Het is een dag nadat de Thaise coupleider benadrukt dat terugkeer naar democratie alleen mogelijk is bij een betrouwbare overheid.
Hij kondigt een nog intensievere jacht aan op corrupte politici en ambtenaren. Ze worden bovendien harder gestraft.
De ochtendkrant meldt de aanhouding van een door maffia-achtige bendes omgekochte burgemeester op toeristeneiland Phuket. En op tv zien we hoe twee agenten in Chiang Mai levenslang horen eisen, omdat ze tegen betaling een drugstransport toestonden.
Vijf uniformen stappen restaurant binnen
Maar alsof in het Thailand van na de militaire staatsgreep geen oorlog tegen corruptie woedt, stappen halverwege de avond vijf geüniformeerde mannen het net heropende restaurantje in Bangkoks uitgaansbuurt Sukhumvit binnen. Ze glimlachen vriendelijk.
Politie? Arbeidsinspectie? Keuringsdienst van waren? Onduidelijk. Thai zijn gek op uiterlijk vertoon en alle ambtenaren dragen uniformen voorzien van strepen, sterren, emblemen en franjes.
Heeft mijnheer wel een vergunning?
De mannen knikken vriendelijk als de gewaarschuwde nieuwe Duitse eigenaar vanuit de keuken toesnelt. Een van hen vraagt in zangerig Thai-Engels of mijnheer de restauranthouder wel weet dat hij geen vergunning heeft voor de luidspreker bij de vier rokersstoeltjes buiten voor het raam?
Ach du, roept de uitbater en trekt achter onze tafel een stekker uit een wanddoos. Opgelost, laat hij blij weten.
Eigenlijk moeten we nu een boete geven!
De glimlach op de gezichten wordt een verontschuldigende grijns. Of mijnheer wel weet dat ze hem nu een boete moeten geven? En dat hij morgen naar de gemeente moet om de vergunning alsnog aan te vragen.
Kost veel tijd en veel geld, informeert de woordvoerder beleeft. Zal ik het u in de keuken even onder vier ogen nader uitleggen?
Een aanbod dat je niet kunt weigeren
Later vertelt de uitbater dat de politieman die optrad als woordvoerder van de kleine bende ambtenaren, hem een aanbod deed dat hij niet kon weigeren.
Voor 20.000 baht (500 euro) heeft hij een driedelig corruptiepakket gekocht. De heren schrijven geen boete uit, regelen onderhands de ontbrekende vergunning en zorgen er voor dat vooralsnog geen enkele overheidsdienst hem meer lastig valt.
‘Een boel geld. Kan ik twee maanden een serveerster mee betalen. Maar anders krijg ik hier de ene na de andere ambtenaar op bezoek. En die vinden allemaal wat. Bovendien kost al dat gedoe me gasten.’
Bellen levert boel gedoe op
We hebben al honderden klachten over corruptie gekregen via onze nieuwe kliklijn, liet de generaal-premier een dag eerder weten. ‘Schroom niet. Bel ons. Het gaat om de toekomst van ons land!’
De praktijk blijkt weerbarstig. Restauranthouder, personeel en gasten zijn het er over eens om niet te bellen. Want dat levert in een boel gedoe op.
Dit artikel is verschenen in De Groene Amsterdammer