ORYX als een FENIX

Oryx Movement Solutions wil mensen zo efficiënt en elegant laten lopen als de Oryx. Een Oryx (antilope) staat in de dierenwereld voor een topatleet, een Usain Bolt. Vandaar dat de initiatiefnemers de Oryx als mascotte hebben gekozen.

Ik spreek de twee innovatoren medio juni 2018 op de zesde etage in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs te Utrecht. In JIM, afkorting voor Jaarbeurs Innovation Mile, een initiatief om vernieuwing te stimuleren. Waar zij op dat moment nog te gast waren, maar inmiddels is Oryx- hun bedrijf- ook lid van de JIM community. Een vrouw en een man met elk een bijzonder verhaal. En een gezamenlijke ambitie.

Marjolein

Marjolein van Koningsveld heeft lang in de paardenwereld gewerkt. Bewegingsanalyse was belangrijk.“Tot ik zwaar geblesseerd geraakt ben aan rug en been door die paarden en daarmee moest stoppen. Feitelijk ook eind van een carrière”. Er werd een revalidatie traject ingegaan, maar dat gaf onvoldoende resultaat. Ook kreeg Marjolein te horen ‘dat er waarschijnlijk niets meer aan te doen was’.  “Toen ben ik in de sportschool Marcel Tiggelman tegengekomen. Hij zag het  trainingsschema’s van mijn fysiotherapeut die mij niet durfde te trainen. Er waren meerdere specialisten die hadden gezegd dat het nooit meer goed zou komen. Zijn aanpak werkte wonderwel”. Daarna zijn we in gesprek geraakt en van het een kwam het ander, ook omdat Marcel zelf een soortgelijke ervaring achter te rug had. Toen hebben we besloten om Oryx Movement Solutions op te richten. “De technologie en werkwijze die  we samen hebben ontwikkeld is slechts een deel, maar de kennis die daarachter zit, de wijze waarop wij die gebruiken, dat is echt onze kennis”.

Marcel

Marcel Tiggelman “Vroeger was ik geluidstechnicus. Ik ben zelf arbeidsongeschikt geraakt vanwege knieproblemen, na een reeks knieoperaties vanwege luxaties. Ik zou zelfs misschien niet meer kunnen lopen, kreeg ik toen te horen. Toen dacht ik, zo kan het niet verder en toen heb ik besloten om het heft in eigen hand te nemen. Dit heb ik gedaan door mijzelf te bekwamen in de wetenschappelijke kennis en ervaring die je nodig hebt om te begrijpen wat het lichaam doet als het beweegt. Dit wat betreft spieren, pezen, botten en bewegingsketens. Toen ben ik fitnesstrainer geworden en heb uiteindelijk allerlei vervolgopleidingen gedaan. Ook gekeken naar welke informatie je uiteindelijk echt nodig hebt om met dit soort complexe materie te kunnen werken . Natuurlijk zou ik bewegingswetenschapper kunnen worden, maar dan krijg je veel informatie die nutteloos is. Waar we niks mee kunnen. Natuurlijk had ik al eigen ervaring, maar ik ben mij dus gewoon verder doelgericht gaan inlezen. Met behulp van deze kennis en ervaring en beschikbare technologie ben ik later zelfs gaan hardlopen en ook hardlooptrainer geworden.Hierdoor ben ik voor het eerst in 18 jaar klachtenvrij geworden, ondanks dat alle specialisten dit ten strengste hadden afgeraden.Ter illustratie: ik heb 15 jaar lang zo’n beetje elke 2 weken minimaal bij de fysiotherapeut doorgebracht”. 

Gezamenlijk

“Dus heel veel wat wij nu doen is gebaseerd op de revalidatie ervaring van Marjolein en mijzelf, evidence based en op basis van een empirische benadering. We hebben samen veel kennis en ervaring opgedaan, die we willen delen met anderen”.

Oryx Go!

Hoe ben ik dit duo op het spoor gekomen? Onlangs – tijdens de jaarlijkse Sustainable Healthcare Challenge (SHC) – presenteerden startups hun product. Deze SHC biedt startups de kans om met ondersteuning hun idee nader uit te werken en te presenteren. Marjolein en Marcel lanceerden de Oryx GO!, valpreventie, waarmee zij een van de prijzen wonnen. Dit met de slogan: ‘De Oryx Go! voorkomt het vallen bij ouderen door hen veiliger en soepeler door het leven te laten bewegen met behulp van efficiënte bewegingsanalyse’. Een combinatie van hardware (stretch banden met tenminste 6 sensoren op meerdere niveaus van het lichaam), software (meetpunten en algoritme) leidt toe metingen (grafieken en tabellen) en interpretatie. Al na een stuk of tien stappen is er een beeld gevormd dat ook goed reproduceerbaar blijkt. Met waarden van hoeken (gewrichten) en segmenten (bijvoorbeeld kuit). De gedachte is dat het systeem uiteindelijk zelf patronen gaat herkennen. Drie  werelden hebben hun aandacht: valpreventie (de Oryx GO! toepassing), revalidatie (follow-up; je meet de verbeteringen), en tenslotte sporters die hun prestatie willen verbeteren. In de ideale wereld is een goed looppatroon belangrijk. Slecht ter been zijn, betekent beperkte mobiliteit en valrisico en het zegt zelfs iets over de levensverwachting

Vier Benen

Heeft de paardenwereld interesse, vraag ik toch maar aan Marjolein? Het is een conservatieve wereld, aldus Marjolein. Een paard heeft vier benen. Analyse is veel lastiger. Compensatie in loopgedrag is een puzzel. Maar wie weet? Wat mag je als klant verwachten. Een interactief rapport met aanbevelingen voor oefeningen. Het concept verkeert voor een belangrijk deel in de ontwikkelingsfase. Maar naar eigen zeggen zijn inmiddels meer dan 400 mensen met groot succes van hun klachten afgeholpen of kunnen beter presteren. Van ouderen die slecht ter been zijn tot topsporters. Er is nog wel zendingswerk en communicatie te verrichten, want veel mensen (ook professionals) vertrouwen meer op hun eigen observatie. De zorgverzekeraar vergoedt wel gangbeeldanalyse, maar dan onder de voorwaarde dat gebruik gemaakt wordt van de high-speed camera, loopband en drukmeting. Maar wij doen dat dus anders. Zonder die drie elementen! Er ligt een officieel tarief (Diagnose Behandel Combinatie). Het Oryx Go! systeem zou hier kunnen declareren als er flexibiliteit is toegestaan. Valrisico preventie is letterlijk waardevol. Effect van biologische leeftijd, zittend beroep of schoeisel zie je terug in het looppatroon aldus Marcel Tiggelman. 

Oryx heeft als missie bewegingsanalyse middels gebruik van sensoren gangbaar te krijgen binnen de medische- en sportwereld om de gezondheid en fysieke prestaties van mensen duurzaam te verbeteren en valrisico bij ouderen te verlagen. Over een jaar (Q3 2019) willen wij een product op de markt hebben dat in ieder geval voor een brede groep professionals betaalbaar (met return on investment) en bruikbaar is. Tevens gaan wij met behulp van de Oryx GO! onderzoek doen naar oorzaken van aan het bewegingsapparaat gerelateerde gezondheidsproblemen die zonder deze technologie onverklaarbaar zouden blijven, zoals bijvoorbeeld het specifiek maken van aspecifieke lage rugklachten.

Website

Op de website staat een uitvoerige toelichting (quote): De Oryx Go! is een sensorsysteem waarmee efficiënt afwijkingen binnen het bewegingspatroon van mensen opgespoord kunnen worden. Tevens geeft het de gebruiker de benodigde feedback om direct actief met verbetering van het bewegingspatroon aan de gang te gaan. Met de ORYX Go! kan eenvoudig een analyse gemaakt worden van het bewegingspatroon van mensen. Door het gebruik van sensoren kan een meting overal uitgevoerd worden. De uitkomst van de meting wordt omgezet in een eenvoudige en begrijpelijke analyse via de efficiënte en innovatieve gebruikersinterface. Hierdoor is de bewegingsanalyse makkelijk en snel toe te passen. Lees verder…..

https://www.linkedin.com/company/jim-utrecht

http://www.oryxmovementsolutions.nl

https://www.sustainablehealthcarechallenge.nl

https://www.sustainablehealthcarechallenge.nl/deelnemers-winnaars-2018/

https://www.sportinnovator.nl/profile/marcel-van-der-kuil

 

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en mijn inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Ik maak graag van lezers mijn fans en volgers. Suggestie voor een onderwerp, maar ook commentaar is altijd welkom.

Mijn gekozen waardering € -