Opinie: Ons leven zal na corona niet meer hetzelfde zijn

Ons leven zal na corona niet meer hetzelfde zijn als voordien. Niet alleen ons werkleven is van fysiek naar online gegaan, maar ook ons dateleven is meer digitaal geworden. Bovendien is de digitale kloof tussen bevolkingsgroepen door corona gegroeid. Ten slotte is het coronavirus niet het enige dat zich verspreidt, ook complottheorieën en fake news verspreiden zich als een lopend vuurtje. Deze zaken zullen blijvende gevolgen hebben voor ons leven na corona.

Het dateleven zal na corona nooit meer hetzelfde zijn als voordien. De lockdown zorgde voor eenzaamheid bij verschillende vrijgezellen. Het was door de coronacrisis natuurlijk niet evident om fysiek nieuwe mensen te leren kennen. Datingapps waren hiervoor de ideale oplossing. Volgens de krant AD heeft de datingapp Happn er het afgelopen jaar 300 000 nieuwe leden bijgekregen. Dat is 15% meer dan het jaar daarvoor. Bovenop het feit dat datingsites populairder zijn geworden, hebben vrijgezellen volgens Elle last van FODA (fear of dating again). Ze zijn bang dat hun sociale vaardigheden door de coronacrisis een deuk hebben gekregen. Online daten is dus een makkelijkere optie als je fysiek contact wil vermijden. Daarom zal ook na de coronacrisis de online datecultuur populairder blijven dan voordien.

Digitale kloof
Ondanks dat meer mensen op de digitale trein zijn moeten stappen, is de digitale kloof tussen bevolkingsgroepen door corona gegroeid. Dit komt door een gebrek aan materiaal en vaardigheden. Volgens een studie uit The Lancet Digital Health raken mensen die voor de coronacrisis al weinig digitale vaardigheden hadden nu nog meer in de problemen. Ook voor mensen die geen toegang tot het internet of geen laptop ter beschikking hebben, was de digitale trein te snel. Dat zorgt ervoor dat velen het moeilijk hebben om werk te vinden, aangezien digitale vaardigheden steeds vaker een standaard facet in een takenpakket worden.

Complot
Ten slotte zorgt de coronacrisis volgens een studie van The Conversation voor een opmars aan complotdenkers. De buitengewone toestand en de maatregelen die daarbij te pas kwamen, deden de fantasie van vele mensen op hol slaan. Zo werd er bijvoorbeeld gezegd dat het coronavirus per opzet de wereld is ingestuurd om overbevolking tegen te gaan. Dit soort complottheorieën zijn een gevolg van een gebrek aan vertrouwen in de overheid. Door de populariteit van complottheorieën is het bovendien moeilijk om waarheid van fake news te onderscheiden. Door de stijgende circulatie van complottheorieën en fake news zullen we nooit nog evenveel vertrouwen in de overheid en in de media hebben als voordien. Een crisis als deze zal voor altijd haar stempel blijven op onze samenleving blijven drukken.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Mijn gekozen waardering € -