Tienduizenden euro´s voor een baan in Nederland

Spaanse tandartsen zijn bereid tienduizenden euro´s te betalen voor een vaste baan in Nederland. Een dochteronderneming van detacheringsbedrijf DPA Group vraagt 35.000 euro voor een ´intensieve taalcursus´, aan wanhopig naar een toekomst zoekende werklozen.

Spaanse tandartsen zijn bereid tienduizenden euro´s te betalen voor een vaste baan in Nederland. Een dochteronderneming van detacheringsbedrijf DPA Group biedt ze de kans om aan de slag te gaan in Hollandse klinieken. Middels een traject met onder meer een intensieve taalcursus in een Oostenrijks hotel. Kosten: rond de 35.000 euro.

Het is een constructie met omwegen. Spaanse tandartsen worden in eigen land geworven door een Nederlands bedrijf. Na een selectieronde in Barcelona verhuizen de meest geschikte kandidaten naar een hotel in Tirol. Daar worden ze drie maanden onderworpen aan een intensieve taalcursus. Om vervolgens aan de slag te gaan in Nederland.

Wetterstein Academy

“Sinds de start van de campagne hebben zich tegen de 100 tandartsen aangemeld”, weet Pieter Loos van DPA Spanish Professionals, dat vanuit Nederland het traject coördineert. ”Kandidaten moeten aantonen dat de kwaliteit van hun werk hoogstaand is, aan de hand van bijvoorbeeld röntgenfoto´s van een wortelkanaal behandeling. En ze moeten bereid zijn om Nederlands te leren. Zodat ze op niveau met de patiënten kunnen communiceren.”

In september vorig jaar zijn tussen de 10 en 15 Spanjaarden aan de cursus Nederlands begonnen aan de Wetterstein Academy in het gelijknamige hotel in Oostenrijk. ”We bieden de cursus daar aan, omdat er in het laagseizoen voldoende ruimte is om een grote groep mensen te huisvesten”, aldus Pieter Loos, mede-oprichter van het bedrijf Gllermo, al langer actief op de Spaanse arbeidsmarkt, dat begin deze maand werd overgenomen door DPA Group.

DPA Group

Het hotel is, zo blijkt, eigendom van Eric Winter, CEO van DPA Group. De meeste tandartsen gaan aan de slag bij Dental Clinics Nederland, in 2006 opgericht door Eric Winter.

De Academy biedt, volgens de tekst van de advertentie: ´de zekerheid van een vaste baan. Bovendien helpen we met huisvesting en de hele papierwinkel tijdens en na afloop van het traject. Om het hele proces te kunnen financieren (rond de 35.000 euro) vraagt Wetterstein Academy een deel (ongeveer 1000 euro per maand) van het salaris in de eerste drie jaar.´

“Het is heel bijzonder dat we een vaste baan aanbieden”, verklaart Pieter Loos de hoge kosten. “De kandidaten betalen de cursus met terugwerkende kracht, het wordt van hun salaris ingehouden. Omdat de salarisverschillen met Spanje groot zijn, gaan ze er toch op vooruit. De tandartsen vinden het niet echt interessant dat ze moeten betalen. Ze willen graag aan de slag. Tegen een goed salaris.”

In Spanje is de nood hoog. Het aantal werklozen is opnieuw gestegen, naar een record aantal van 5.693.100 mensen, oftewel bijna 26 procent. In 2012 trokken rond de 80.000 Spanjaarden over de grens op zoek naar werk. Een deel daarvan naar Nederland.

Toekomst

“We zoeken gemotiveerde mensen, die hard willen werken”, vertelt Jeffrey Mark, die met zijn bedrijf Nethunters de werving van de tandartsen in Spanje verzorgt. “Voor Spanjaarden is het vooral belangrijk dat ze zicht krijgen op een toekomst. Ook professioneel. In Nederland werken ze met moderne apparatuur en doen ze gecompliceerde reconstructies. In plaats van tandsteen verwijderen en gebitten bleken.”

Volgens woordvoerder Marianne Kruit, van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde NMT, hoeven patiënten zich geen zorgen te maken. “Tandartsen kunnen in Nederland alleen aan de slag als ze voldoen aan de kwaliteitseisen en een BIG-registratie hebben. In principe is er geen tekort, maar er zijn wel regio´s waar moeilijk vervulbare vacatures zijn. Wij hebben er geen bezwaar tegen als die worden ingevuld door buitenlandse tandartsen. Zolang ze maar kwaliteit leveren.”

Verschenen in bij de persdienst GPD aangesloten kranten

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie