Van alle kanten wordt druk uitgeoefend op de Spaanse premier om af te treden. Maar Mariano Rajoy blijft zitten waar hij zit. Ondanks de woedende reacties na publicaties van de vermeende schaduwboekhouding van zijn Partido Popular PP. Waaruit zou blijken dat de regeringsleider jarenlang enveloppen met zwart geld in ontvangst heeft genomen, gefourneerd door projectontwikkelaars.
De Spanjaarden zijn razend. Twitter ontplofte na de publicaties in de krant El País. De social media site moest zelfs een uur op zwart door overbelasting. Ruim één miljoen Spanjaarden hebben inmiddels een petitie getekend waarin het aftreden van Rajoy wordt geëist. Voor het door de nationale politie hermetisch afgesloten hoofdkwartier van de PP in Madrid wordt constant gedemonstreerd. Door mensen van alle leeftijden en achtergrond, gewapend met spandoeken met teksten als: ´In die enveloppen zat mijn gezondheidszorg´ en ´als niemand aftreedt, begint de revolutie.´
Nieuwe verkiezingen
Volgens een peiling vindt 86 procent van de Spanjaarden dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. De overheid voert zware bezuinigingen door, de werkloosheid loopt tegen de 26 procent en er gloort de komende jaren geen uitweg uit de diepgaande, economische crisis. Terwijl aan de andere kant momenteel bijna 300 rechtszaken lopen tegen bestuurders die zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en vriendjespolitiek. De onthulling dat zelfs de premier daarvan wordt verdacht, is de spreekwoordelijke druppel.
De woordvoerder van de linkse coalitie in het parlement, La Izquierda Plural (11 zetels), eist het aftreden van Rajoy en het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Alfredo Rubalcaba, leider van de grootste oppositiepartij PSOE, roept de premier op in het parlement uitleg te komen geven. ,,Dit is niet zomaar een corruptiezaak, maar één die de regering direct raakt. Het is een onhoudbare situatie.”
Paniek
Volgens ingewijden is er sprake van ´paniek´ in de kringen rond premier Mariano Rajoy, die er voorlopig voor kiest alles keihard te ontkennen. Bij monde van PP-voorzitter María Dolores de Cospedal. Want net als tijdens eerdere crises weigert de leider van het land zijn gezicht te laten zien.
Spanje kent geen traditie van aftredende politieke leiders. Met een grote meerderheid in het parlement en de politieke controle over vrijwel alle autonome deelstaten achter zich waant de premier zich onaantastbaar. De onthullingen kunnen wel de aanzet zijn voor een al langer sluimerende sociale revolutie. Het zijn geen grote bedragen, de handgeschreven schaduwboekhouding maakt een amateuristische indruk. Maar te veel Spanjaarden hebben niets meer te verliezen, omdat ze hun baan, huis en zicht op de toekomst al kwijt zijn geraakt. Wanneer Rajoy opnieuw de bevolking negeert, kan hem dat wel eens duur komen te staan.
Verschenen in bij De Persdienst aangesloten kranten