‘Oranje zakt volledig door het ijs’, schreef het AD vrijdag na de wanvertoning (0-2) tegen IJsland. Om vervolgens keurig zeven (!) voldoendes uit te delen, in de rapportcijfer-rubriek. Ik begrijp het wel hoor, ze moeten nog naar Turkije, maar de lading (zeven voldoendes) wordt niet helemaal gedekt door de kop (volledig door het ijs zakken). Want een elftal dat volledig door het ijs zakt beoordeel je niet met zeven voldoendes. Dus zijn ze nou ‘volledig’ door het ijs gezakt of maar een klein beetje? De cijfers van het AD roepen vragen op. Dat kan beter, helemaal na ‘de slechtste wedstrijd uit de moderne geschiedenis van het Nederlandse voetbal’.
Jasper Cillessen 5,5 (AD: 6,5).
De Ajacied hield Oranje op de been, maar strafschoppen weigert hij te keren, zo lijkt het wel. Het trauma voltrekt zich tegenwoordig in omgekeerde richting. Wat kon Seedorf nou gebeuren toen hij van elf meer schoot, zongen we ooit luidkeels. Nu hebben we een lekkende defensie en een keeper die nog nooit een strafschop heeft gestopt. Misschien toch maar Tim Krul dan?
Gregory van der Wiel 3 (AD: 5).
Beleefde een ongelukkige avond, schreef het AD. Ik zou daar van willen maken: beleefde een tamelijk rampzalige avond! De bondscoach stak zijn nek uit voor Van der Wiel, zo heette het, omdat de verdediger bij zijn eigen club geen basisplaats heeft, maar dat vertrouwen werd volledig beschaamd. Volgens Van der Wiel zelf is wedstrijdritme een overschat fenomeen. Het gaat om kwaliteit, zei hij. Nou, we hebben het gezien.
Stefan de Vrij 5 (AD: 7).
Waar de 7 voor De Vrij vandaan kwam weet niemand. Hij werd door de Rotterdamse ochtendkrant geprezen om de rust die hij uitstraalde, ook nadat Martins Indi uit het veld was gestuurd en vervangen door Bruma, maar met rust alleen hou je geen IJslanders tegen. Als De Vrij het beste is wat Nederland momenteel te bieden heeft in defensief opzicht, dan is de situatie nijpend.
Bruno Martins Indi 2 (AD: 4)
De grootste dissonant. Wat Martins Indi bezielde om Sigthórsson zo openlijk neer te knuppelen, zullen we nooit weten. Hij zal straks wel beweren dat zoiets de normaalste zaak van de wereld is in de Portugese competitie, dat je daar na iedere struikelpartij een hefboom in je nek kunt verwachten, heeft hij zelf gezien vanaf de reservebank want spelen doet hij daar niet. Gewogen en te laat te licht bevonden. Klaar voor het tijdperk Riedewald.
Daley Blind 5 (AD: 6)
Waar hij het hele seizoen als centrale verdediger speelt, in het Manchester United van Louis van Gaal, daar posteerde zijn vader hem weer als linksback. Bij gebrek aan beter, schreef het AD. Alsof nergens meer een fatsoenlijke linksback te vinden is? En dan wel Nigel de Jong uit de selectie laten… Voor Blind was het vooral dweilen met de kraan open, aanvallende acties bleven derhalve achterwege.
Davy Klaassen 6 (AD: 6,5)
Nou vooruit, een voldoende dan. Niet alleen omdat het pas zijn derde interland was, maar ook omdat hij overeind bleef als controlerende middenvelder. Zijn verleden bij Ajax heeft inmiddels uitgewezen dat Klaassen zich beter in zijn element voelt als schaduwspits, dan komt hij immers vaker voor het doel van de tegenpartij. Maar Blind, een verdediger, koos voor de verdedigende optie en die werd na afloop niet door hem betreurd.
Georginio Wijnaldum 4 (AD: 5,5)
De grote onzichtbare! Tot de rode kaart voor Martins Indi leek Wijnaldum zoekende, schreef het AD. Ik zou daar van willen maken: tot de rode kaart was Wijnaldum nauwelijks aan de bal en liep hij zich nadrukkelijk te verstoppen. En inderdaad, toen Oranje me tien man kwam te staan liep hij zich de longen uit het lijf., mede daardoor miste hij misschien wel een behoorlijke kans op 1-1.
Wesley Sneijder 5 (AD: 7)
Met tien tegen elf bleek Sneijder geen zekerheid. De kritiek op zijn spel brandde na afloop in alle hevigheid los op sociale media. Volgens Tony Pengel, mentor van onder meer Anwar El Ghazi, wordt Sneijder ‘te belangrijk gemaakt’ en kan hij daardoor niet brengen wat hij moet brengen. Komt ook omdat Sneijder geen ‘vieze meters’ maakt, schrijft Pengel. ‘Hij is meer bezig met de nummer 10 te zijn, dan met het op sleeptouw nemen van de ploeg’.
Arjen Robben – (AD: -)
Bleef cijferloos als gevolg van een vroeg opgelopen liesblessure.
Klaas-Jan Huntelaar 5 (AD: 5)
Stond welgeteld negen minuten langer in het veld dan Robben en toch kreeg hij wel een cijfer van het AD: een onvoldoende. Zal alles te maken hebben met het moment waarop hij net te laat kwam om een voorzet van Depay te verzilveren. Persoonlijk vind ik het nogal ongepast om een spits, die nog geen 45 minuten in het veld heeft gestaan en niet uit eigen vrije wil, maar om tactische overwegingen wordt gewisseld, een cijfer te geven. Maar ja, dan had hij die ene kans maar moeten benutten.
Memphis Depay 5,5 (AD: 6)
Wat we vooral onthouden zijn die kokette hoed en sjaal. Niet zijn spel. In de hiërarchie van Oranje staat Memphis helemaal bovenaan in de pikorde, maar een interland tegen IJsland is blijkbaar toch different cook dan Club Brugge uit.
Invallers:
Luciano Narsingh 3 (AD 5)
Iemand vroeg: Narsingh of El Ghazi? Ik zei meteen El Ghazi! Al was het alleen maar omdat Narsingh niet kan voetballen en El Ghazi wel!
Jeffrey Bruma 5 (AD: 6)
Zucht… Heeft een draaicirkel waar Ron Vlaar jaloers op is. Goed genoeg voor de Nederlandse Eredivisie, komt op dit niveau eenvoudigweg tekort.
Quincy Promes – (AD: -)
Danny Blind 5 (AD: 5)
Vooropgesteld, het is dus niet de schuld van Danny Blind als Oranje zondag door Turkije wordt uitgeschakeld voor het EK in Frankrijk. Dat is de schuld van Guus Hiddink. En van Bert van Oostveen, die Hiddink verkoos boven Ronald Koeman. Waarmee de belangrijkste blunder met de grootste gevolgen is genoemd.
@MJvdHeuvel