Schrijven als Sigmund Freud

Wil je je onderscheiden dan kun je besluiten eens te gaan schrijven als Albert Einstein. Of Sigmund Freud. En wie weet wie er nog meer volgen. Je verrast vriend en vijand. Het handschrift staat voor je klaar. Vooruit maar met teksten, mails of kaarten.

'Maak Albert Einstein'

Harald Giesler (35) heeft in diverse Duitse steden een  design opleiding gevolgd. Van jongs af aan combineert hij design met de mogelijkheden van de computer. De suggestie om eens met handschrift aan de gang te gaan komt van Elizabeth Waterhouse (co-creator). 'Maak Albert Einstein'. Einstein blijkt aanvankelijk een brug te ver vanwege tijdrovende onderhandelingen met rechthebbenden. Harald heeft dat in die fase maar laten liggen. Londen is toeschietelijk met Freud. Zeker nu met de enorme belangstelling van de media heeft het project ineens vleugels gekregen. Er zijn rond 2000 licenties verkocht. Iedereen is er nu gelukkig mee. Ik spreek Harald op 11 mei 2015 telefonisch (hij woont in Frankfort am Main, Duitsland).

Toepassing

Wat doen gebruikers met een andermans handschrift? Bij veel natuurkundigen blijkt Einsteins handschrift in trek. Met Freud zijn psychoanalytici heel blij. Een voorzitter van een eerbiedwaardig Genootschap heeft nog correcties aangebracht en geholpen bij transcriptie van brieven van Freud. In Engeland schreef Freud in Latijnse cursieven. Een extra complicatie. Materiaal is er genoeg. Freud schreef immers talloze pagina's en brieven per dag. Is er een praktische toepassing in de medische praktijk? Harald 'Onlangs meldde iemand dat hij recepten uitschreef en daarvoor Freuds lettertype af en toe gebruikte en tevens voor correspondentie'. Ook verlangde iemand een bepaalde zinsnede in originele Duitse letters als tatoeage op zijn rug. Giesler heeft geholpen en kreeg uiteindelijk deze foto van de tatoo ('Wo Es war, soll Ich werden') .

Inspanning

Op de website van Crowdfunder Kickstarter is goed te zien hoe Harald Giesler supporters en fondsen genereert. Hij heeft inmiddels een handige procedure ontwikkeld (prototypen) om een handschrift vlot aan te pakken. Met een alfabet is hij zo een maand bezig. Omdat Freud ruim voldoende inkomsten  genereerde heeft hij meerdere zaken aangepakt. Dat duurde al met al 8 maanden.

 

Vrouw Now!

Nu 2 beroemde mannen en daarnaast nog Haralds eigen handschrift. Maar nu moet er een vrouw komen, stelt ook zijn vriendin. Maar wie? Allerlei discussies zijn het gevolg. Wie kan zich meten met Freud of Einstein. Marie Curie? Marie Antoinette? Die vraag gaat veel verder, want wat is de rol vrouwen in geschiedenis. Dus dit is nog geen uitgemaakte zaak. Zelf heb ik nu (weer een man!) Albert Schweitzer gesuggereerd. Deze handschriftkunde kun je ook als hobby aanpakken, aldus Harald Giesler, die er zelfs een artikel aan gewijd heeft. 'Het is geen tovenarij'. Hij is zelf 2009/2010 hiermee begonnen. Het gaat steeds beter en hij is hier nu fulltime mee bezig.

Voortgang

(Mede)auteur Elisabeth Waterhouse komt uit de staat New York. Van oorsprong is zij astrofysicus en nadien in dansscène beland. Nu dus co-creator met Harald Giesler. Het gaat allemaal uitstekend. Het klantenbestand is zeer internationaal, veel meer nog dan in Duitsland zelf. Ook Nederland is geïnteresseerd. In Duitse leerstoelen taalwetenschappen zijn notabene twee Nederlandse Hoogleraren werkzaam weet Harald Giesler nog te vermelden.

Bronnen: 

Waterhouse (Filosfie) http://dancelikething.org
Geisler http://haraldgeisler.com

https://www.kickstarter.com/projects/1822548650/albert-einstein-font

http://thenextweb.com/dd/2015/05/25/all-about-albert/

 

 
Mijn gekozen waardering € -