Stephanie van Weert is zelf moeder, dus heeft recht van spreken. “Ik zorg zelf wel dat mijn kind voldoende vitaminen en mineralen krijgt”. Zo stelt zij tijdens haar voordracht tijdens een symposium over voedingsinformatie op dinsdag 8 september 2015 in Zwolle, georganiseerd door haar werkgever Scienta nova. De deelnemerslijst laat zien dat de voedingssector goed is vertegenwoordigd met namen als Friesland Campina, Diepvries Urk, Hooghoudt Destilleerderij enz.
Voedingsmiddelentechnologie
Stephanie studeerde in 2007 in Leeuwarden af als voedingsmiddelentechnoloog en werkt sinds 2014 bij Scienta nova. Een bedrijf, dat ze al kende vanuit haar opleiding. De aandacht van het bedrijf ligt op advies en training in de voedingsmiddelensector. Het betreft trainingsprogramma’s met meerdaagse blokken over grondstoffen, voedselveiligheid, technologie en voedingsleer. Geen wonder dat directeur IJsbrand Velzeboer landelijke bekendheid geniet binnen de sector. Praktisch in elk bedrijf of instelling heeft hij zijn leerlingen.
Etiket
Directe aanleiding voor dit symposium is een nieuwe EU verordening (voor de insiders EU verordening 1169/2011) die ervoor moet zorgen dat de consumenten beter worden voorgelicht over het voedselproduct dat zij aankopen en nuttigen. Dat betekent dat er bijvoorbeeld veel aandacht is voor de etikettering. Voor de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is dit dan ook een prioriteit in het jaarplan 2015. Zoals Cees Dekker (Nysingh advocaten) aanvult in een voordracht is ook het doel van deze verordening om eerlijkheid in de handel te bevorderen en bestrijding van fraude. Dat inclusief aandacht voor geografische herkomst van het product (etikettering). Maar zoals Jaap-Jan Brugman (TUV Nederland) betoogt, is certificering geen doel, maar een middel.
Banaan
Stephanie komt met maar liefst een waslijst van 22 verbeterpunten voor deze nieuwe regelgeving. Een van e voorbeeldend die duidelijk maken dat er lacunes zijn, is een verjaardagstraktatie met fruit, die hier op de foto omhoog gehouden wordt door IJsbrand Velzeboer. ‘En we hebben in ons land al een probleem met obesitas’ aldus Stephanie. Het verhaal hier achter is als volgt: volgens de scholen moet de verjaardagstraktatie gezond zijn. Zij stimuleren een traktatie op basis van fruit of groente. Maar er wordt geen rekening gehouden met de voedingswaarde. Daarbij is de voedingswaarde vermelding op groente en fruit niet verplicht en dus bij veel mensen niet bekend. Deze fruittraktatie heeft een voedingswaarde van ruim 250 kilocalorieën. Ter vergelijking de Haribo snoepjes (die misschien een minder goed imago hebben) maar 85 kilocalorieën. Het verschil is goed te zien op de foto. Tijd voor ouders en scholen om het beleid te herzien. Het is ook zeker dat het bedrijf (met de mooie naam) Scienta nova het niet bij deze gebrekkige regelgeving laat zitten en actie onderneemt richting Brussel.