Zo sta je op vakantie nog een haai uit zee te hengelen en zo ben je op weg van Manchester United naar Fenerbahçe. Never a dull moment in het leven van Robin van Persie.
Aan elke glorieuze carrière komt langzaam een einde. Dus ook die van Van Persie. Na drie jaar Feyenoord, acht (!) seizoenen Arsenal en drie jaar Manchester United, zou de reis nu naar Turkije gaan waar naar verluidt een driejarig contract op de 98-voudig international ligt te wachten, met een optie voor nog een jaar. De vraag is dus: wil Van Persie, die in augustus 32 jaar wordt, van zijn voetbalpensioen gaan genieten in Turkije? Istanboel is in ieder geval een stad die zich daar prima voor leent. Zelf zegt de voetballer dat zich zal leiden door zijn directe familie. Als zij gelukig zijn, dan is hij dat ook, zoiets.
Verraden
Van Persie voelt zich als speler van Manchester United verraden door manager Louis van Gaal, begrijp ik uit een artikel in de vrijdageditie van the Sun. Nu weet ik ook wel, die gasten zuigen daar het ene na het andere flauwekulverhaal uit hun duim. De bronnen die ze daar consulteren zitten er wel eens naast, laat ik het zo zeggen – ooit zag ik zo’n paparazzi aan de rand van een zwembad een hele schoenendoos vol gefalsificeerde rekeningen declareren – maar een woord als ‘betrayed’ gebruiken ze ook niet zomaar.
‘RVP is understood to be furious at Old Trafford boss Van Gaal’ schrijft de krant. Zo hou je een prutverhaal desnoods voor de rechter nog overeind. Maar dat doet niks af aan de onvrede bij Van Persie. Zijn contract loopt in Manchester tot volgend jaar zomer, maar United ziet af van verlenging, dus mag Van Persie de club verlaten. Voor een zacht prijsje uiteraard, want zijn voortijdige vertrek scheelt de club ook een jaarsalaris van een slordige veertien miljoen euro.
Eerlijke kans
Van Persie, op zijn beurt, vindt dat hij geen eerlijke kans heeft gekregen en neemt dat Van Gaal – de man met wie hij in de aanloop naar het WK in Brazilië zo close leek te zijn – hoogst kwalijk. Volgens the Sun dan hè.
Als mogelijke opvolgers van Van Persie worden de namen van Thomas Müller (Bayern München) en Harry Kane (Tottenham Hotspur) genoemd. Ook een andere speler van Bayern, middenvelder Bastiaan Schweinsteiger of anders Morgan Schneiderlin (van Southampton), zou op de nominatie staan om de overstap naar Manchester te maken. Want met James Wilson en Wayne Rooney alleen gaat Van Gaal heus het nieuwe seizoen niet in. Naar verwachting zal Van Persie zondag naar Turkije vliegen om een dag later gepresenteerd te worden door ‘Fener’. De medische keuring schijnt reeds in Engeland voltooid te zijn.
Transfersoap
Maandag vliegt Van Gaal met de selectie van Manchester United naar Amerika, ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Als de transfer van Van Persie tegen die tijd niet beklonken is, is het nog maar de vraag of hij met de selectie mee zal reizen. Dat geldt ook voor doelman De Gea, in onderhandeling met Real Madrid, en miskoop Di Maria (PSG). Een ‘zenuwslopende transfersoap’, zo wordt de aanstaande verhuizing van Van Persie nu al genoemd. De speler speelt het spel vrolijk mee en zegt meerdere ijzers in het vuur te hebben. Van Persie heeft overigens geen officieel transferverzoek ingediend bij de club.
Shota Arveladze
Terwijl ik de berichtgeving rustig op me in liet werken, dwaalde ik in gedachten af naar een recente ontmoeting met Ronald de Boer en Shota Arveladze in Istanboel. Shota was toen nog trainer van Kasimpasa. Net uitgeschakeld door een derde divisieclub in het Turkse bekertoernooi beklaagde hij zich hevig over de mentaliteit van zijn spelers.
“Iedereen vroeg: ‘moet ik deze wedstrijd spelen?’ Zowel de reserves als de basisspelers. Maar ik moet toch iemand opstellen? Ik kan zelf niet meer spelen…En dan het tempo, slow, slow, slow, argghhh! Eén counter, één tegendoelpunt en nu liggen we eruit. Daar begrijp ik dus helemaal niks van. Die jongens komen van over de hele wereld om een succesvolle carrière op te bouwen. Ik heb ze niet gevraagd om voetballer te worden. En dan geef je het zomaar weg… Ik kan me niet herinneren dat wij als speler vroeger ook zo waren. Wij hadden plezier in wat we deden.”
Honkbalknuppel
“Andere generatie,” reageerde Ronald de Boer.
Shota: “Facebook, Twitter, ze hebben contact met de hele wereld, maar niet met degene die naast ze zit.
“Als trainer staat er voortdurend iemand achter je om je met een honkbalknuppel in je rug te slaan. Ze slaan je net voordat je kan zeggen: laten we er nog even over praten. Maar als je opkrabbelt knuppelen ze je rustig weer tegen de grond. Als trainer ben je altijd naakt. Het is zo persoonlijk allemaal.
“Veel meer nog dan als speler, ben je als trainer degene die wedstrijden verliest. Die jongens zetten na een nederlaag hun koptelefoon gewoon weer op. Het voetbal wordt steeds individualistischer lijkt wel. Maar niemand is gelukkig in zijn eentje, ook al heb je biljoenen op de bank. Als je niks kan delen, ben je ook niks waard.”
Wat dat met Robin van Persie te maken heeft? Niks, maar ik vond dat hij het wel even moest weten.
@MJvdHeuvel