Oppositie Venezuela lijdt nederlaag

Een vette één nul voor de Venozolaanse president Nicolás Maduro, nu de Colombiaanse autoriteiten hebben bevestigd dat het vermeende geboortebewijs dat hij in Colombia geboren zou zijn vals is.

De Panamese ex-ambassadeur bij de Organisatie van Amerikaanse Staten William Cochez, die de Venozolaanse oppositie steunt, was met dat verhaal gekomen. Hij had het volgens hem authentieke geboortebewijs in zijn bezit. Daaruit zou blijken dat Maduro in de Colombiaanse grensstad Cúcuta werd geboren. Als hij Colombiaan is, kan Maduro volgens de wet van zijn land geen president van Venezuela zijn.

Maar Cochez' geboortebewijs is een waardeloos vod gebleken. Deze meest recente troef van oppositieleden om te proberen de in haar ogen onwettige regering – vanwege vermeende fraude bij de verkiezingen in april van dit jaar – dwars te zitten is jammerlijk mislukt.

Intussen heeft president Maduro het ook verre van gemakkelijk. Venezuela wordt nog steeds geteisterd door stroomstoringen, hardnekkige voedseltekorten en een gierende inflatie. Aan Maduro's leiderschapskwaliteiten wordt door vriend en vijand getwijfeld.

Pinochet

In navolging van de overleden president Chávez snoert Maduro één voor één de hem niet welgezinde media de mond. De grootste klap voor Capriles was dat de oppositiezender Globovisión over ging naar een eigenaar die de chavistas welgezind is.

De bankrekening van de hoofdredacteur van het kritische blad Sexto Poder (Zesde Macht) werd bevroren en het laatste nieuws is dat hetzelfde is gebeurd met de bankrekening van de hoofdredacteur/directeur van 's lands grootste dagblad El Nacional. Een gevaarlijke tendens, want een krant als El Nacional vereenzelvigt zich niet met de oppositie zoals Globovisión, maar laat zich wel kritisch uit over de regering. De Interamerikaanse Persvereniging heeft haar zorgen hierover uitgesproken.

Maduro gaat gewoon door met zijn beschuldigingen dat de oppositie bestaat uit fascisten die uit zijn op een coup. Na Capriles' bezoek aan Chili verkondigde de regering dat hij zich had laten adviseren door aanhangers van de overleden dictator Pinochet om een coup te plegen. Capriles zelf zei dat hij juist gesproken had met mensen die hem hadden geadviseerd over hoe je je van een dictatuur kunt verlossen en weer een normale democratie kunt worden. In Chili zelf waren er protesten van links tegen de komst van de 'uiterst rechtse' Venozolaanse oppositieleider. Kortom, zeker geen succes, dat bezoek. Net als eerdere bezoeken aan Peru en Colombia.

Grootste vijand

Nu heeft Capriles ook een onderhoud met paus Franciscus aangevraagd. Hij wil dat de paus bemiddelt in het Venozolaanse conflict. Maar het is de vraag of Franciscus zijn vingers daaraan wil branden. De zittende president is dan misschien door fraude aan het bewind gekomen, er is geen enkel land dat hem de rug heeft toegekeerd. En net als Capriles beroept Maduro zich op de steun van God voor zijn politieke handelen. Een onderhoud met de paus heeft hij ook al gehad.

Het blijven sombere tijden voor Capriles, die er alleen voor staat en zonder belangrijke steunpilaren als 'zijn zender' Globovisión zichtbaar voor de kiezers moet zien te blijven. Het lijkt er toch erg op dat hij dat beter binnen zijn landsgrenzen kan doen dan erbuiten.

In de deelstaat Miranda, waarvan hij gouverneur is, begint de bevolking te morren over zijn veelvuldige afwezigheid. En er ligt een belangrijke klus te wachten: de gemeentelijke verkiezingen in december winnen.

Als hem dat lukt, heeft hij Maduro definitief in de verdediging gedwongen. Maar de op 14 april nog eensgezinde oppositie begint scheuren te vertonen. Dat is, zoals de krant El Universal schreef, haar grootste vijand.

Updates

Een dag nadat ik dit stuk maakte las ik een interessant verhaal op de blog Caracas Chronicles, warm aanbevolen overigens voor mensen die in Venezuela zijn geïnteresseerd. Het gaat over de parlementariër Richard Mardo, wiens parlementaire onschendbaarheid ontnomen is, omdat hij met belastinggeld gesjoemeld zou hebben. Het parlement stemde voor de maatregel met een ongrondwettelijke 59% meerderheid: er is een meerderheid van 2/3 vereist voor een dergelijke stap. Caracas Chronicles vindt het zeer onverstandig van de regering Maduro, om Mardo op deze manier buiten spel te zetten. Het zal de oppositie weer dichter bij elkaar brengen. De eerste protestmars is al aangekondigd voor aanstaande zaterdag 3 augustus.

En nog een dag later kwam het nieuws naar buiten dat Leocenis García, de hoofdredacteur/directeur van Sexto Poder, is gearresteerd wegens belastingontduiking. Zijn zus, bodyguard en chauffeur, die ook bij hem waren, werden vrijgelaten. Hij zelf zit nog vast, zonder contact te hebben met de buitenwereld. Ook zijn advocaten hebben geen toegang tot hem, aldus de Spaanstalige Amerikaanse krant El Nuevo Herald.

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een reactie