Papegaaienziekte steeds op de loer

Voor een tweede jaar is de GGD met drie medewerkers -in kanariegeel shirt- en een stand aanwezig op de uitgestrekte Vogelmarkt, zaterdag 20 september 2014 in de IJsselhallen te Zwolle. Jammer dat het kraampje wat uit het zicht staat aan een zijkant. Het is warm en druk in de twee enorme Beurshallen.

Wat is Papegaaienziekte? 

De Papegaaienziekte is een zoonose (een dierlijke infectieziekte die naar de mens overdraagbaar is). Een meer bekende voorbeeld is de Q-koorts (van geit naar mens), maar ook Mers (van kameel naar mens). Ebola is van oorsprong ook een zoonose, maar nu een epidemie omdat het Ebolavirus van mens tot mens overdraagbaar blijkt. Gelukkig speelt dat laatste niet bij Papegaaienziekte. De verwekker is een micro-organisme dat Chlamydia psittaci heet. De incubatietijd (zeg maar de tijd van het oplopen van een besmetting tot eventuele ziekteverschijnselen) kan volgens de GGD varieren van 5 tot 28 dagen . Er kan een griepachtig beeld ontstaan, maar soms ook een bepaald type longontsteking.

Zoals de folder van de GGD aangeeft: het zijn vaak de papegaai-achtigen (kromsnavels) die de ziekte op mensen overdragen. Vogels die de bacterie uitscheiden doen dat via neusvocht, oogvocht en met de ontlasting. De bacteriën komen in de lucht terecht en het inademen van lucht met deze bacteriedeeltjes kan de infectie op mensen overbrengen. Verzorging en behandeling van zieke vogels (met antibiotica!) is nodig. Ook dient men het hok goed schoon te maken (met masker en handschoenen).

Aanleiding

Aanleiding tot verhoogde waakzaamheid is het optreden van een paar ernstige gevallen van papegaaienziekte (psittacosis) in de nasleep van een vorige vogelmarkt. Voorlichting is het sleutelwoord. Per jaar worden in Nederland 30 tot 40 ziektegevallen gemeld. Meer dan de helft van deze mensen zijn zo ziek dat ze zijn opgenomen in het ziekenhuis. Men vermoedt dat de ziekte vaker voorkomt. Als de ziekte milder verloopt lijkt het op andere ziekten en wordt dan vaak niet herkend, aldus de autoriteiten (RIVM)

De folders voor hobbyisten en vogelhandelaren zijn door de GGD Zwolle zelf ontwikkeld. Naar aanleiding van de eerste beurs zijn er nu ook folders in diverse talen. Er komen bezoekers uit Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië. Een knuffelpapegaai is als een soort mascotte gekocht in een speelgoedwinkel. De aanpak is onderdeel van een programma waarbij ook ketenpartners in de zorg zijn ingeschakeld. De huisartsen zijn tijdig geïnformeerd via een nieuwsbrief. Handelaren blijken over het algemeen goed op de hoogte van het fenomeen papegaaienziekte, maar dat geldt veel minder voor de vaderlandse hobbyisten. Duitsers en Fransen zijn opvallend goed op de hoogte.

Internationaal 

Ondanks de enorme drukt, lukt het nog wel om enkele aanwezigen te spreken te krijgen. Volgens Bart Stiphout van de organisatie van deze Vogelmarkt zijn er in totaal 781 standhouders en worden 6000 bezoekers verwacht. Het is een zeer internationaal gezelschap. Waarom komt iedereen naar Zwolle? 'Er is heel veel handel en de parkieten zijn behoorlijk goedkoop'. Een Duitse bezoeker (Hamm) mompelt dat het allemaal toch wel erg druk is en vooral bij de entree erg chaotisch toegaat. Maar hij moet weer snel verder om inkopen te doen. 

Ost Jozef, een Belgische handelaar heeft een goed overzicht over wat er op vogelmarkte binnen Europa gebeurt. Hij leidt een groothandel van allerhande materialen voor de vogelhobby. Materialen, die ook nog eens voor 90% in eigen beheer in België zelf worden vervaardigd (plastic, hout en metaal), zoals voederbakjes en tralies. Hij is weliswaar aanwezig met een kraam, maar vooral is de bedoeling om contacten te leggen met zijn afnemers. Hij merkt op dat er in Zwolle veel mensen uit het Oostblok zijn (soms ook zakkenrollers). De handel loopt wat terug, door het verdwijnen van Dierspeciaalzaken en de mogelijkheid materialen te kopen 'bij de winkel op de hoek', maar ook wel door gebruik van Internet. Echter de medewerker van de GGD stelt dat juist de komst van Oost-Europeanen met hun vogeltjes aantrekkelijk is voor "nieuw bloed" in de sector en vanwege foktechnische voordelen (vermijden inteelt siervogels).  

Dozen

Mannen met dozen bepalen lange tijd het straatbeeld. Want inderdaad, het zijn vooral mannen die op de siervogels afkomen. Je zou het zo niet zeggen, maar nieuwe ontwikkelingen zijn er zeker in de branche ook gaande. Denk aan de mogelijkheid om DNA onderzoek te doen (geslachtsbepaling) en ook laboratoriumtesten op de aanwezigheid van psittacosis bij een snaveldier. De prijs van 6€ voor een test is verbazingwekkend als we dat afzetten tegen de prijzen die we in de gezondheidszorg tegenkomen.  Meer weten over zoonosen? Lees dan het boek Uitgebeend.

Mijn gekozen waardering € -