Planet of the Humans is een milieudocumentaire uit 2019, geregisseerd door Jeff Gibbs. De film kreeg de volle steun van Michael Moore. De documentaire werd in juli 2019 uitgebracht op het Traverse City Film Festival. Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Dag van de Aarde op 22 april 2020 kondigde Michael Moore aan dat de film 30 dagen lang gratis te bekijken zou zijn via YouTube. Deze lowbudgetfilm onderzoekt de – volgens de filmmakers – valse beloften van de milieubeweging en stelt dat we nog steeds “verslaafd” zijn aan fossiele brandstoffen. Regisseur Jeff Gibbs neemt een hele reeks groene thema’s op de korrel, zoals elektrische auto’s, zonnepanelen, windmolens, biomassa en biobrandstof. Ook grote (Amerikaanse) milieuactivistengroepen zoals de Sierra Club en 350.org krijgen kritiek, evenals een hele reeks prominente “groenen”(bron: Wikipedia).
De vinger op de zere plek?
De docu kwam op 21 april van dit jaar uit op YouTube en had op 30 april al meer dan 4 miljoen hits. Een groot deel van de inhoud van de docu is afkomstig uit het boek Green Illusions: The Dirty Secrets of Clean Energy and the Future of Environmentalism uit 2012 van Ozzie Zehner, die co-producent was van de film en in de docu ook zijn zegje mag doen. Zehner is van mening dat veel groene oplossingen geen oplossing zijn maar juist onderdeel zijn van het probleem.
Michael Moore legt uit dat in de de docu de vinger op de zere plek wordt gelegd. Er wordt gezegd wat niemand anders durft te zeggen en hij noemt het een wake-up call voor de realiteit waar we bang voor zijn. We zouden de strijd voor klimaatverandering verliezen omdat we leiders volgen die ons de verkeerde kant op brengen. De groene beweging is volgens hem uitverkocht aan rijke belangen en het Amerikaanse bedrijfsleven. Moore stelt de volgende vraag: zijn wij milieuactivisten gevallen voor illusies, ‘groene’ illusies, die allesbehalve groen zijn, omdat we bang zijn dat dit het einde is en we onze hoop hebben gevestigd op biomassa, windturbines en elektrische auto’s?
Ongemakkelijke waarheid?
De film werd via YouTube uitgebracht omdat de bioscopen momenteel overal gesloten zijn, maar als het aan klimaatactivisten ligt, wordt de film verwijderd van YouTube. Klimaatactivist en producer van de film Gasland eist zelfs excuses van Gibbs en Moore. Door de kritiek van milieuactivisten op de documentaire, heeft de distributiemaatschappij FilmsForAction de docu, na analyse, van haar platform gehaald en schrijft dat de film veel misinformatie bevat. De film is nu gratis te kijken op YouTube omdat geen enkele filmmaatschappij de vingers er nog aan wil branden.
Schrijver en milieuactivist Anders Lorenzen laat geen spaan heel van de film in de recensie op zijn blog. Hij verwijt de makers van de docu dat de kritiek op hernieuwbare energie niet terecht is. Lorenzen vindt dat de stappen die worden gemaakt in de efficiency van bijvoorbeeld windenergie, zonne-energie en het opslaan van energie wel degelijk stappen zijn in de goede richting.
Lorenzen schrijft: “De documentaire lijkt een geschenk te zijn geweest voor de klimaatontkennende extreemrechtse beweging. Veel van de argumenten die Gibbs in de film heeft aangevoerd, hebben ze lang gebruikt als argument om geen actie te ondernemen tegen klimaatverandering.”