Wie pakt de handschoen op

Die handschoen past ons niet allemaal. Een kersvers handboek maakt dat duidelijk.

In ieder geval pakt Frits Laarman (foto) de verloren handschoen op. Hij werkt als osteoarcheoloog bij het Rijksinstituut voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort. Hij raapt tijdens zijn omzwervingen verloren handschoenen op om deze te catalogiseren. Hij heeft daarvoor diverse malen media aandacht gekregen. Dat catalogiseren betekent dat hij kijkt naar de maat (volwassene of kind), man-vrouw, links of rechts, en de kleur. Natuurlijk ook GPS gegevens en tijdstip. Het betekent dat hij beschikt over een indrukwekkende database. Deze big data kunnen tot voorzichtige conclusies leiden.

Handschoenen zijn ook in de gezondheidszorg een belangrijk item. Immers sinds de ontdekking van het belang van overdracht (transmissie) van infecties zijn handschoenen in gebruik genomen. De recente Ebola uitbraak heeft daarvan een indrukwekkend voorbeeld te zien gegeven. Miljoenen wegwerp handschoenen zijn in omloop geweest. Misschien duiken er ooit dergelijke handschoenen op bij bodemvondsten in de toekomst.

Bodemvondsten

Frits Laarman kan -als eigentijdse handschoenen verzamelaar- in het nieuwe handboek niet ontbreken. De titel Honderden…, van hand tot hand, Handschoenen en wanten in de Nederlanden voor 1700. In bodemvondsten zijn handschoenen te vinden. Vaak slechts restanten. Handschoenen hadden vroeger diverse doelen, veel meer dan tegenwoordig. Een uniek boek geeft daarvan een overzicht met prachtige illustraties en beschrijvingen van handschoenen (en wanten) uit de periode voor het jaar 1700. Dit boek is onderdeel van een serie, uitgebracht door SPA uitgevers. Ons wordt aangekondigd dat er nog meer titels zullen volgen.

Handschoenen over die vroege periode zijn voor het eerst beschreven in 1692.  Dat staat te lezen in dit  boek van de hand van Annemarieke Willemsen. Handschoenen tegen de koude, handschoenen bij het werk, militaire handschoenen en ga zo maar door . Interessant zijn handschoenen als symbool (pag. 159). Het kan daarbij twee kanten op gaan. Handschoenen om heilige of magische objecten te beschermen tegen aanraking. Of om het lichaam te beschermen tegen de krachten van het voorwerp. De tekenen (insigna) maken iemand belangrijk zoals  een bisschop. Het hele boek staat vol weetjes en wetenswaardigheden. Een boek dat je geregeld ter hand (!) zal nemen. Iets voor op de koffietafel (en voordien als cadeau voor bij de komende Feestdagen, misschien via de gehandschoende goedheilig man!

Mijn gekozen waardering € -