We zijn aan het ‘vergossippen’. ‘Is dit een babybuikje?’, ‘Eindelijk zwanger?’, ‘Nieuw setje babytwins voor beroemd Hollywoodpaar’. De tabloids, bladen en roddelpagina’s (ook van zelfbenoemde serieuze kranten) koppen wereldwijd graag met dit soort teksten. Henk wan der Meijden (voor iedereen onder de 35 jaar: dat was de voorganger van Albert Verlinde) was ooit de uitvinder van de term ‘liefdesbaby’; inmiddels gebruikt iedereen het. Actrices, zangeressen en presentatrices worden in interviews gevraagd wanneer ze nu eindelijk een gezin starten of ‘gaan’ voor een volgende baby.
Planning
Dit ondanks dat bekende vrouwen, die met dergelijke roddels te maken kregen, zich erover uitspreken. Zo wees Romy Monteiro haar instagramvolgers er al eens op dat het mensen veel verdriet kan doen als je vraagt of ze zwanger zijn en zei Katja Herbers in een interview met Bridget Maasland dat mensen weleens moeite kunnen hebben met zwanger worden en dat vragen naar toekomstig babygeluk dan best pijnlijk is. Maar bij Bridget was dit aan dovemansoren gericht. Tijdens een uitzending van ‘Boulevard’ werd gesproken over mogelijke redenen waarom ook Humberto Tan naast Beau van Erven Dorens de late avond bij RTL 4 met Eva Jinek gaat delen. Daarbij werd door Bridget Maasland & Rob Goossens geopperd dat Jinek haar plek tijdelijk moest opgeven vanwege een zwangerschap. Pure suggestie en genoemde planning lag overigens al tijden vast.
Predictor in de plee
Humberto liet daarop in het radioprogramma van ‘Veronica Inside’ (over achterklap gesproken) weten dat hij niet snapte waar die verhalen vandaan kwamen en hij sloot zich aan bij Niels van Baarlen, die zei dat het niet aan hen was erover te speculeren. Albert Verlinde ‘himself’ kwam daarop in Shownieuws met de mededeling dat dergelijke geruchten altijd riskant zijn. En hij kan het weten. Zo klaagde Irene Moors ooit eens bij de leiding van RTL nadat hij bij ‘Boulevard’ de primeur had dat zij zwanger was. De presentatrice maakte het twee maanden later zelf bekend, maar op het moment dat het nieuws werd, wist Irene zelf nog van niks. Grapjes over dat Albert stiekem zwangerschapstesten in de vrouwen wc’s verstopte deden tijdenlang de ronde in het Hilversumse.
Bij solliciteren verboden
Vragen naar een eventuele zwangerschap of kinderwens is bij sollicitaties verboden. In de Wet gelijke behandeling staat namelijk: ‘Onder direct onderscheid op grond van geslacht wordt mede verstaan onderscheid op grond van zwangerschap, bevalling en moederschap.’ Je mag dus ook niet vragen of iemand al moeder of vader is. Als iemand uit zichzelf deze informatie met je deelt, kun je er niets aan doen, maar je mag op basis hiervan niet iemand voortrekken of achterstellen. Er is maar één uitzondering: namelijk uit bescherming. Als het bijvoorbeeld gaat om het uitoefenen van een gevaarlijk beroep of riskante werkzaamheden voor zwangeren en ongeborenen mag het wel. In de media zou suggereren, vragen of het benoemen van ‘in blijde verwachting’ zijn niet alleen qua omgangsvormen, maar ook wettelijk verboden moeten worden.
De broek zakt af
Eva Jinek reageert deze week in magazine Nouveau. “Ik ben de juiste persoon op de juiste plek bij dat programma en dat er toch meteen wordt gesuggereerd dat ik wel zwanger moet zijn omdat er een man bij komt, vind ik beledigend tot op het bot. Als ik een kerel was geweest, had niemand dit überhaupt gezegd. Het is dus seksisme in z’n alledaagse, meest irritante vorm.” Het feit dat ook Bridget Maasland, die zelf vrouw en moeder is, daaraan meewerkt vind Jinek onbegrijpelijk. “Mijn broek zakte ervan af. Die twee hebben zich in mijn ogen volledig gediskwalificeerd.”
Seksisme
De 42-jarige Jinek durft zichzelf als feministe te betitelen (dat zouden meer TV-vrouwen moeten doen) en weet ook dat zij een bevoorrechte positie inneemt. “Ik heb de banen gehad die ik wilde en het zijn mannen geweest die me op die posities hebben gezet. Maar dat belangrijke stappen in een vrouwencarrière zo snel worden gelieerd aan een man of een zwangerschap, moet stoppen. In de 13 jaar dat ik nu op televisie ben, ging ik nooit in op roddels, maar in dit geval wil ik het toch benoemen, omdat het puur seksisme is. Ik kon niet geloven wat ik zag.”
Geen bier
Jinek kreeg reeds felicitaties van kijkers, die opmerkten dat het wel waar moest zijn, omdat zij geen biertje meer drinkt tijdens de uitzendingen, maar dat ligt toch een tikje anders. “Dat is sinds de coronamaatregel inging die bepaalde dat je na achten geen alcohol meer mag schenken. Ik drink meestal 0.0-bier, maar het was toch een behoorlijke koude kermis voor mij, kan ik je vertellen. Ik was gehecht aan mijn biertje.”
Intiem
‘Vragen staat vrij, maar het weigeren krijg je erbij’, zei mijn Achterhoekse moeder altijd. Dat is belangrijk om te weten als je gaat solliciteren of wilt promoveren, maar ook in het gewone dagdagelijkse leven. Vrouwen moeten eens wat vaker NEE durven zeggen, lees ik vaak en dat is zeker waar. En weigeren om impertinente vragen te beantwoorden hoort daar zeker ook bij. Verzin er maar vast een formulering voor. Die kan uiteenlopen van ‘Gaat je geen reet aan!’ tot ‘Geen commentaar!’ Want informeren naar een zwangerschap is toch minstens zo intiem als vragen of iemand zich wel of niet geschoren heeft tussen de benen.
Beeld: Pixabay