CAIRO – Op 26 en 27 mei kiest Egypte een nieuwe president. Dat voormalig legerleider Abdel-Fattah El-Sisi deze verkiezingen met een overweldigende meerderheid gaat winnen lijkt vrijwel zeker, maar dat weerhoudt sommigen er toch niet van om ook een gokje te wagen.
Een van de meest in het oog springende kandidaten is Mortada Mansour, een voormalig rechter, tegenwoordig werkzaam als advocaat. Mansour houdt er nogal radicale plannen op na, mocht hij de nieuwe president van Egypte worden.
Gevangenis
“Egypte zit op het moment in een donkere tunnel”, aldus Mansour tijdens de persconferentie waarop hij zijn kanditatuur bekend maakte. “We moeten de rechtsorde herstellen. We hebben geen tijd voor demonstraties en voor mensen die een jaar lang een fabriek sluiten. Die mensen horen in de gevangenis.”
Ook sociale media zoals Facebook en Twitter vormen een bedreiging voor de nationale veiligheid en kunnen maar beter verboden worden, vindt Mansour. Buurman Ethiopië moet eveneens oppassen.
Het land is een dam aan het bouwen in de Nijl om electriciteit mee te kunnen winnen en Egypte is bang dat de toevoer van Nijl-water hierdoor dusdanig verstoort wordt dat het land in de problemen komt. Mansour zegt het niet toe te zullen laten dat iemand ‘ons aandeel Nijl-water vermindert’ en in het ergste geval een oorlog met Ethiopië niet uit te sluiten.
Badkamer
Mansour zegt voor vrijheid van godsdienst te zijn, maar dan wel alleen voor wie een van de drie Abrahamitische geloven aanhangt: Christendom, Islam en Jodendom. “Wie atheist wil zijn doet dat maar in zijn badkamer”, zo liet de presidentskandidaat weten.
In navolging van de Islamitische wet moet de verkoop van alcohol aan banden gelegd worden. “We willen geen mensen dronken over straat hebben lopen”, aldus Mansour. Alcoholische dranken zouden alleen nog voor toeristen verkrijgbaar moeten zijn, in bars van hotels.
Al-Jazeera
Ook wil Mansour het staatsburgerschap afnemen van iedere Egyptenaar die op Al-Jazeera te zien geweest is, want dat televisiekanaal is er volgens Mansour op uit om ‘Egypte te vernietigen’. Hij noemde het ‘onacceptabel’ dat Qatar, thuisland van Al-Jazeera, en volgens Mansour een ‘land ter grootte van een mier’ een bedreiging vormt voor ‘Egypte, een land ter grootte van een leeuw’.
De 61-jarige advocaat stond in 2012 zelf voor de rechtbank toen hij er samen met 24 anderen van werd beschuldigd medeplichtig te zijn aan het organiseren van de zogeheten ‘Camel Battle’, waarbij op 2 februari 2011 gewapende mannen op kamelen het Tahrir-plein op reden en demonstranten aanvielen. Elf mensen vonden hierbij de dood en enkele honderden raakten gewond. Mansour werd in 2013 vrijgesproken.
http://www.yanair.net/archives/35055