“Luister, luister, luister… op deze dag, 30 juli 2013, trakteren wij de Nederlandse burger op een rustige zomer zonder politieke zorgen.”
Dit kondigde de Engelse stadsomroeper Tony Appleton (76) eergisteren in vol ornaat aan op het Binnenhof in Den Haag. Speciaal is hij overgekomen uit Londen. De prachtig uitgedoste omroeper maakte voor het oog van de wereldpers de geboorte van de nieuwe troonopvolger in Engeland bekend.
Vijf keer op reces
“Geen gedoe, geen relletjes en gedonder in de Nederlandse politiek?”, vroeg hij zich af. “Niet te geloven. Bij ons gaat dat gewoon door.” Ik haast me te zeggen dat politici bij ons heel veel op vakantie gaan. Wel vijf keer per jaar. Krokusreces, meireces, zomerreces, herfstreces en kerstreces. “Zijn er dan geen economische- en politieke crises in jullie land?”, vraagt stadsomroeper Appleton.
Ik leg hem uit dat onze politici slechts in hele korte tijd de kans krijgen hun werk te doen. Vergaderen, spreekbeurten, werkbezoeken en optreden in de media. Hij kijkt mij aan met een blik van ‘oei, gaat dat allemaal zo bij jullie?’
Politieke spelletjes even taboe
Ik ga verder: “Ja, in die korte tijd spelen zich nogal wat achterkamertjesgesprekken en onderonsjes af tussen verschillende politici. Er wordt dan volop informatie gelekt naar verschillende politieke journalisten. De media brengen die informatie zonder namen te noemen, want zo zeggen ze in een koor: ‘Dat doen we niet anders drogen onze bronnen op.’ In de media worden de lekkers aangeduid met ‘bronnen’ of ‘kringen’ of ‘ingewijden.’ Begrijp je dat?” Mr. Appleton schudt zijn hoofd en loopt langzaam het lege Binnenhof af. Ik roep hem nog na, dat ook de Haagse-journalisten in Den Haag er niet zijn, maar hij zwaait naar me uit de verte.
Blijf maar weg
Heb ik de stadsomroeper nu het eerlijke verhaal verteld? Heb ik niet gejokt? Ik gebruik het L-woord maar even niet. Geef ik een verkeerd of een juist beeld over politiek Den Haag? Om met Diederik Samsom te spreken ‘het eerlijke verhaal’, sterker en socialer uit de crisis komen. Doe je dat door vijf keer in een jaar op reces te gaan, van 5 juli tot 2 september? ‘Geen nieuws is goed nieuws’, luidt een Nederlands gezegde. Geen koppen in de media over de slechte werkgelegenheid, over het grote verlies van banen, het toenemen van faillissementen, het verbeteren van de zorg en de pensioenen. Nee, niets van dit alles. Wat een rust. Zou het dan toch waar zijn, dat de economie weer aantrekt? Zou de economische crisis sneller voorbij zijn dan gedacht? Als dat zo is, laat de politici dan maar lekker op vakantie blijven. Zes miljard extra bezuinigen niet meer nodig.
Tekst: Hans Izaak Kriek