Het magazine IP, dat al heel wat jaren blijkt te bestaan, zag ik onlangs voor het eerst in de bibliotheek van het Rijksinstituut voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort. Mijn interesse was gewekt en inmiddels kreeg ik via de Redactie een drietal nummers ter beoordeling. De afkorting IP roept bij mij ook associaties op met ‘Internet Potocol’ en ‘Intellectual Property’ en dat is in dit geval misschien wel terecht. Want het magazine mag dan (in combinatie met de website) (quote) beoogd zijn als platform voor de informatiespecialist van vandaag en morgen (de lezers werken in de informatie-, bibliotheek-, archief- en erfgoedwereld), naar mijn mening stelt de Redactie zich te bescheiden op. In aanmerking genomen dat meer dan 50 van mijn (Twitter) relaties het digitale magazine volgen zegt al veel. Ik denk dat meerdere onderzoeksjournalisten inmiddels ook deskundige genoemd mogen worden.
Als volgers op Twitter zie ik dan ook tot mijn genoegen Eric Hennekam en Henk van Ess. Maar ook de wetenschap is goed vertegenwoordigd. Sowieso denk ik dat er in de maatschappij steeds meer belang wordt gehecht aan kennis tot en ervaring met het ontsluiten van bronnen. denk alleen al aan de ‘Open Data’ beweging. Misschien IP voortaan te lezen als afkorting van InformatiePartners? Ik kan mij voorstellen dat er nog aarzeling bestaat. Wat staat er in magazine? Wat tamelijk willekeurige voorbeelden uit de inhoudsopgave.
2015-06
Project Jacquard: Smart-jeans en WiFi-sokken
Piratenbibliotheken
Open Data in Chattanooga
2015-07
Whatsapp als vragentool
Hoe veilig zijn documenten in de cloud
Tom Kabinet en de strijd om het tweedehands ebook
Adblockers
2015-08
Startup ImgZine
Crowdsourcing
Lifehacking
Vooruitblik Jaarcongres (12 november 2015)
Jaarcongres
Mijn aandacht werd getrokken door de aankondiging van het KNVI Jaarcongres , waarbij overigens meer partijen betrokken zijn dan de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals. Degenen die mij wat beter kennen, zullen niet verbaasd zijn dat ik dan ook op 12 november 2015 op de congreslocatie in Nieuwegein te vinden ben. Daar moet ik tot de conclusie komen dat de KNVI een (te) goed bewaard geheim is en dus ook het lijfblad IP. Dat wordt nog onvoldoende gerealiseerd. Gelukkig stelde een van de sprekers in de plenaire sessie ‘u zit op goud’, doelend op de data. Wat niet wegneemt dat de bibliotheek-en archiefwereld in een enorme transitie verkeert. Dat mag ook weer niet teveel afleiden van het hogere doel, namelijk het ontsluiten van bronnen.