronavirus. Deze is een keer of zes gemuteerd in een steeds iets besmettelijker type, maar niet per se meer ziekmakend. Dat laatste lijkt te worden gestaafd door de cijfers. Ook bij miljoenen aantallen besmettingen in de VS en Japan stijgt het dodental daar slechts heel minimaal.
Dat is goed nieuws in vergelijking met bijvoorbeeld de Delta variant die eraan voorafging. Wat natuurlijk helpt, is het feit dat veel mensen ondertussen meerdere keren zijn gevaccineerd en/of één of meerdere keren corona hebben gehad. Onze immuniteit kan het virus nu veel beter aan. Zolang er niet een geheel nieuwe variant opduikt, voorzie ik geen schokkende taferelen meer van uitpuilende ziekenhuizen met coronapatiënten die vechten voor hun leven. Wat niet wil zeggen dat er op korte termijn geen coronapatiënten meer in ziekenhuizen zullen belanden.
Lessen uit de pandemie
Wat hebben we met zijn allen geleerd van de pandemie? Zijn we ons bewuster gaan gedragen op het vlak van hygiëne en preventie? Het spijt mij te constateren dat dit geenszins het geval is, kijkend naar mijn Nederlandse dan wel Belgische landgenoten. Iedereen niest en kucht weer vrolijk in de hand in plaats van in de elleboog. Of gewoonweg in het rond. Afstand houden, is ook zo’n voorzorgsmaatregel die nergens meer navolging vindt. Als je weet dat de ander volledig gezond is, is het geen probleem. Als je dat niet zeker weet, houdt het toch een risico in.
Veel mensen waren boos op de mondkapjesmaatregel. Ik had er zelf ook niets mee en zal zo’n ding ook niet meer vrijwillig dragen. Ik houd wel die andere voorzorgsmaatregelen in acht. Niezen en kuchen, doe ik in mijn elleboog. Ik was nog steeds een keer of vijf/zes per dag mijn handen. Ik houd afstand en blijf thuis bij klachten. Ten slotte heb ik het handen geven voorgoed afgeleerd. Wie weet, heeft de ander daar net in zitten niezen of proesten …
De coronapandemie lijkt voorbij. Hoera! Nu nog ervoor zorgen dat er geen nieuwe pandemie de kop opsteekt. De heren en dames politici zeggen hun lessen te hebben geleerd. Ze bereiden zich voor op eventuele nieuwe pandemieën, onder andere door het aanleggen van voorraden medische materialen. Prima. Maar laten wij als burgers onze plicht niet vergeten. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat als iedereen van het begin af aan beter de hygiënische basisregels had nageleefd, we veel sneller van die coronapandemie waren afgeraakt.
Vooralsnog blijft men volharden in tegenovergesteld gedrag.