'Zorg zal steeds meer tijd- en plaatsonafhankelijk worden. De relatie tussen patiënt en zorgverlener zal gaan veranderen'. Zo maar wat zinnen uit een kersvers rapport. Deze week is aan het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een rapport aangeboden met als titel Consumenten-eHealth In dit rapport van de RVZ (Raad voor de Volksgezondheid en Zorg) worden oplossingsrichtingen aangegeven. De term algoritme en decision support komt wel even voorbij, maar heel beperkt. Nee, het gaat vooral de implementatie van eHealth. Mij interesseert vooral 'of en hoe het werkt'
'Zorg zal steeds meer tijd- en plaatsonafhankelijk worden'
Algoritme
Hoe overbruggen we de afstand (tijd en plaats bij eHealth) tussen de zorgverlener in de patiënt? Meestal gaat het dan over zaken als het leggen van (oog)contact, empathie en engagement tonen. Dat kan versterkt worden door een ferme handdruk, een schouderklopje en noem maar op. Maar in de wereld van eHealth zijn zowel zorgaanbieder als zorgvrager (letterlijk) onthand. Geur en tast laten het afweten. Maar zeker doemen er ook nieuwe mogelijkheden op, zoals het gebruik van sensoren.Maar ik denk zeker aan het interpreteren van gelaatsuitdrukkingen zoals dat al plaatsvindt via het innovatieve Wageningse bedrijf Noldus. Via de beeldverbinding. Vreugde en boosheid zijn dan letterlijk af te lezen. Maar er zijn meer uitdagingen. Indrukken die ons via een beeldverbinding bereiken kunnen verder verrijkt worden.
Magnification
De laatste tijd heb ik contact met een firma in Taiwan die videobeelden kan versterken (magnification). Dat vereist veel rekenkracht. De software ontwikkelaars trekken de vergelijking met de uitvinding van de microscoop, zo belangrijk achten zij de impact. Een voorbeeld -door mij geplukt vanaf de website van VicarVision, waarmee Noldus nauw samenwerkt, laat zien wat mogelijk is. Het bewuste filmpje laat interpretaties zien van combinaties van gelaatspierbewegingen en stelt met berekeningen (algoritme) vast of er tekenen zijn van droefheid (sad) of vreugde (happy) en alle varianten. Dat effect kan zo te zien worden versterkt via deze nieuwe software zoals ik heb getest Of dat verantwoord is?? Andersom betekent dit dat deze analyse software wellicht ook subtielere mimiek kan interpreteren door deze software tussen te schakelen. Het is het proberen waard, toch?
Polsslag
Op deze foto (en de achterliggende video) is een foto van een pols te zien. Rechts is bij dezelfde opname beeldversterking toegepast via de eerder besproken software.. Rechts zie je in de video nu ineens wisselende kleurverschillen optreden, maar ook duidelijk het uitzetten van bloedvaten (polsslagaders) door pulsaties van de hartslag. Op deze wijze is te meten dat de hartslag regelmatig en niet zeer snel is. Dat kan relevant zijn in bepaalde omstandigheden. Met enige fantasie zijn zowel meer toepassingen te bedenken. Stel dat de analyse niet achteraf, maar live online wordt toegepast kan daarmee de diagnostiek gebaat zijn. Denk eens aan bepaalde typen epileptische aanvallen.
Historie
Interessant is het dat misschien historisch filmmateriaal met behulp van deze software kan worden bewerkt. Zou de geschiedenis af en toe kunnen worden herschreven? Zo zouden we kunnen vaststellen of president Roosevelt in Jalta wellicht hartritmestoornissen (atriumfibrilleren) had toen hij met de wereldleiders op een bankje zat in 1945. Meer voorbeelden zijn welkom!