Oorlogsdoden zoeken geld

Of beter gezegd: de Werkgroep Oorlogsdoden zoekt donateurs. De werkgroep wil zich omvormen tot stichting, teneinde verdere financiering van haar onderzoeken en het duurzaam hosten van haar website mogelijk te maken.

Werkgroep Oorlogsdoden zet zich in om alle Nederlandse oorlogsdoden vanaf 1914 en tevens buitenlandse oorlogsdoden op (voormalig) Nederlands grondgebied te benoemen. De werkgroep doet onderzoek naar met name die doden die buiten de reguliere slachtofferlijsten vallen of zelfs ongenoemd blijven. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld bij bombardementen, beschietingen en straatgevechten gedode burgers en door oorlogsomstandigheden gevallen doden uit de mobilisatieperiode 1939-1940. Maar ook omgekomen daders behoren tot het onderzoeksveld.

De voorlopige werkdefinitie die de werkgroep hanteert is:

Oorlogsdoden zijn die personen die direct of indirect om het leven zijn gekomen door oorlogshandelingen of als gevolg van oorlogsomstandigheden.

Doel van het onderzoek

De werkgroep tracht haar doelen te bereiken door in brede zin onderzoek te doen naar slachtoffers. Het onderzoek bestaat uit een combinatie van archiefonderzoek, genealogisch onderzoek en contactlegging met getuigen, nabestaanden, overige familie of aanverwanten en het bewerkstelligen van samenwerking met relevante organisaties en overheden, grensoverschrijdend.

Ook streeft de werkgroep naar het ontwikkelen van een database die complementair is aan bestaande databases met oorlogsdoden.

Website

De afgelopen jaren heeft de werkgroep in relatieve stilte gewerkt aan het uitbouwen van haar website, www.oorlogsdoden.org, waar zowel professionele als amateuronderzoekers veel informatie kunnen vinden over relevante literatuur, archieven, onderzoeks- en herdenkingsinstituten.

De site geeft ook informatie over de indeling van Nederland (inclusief het Caribisch gedeelte en Suriname, vooorlopig nog exclusief Nederlands-Indië/Indonesië en Nieuw Guinea ) gedurende de Tweede Wereldoorlog: alle toenmalige gemeentes en daaronder vallende woonkernen zijn per provincie vermeld. Bij een aantal provincies (Drenthe, Fryslân en Groningen) staat nu onder elke toenmalige gemeente alle relevante oorlogsliteratuur vermeld. De bedoeling is dat soortgelijke overzichten in de toekomst op alle provinciepagina’s te vinden zijn. Inclusief de naoorlogse door gemeentelijke herindelingen veroorzaakte verhuizingen van woonkernen naar andere of nieuwe gemeenten.

Ook heeft de werkgroep een aantal gratis downloadbare e-boeken over specifieke groepen oorlogsdoden uitgebracht.

Financiering

Tot dusverre heeft de werkgroep de activiteiten grotendeels zelf gefinancierd. Om behoud en voortgang van het onderzoek zeker te stellen wil de Werkgroep Oorlogsdoden zich omvormen tot Stichting Werkgroep Oorlogsdoden. De stichtingsvorm zal het mogelijk maken bij fondsen subsidie aan te vragen om onderzoeken te financieren en de site duurzaam in de lucht te houden.

Daartoe zoekt de Werkgroep donateurs. Het streefbedrag (voor de oprichting van een stichting en duurzame hosting van de site) is €1250,-.

Wie de stichting in oprichting financieel wil steunen, kan dat doen door via deze Doneeractie.nl-pagina een donatie te doen, of rechtstreeks, via NL98 ABNA 0880 6091 25 t.n.v. Werkgroep Oorlogsdoden.

 

Disclaimer: uw verslaggever is lid van de Werkgroep Oorlogsdoden
Foto: © Werkgroep Oorlogsdoden

Mijn gekozen waardering € -

Onderzoeksjournalist, dichter en samensteller van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie.
Werkt aan een boek over het Hitler-de-kunstenaar en het nazivervalsingencircuit.