Plasterk gedoogt mensen met principes

Wie gewetensbezwaren heeft tegen het afgeven van vingerafdrukken voor een identiteitsbewijs, hoeft toch niet buiten de samenleving te staan. Vandaag praat de Tweede Kamer erover.

Vasthouden aan je principes loont. Die conclusie kun je trekken nu minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer komt die tegemoet komt aan mensen die hun vingerafdruk niet willen geven bij het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs.

"We proberen de mensen die die principes hebben zoveel mogelijk de mogelijkheid te bieden om zich overal goed te kunnen identificeren", zei Plasterk tegen de NOS. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om een oplossing te bieden aan "vingerafdrukweigeraars". Update: vandaag, 18 september, discussieert de Tweede Kamer over deze "Wijziging van de Paspoortwet in verband met onder meer de status van de Nederlandse identiteitskaart".

Nu staat nog op de website van de Rijksoverheid dat het "van groot maatschappelijk belang (is) dat fraude en misbruik van reisdocumenten wordt voorkomen. Daarom is geen uitzondering mogelijk voor mensen met gemoedsbezwaren." Kennelijk is de regering nu tot het inzicht gekomen dat uitzonderingen wél mogelijk zijn. De vraag is nu wat de waarde van de vingerafdruk als controlemiddel nog is, als mensen er voor kunnen kiezen om niet mee te doen.

Typhoon

Het lijkt me vooral zuur voor mensen die tegen hun principes in inmiddels al hun vingerafdrukken hebben afgegeven, omdat ze geen andere optie zagen. Onlangs sprak ik met de Nederlandse rapper Typhoon, die zich ook een tijd heeft verzet tegen het afgeven van vingerafdrukken.

Het was voor hem heel lastig om geen nieuw paspoort te kunnen aanvragen, vertelde hij. "Je kan geen huis huren want daarvoor moet je je identiteitsbewijs mee hebben", zegt Typhoon. "Ik kan geen facturen sturen voor mijn bedrijf, want daarvoor moet je je paspoort meesturen. Ik kan niet reizen voor werk. Dus op een gegeven moment moest ik wel. Je voelt je smerig, nasty, maar toch gedaan."

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?Œ Peter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.

Geef een reactie