Pyrotechnieker en showcreator staat als functie onder zijn naam in de mailhandtekening. Jorben van der Borg is vuurwerkdeskundige bij Caffero event fireworks & special effects. “Als ik op een verjaardag vertel wat voor werk ik doe, dan ben ik wel een uurtje aan het vertellen”, zegt hij met een lach. De tijd van een lontje aansteken is allang voorbij, maar het gevoel van vuurwerk afsteken blijft.
Wat houdt je werk in?
“Ik bedenk, prepareer en bouw professionele vuurwerkshows. Dat doen we met een team, waarbij ik op locatie tijdens de showdag de leidinggevende en verantwoordelijke ben.”
Wat doe je dan?
“Vooraf programmeren we de hele show op de computer. Met een 3D-programma, waarin je soorten voorwerk invoert, kun je de effecten voorkijken. Op locatie zetten we dan al het vuurwerk op de juiste posities. Bij consumentenvuurwerk heb je een lontje, bij ons een elektrische ontsteking. Daaruit komen twee draden, die naar oranje schietkoffertjes lopen. We werken met 30- en 70-kanaalskoffers, waarop we de vuurwerkshow vanaf de computer overzetten. Bij sommige shows gebruiken we wel vijftig schietkoffers, die dan op de verschillende vuurwerkposities staan en toch precies tegelijk afgaan. We kunnen tot op de milliseconden nauwkeurig muziek bij het vuurwerk afspelen. Pyromusicals zijn dan ook onze specialiteit.”
Wat vind je leuk aan dit werk?
“Een van de leukste dingen is de afwisseling: je komt en werkt op veel verschillende locaties en evenementen: van bruiloften en bedrijfsfeesten, tot dorps- en verenigingsevenementen tijdens carnaval, kermissen maar ook Koningsdag. De ene keer maak je een show voor een festival en dan weer voor een gender reveal party, waar dan met kleuren het geslacht van de baby bekend wordt gemaakt. Het leukst aan dit werk is, dat je altijd die verbaasde, blije gezichten ziet en met elke show herinneringen maakt.”
Wanneer is het niet of minder leuk?
“Dat je voor een show afhankelijk bent van het weer. Dat heb je niet in de hand. Regen kunnen we tegen; dat maakt niet zo snel wat uit. Maar als het harder dan negen meter per seconde waait, dan mogen omwille van de veiligheid we geen vuurwerk afsteken. Dan moet je dat de klant vertellen en ga je onverrichter zaken met alles weer naar huis.”
Hoe ben je professioneel vuurwerkspecialist geworden?
“Ik ben er ingerold. Vuurwerk is een passie van me, net als van een vriend van mij. Hij regelde een bijbaan bij een vuurwerkbedrijf. Toen ze meer mensen zochten, kon ik er ook aan de slag. Dat heb ik jaren als bijbaan gedaan, naast mijn werk als manager van een werkplaats in de tentenbouw. Totdat ik dit werk voltijds in vaste dienst kon doen. Ik heb het geluk dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken.”
Heb je hiervoor een opleiding moeten doen?
“Op het ROC heb ik de opleiding techniek gedaan. Ik wilde altijd met m’n handen werken, maar dit is -via die vriend- op m’n pad gekomen. Om als pyrotechnicus te mogen werken, heb je wel een certificaat nodig. Daarvoor heb ik een vijfdaagse cursus bij Stichting Nationaal Opleidingscentrum Pyrotechniek gedaan. Dat certificaat is drie jaar geldig en moet je daarna verlengen vanwege de veiligheidseisen rondom dit beroep.”
Verdien je wat je werk waard is?
“Volgens mij verdien ik een gemiddeld inkomen. Ik werk vaak in de weekenden en daarvoor krijg ik een toeslag. Ik kan er prima van leven.”
Wat was een mooi moment in jouw werk?
“Een van mijn eerste klussen bij Caffero: hardcorefestival Phoenix destijds in Oss waarvoor ik een groot deel van de show had gemaakt. Dan zie je duizenden mensen losgaan. Dat geeft zo’n speciaal gevoel. De klant blij, al die mensen uit hun dak zien gaan en daar heb jij dan aan bijgedragen. En het is altijd leuk dat je zelf natuurlijk de beste plek hebt, want je moet goed overzicht hebben. (Lachend:) Ja, ik bof met dit werk.”
Wat zou je nog graag willen doen?
“Grotere shows en gelukkig heeft ons bedrijf die ambitie ook. Zoals bijvoorbeeld Defqon (groot dancefestival in Biddinghuizen) of een vuurwerkshow bij een grote voetbalwedstrijd. Die zouden we dit jaar trouwens doen, maar helaas ging dat door corona niet door. Gelukkig hebben we in de zomer nog best wat kunnen doen. Ons hoogseizoen is van april tot en met september, en natuurlijk oud en nieuw. Maar ja, dit jaar geldt een vuurwerkverbod en zit ik voor de verandering thuis. Misschien dat droneshows een aanvulling kunnen zijn op wat we met vuurwerk doen. We werken nu met een partij samen. Hopelijk blijft de Nederlandse vuurwerktraditie bestaan.”
Tot slot, wat zie je als alternatief beroep voor je. Welk werk lijkt je leuk om te doen?
“Tourmanager lijkt me wel wat. Net als in dit werk vanwege de afwisseling. Het reizen, het avontuur van op pad gaan en werken op wisselende locaties. Je komt nog eens ergens met dit werk; dat vind ik leuk. Die afwisseling is voor mij belangrijk om plezier in m’n werk te houden.”