In de Tweede Kamer is een meerderheid ontstaan om strafbaarheid illegaal te maken. Het kabinetsplan is bedoeld om wetsovertredingen te ontmoedigen.
Staatssecretaris Teeven benadrukt het belang van de maatregel: “Veel strafbare feiten kosten de overheid gewoon geld. Daarom hebben we als kabinet gezegd: voorlopig even geen delicten meer. Daar hoort bij dat je het plegen van strafbare feiten verbiedt. Dat klinkt hard, maar het is wel consequent. De mensen om wie het gaat hebben recht op duidelijkheid.”
Online petitie
De PvdA steunt het kabinetsplan uit het regeerakkoord, ondanks het verzet dat de laatste weken tegen het voorstel ontstond. Honderden PvdA-leden ondertekenden de online petitie ‘Geen mens is strafbaar’. Eén van de critici is PvdA-prominent Jan Pronk: “Met dit plan worden mensen die strafbare feiten plegen op een inhumane manier gecriminaliseerd. Eigenlijk zeg je gewoon tegen die mensen: ‘Je mag dit niet doen’. Ik vind dat niet kunnen.”
Toch houdt PvdA-leider Samsom vast aan zijn steun voor het wetsvoorstel. Hij ontkent dat het de positie van wetsovertreders kwetsbaarder zou maken: “Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. Ik vind het ook geen pretje om mensen te vertellen dat de belastingfraude die ze pleegden niet overeenkomstig de wet was. Maar soms is dat wel het eerlijke verhaal.”
Rompslomp
Oppositiepartijen waarschuwen voor de bureaucratische rompslomp. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman: “De kosten van de administratieve lasten kunnen oplopen tot 100 miljoen euro. Denk bijvoorbeeld aan de politie die allemaal mensen moet gaan opsporen en boetes moet gaan innnen. Om nog maar te zwijgen van de vele rechtszaken die je nu gaat krijgen, want daar kun je op wachten.”
Volgens Teeven heeft het illegaal maken van strafbaarheid vooral een afschrikwekkende werking: “Het gaat om het signaal dat je als overheid geeft. Als crimineel pleeg je echt niet meer zo snel een roofoverval als je weet dat het eigenlijk niet mag.”
Tekst: De Speld/Diederik Smit