Treffender kan het bijna niet: het Nederlands elftal speelt zijn eerste WK-wedstrijd, tegen Spanje, in een stadion dat met hulp van de Amsterdam ArenA gebouwd is. Niet alleen dat: de stad waarin dat stadion ligt, Salvador, was van 1624 tot 1625 van de West-Indische Compagnie… Juist ja, voor precies één jaar. Toen schopte een gezamenlijke Spaans-Portugese vloot de Nederlanders er weer uit. Als dat geen slecht voorteken is…
Hoe het ook zij, Salvador – mijn standplaats – kan zich dus opmaken voor een nieuwe invasão holandesa, een nieuwe ‘Hollandse Invasie’. Maar ook het in het extreme zuiden van Brazilië gelegen Porto Alegre en ’s lands grootste metropool São Paulo krijgen een horde Hollanders op bezoek. En wat gaan die daar aantreffen? Een korte blik op wat Oranje en Oranjefans in elk van deze steden te wachten staat.
Salvador / 13-06-14 / Nederland – Spanje
Dit wordt een wedstrijd die voor Nederland wel eens behoorlijk in het water zou kunnen vallen. Niet alleen treft Oranje huidig wereldkampioen Spanje, het is in Salvador tijdens het WK regentijd. U leest het goed: regentijd. Weliswaar regent het dan niet aan een stuk door, maar áls het hemelwater naar beneden valt, dan doet het dat met bakken. En het dak van de Arena Fonte Nova – juist ja, dat stadion dat met hulp van de Amsterdam ArenA gebouwd werd – kan niet dicht.
Komt er een wolkbeuk, dan is de situatie buiten het stadion echter zorgelijker dan de situatie op het speelveld: Salvador kan slecht tegen regen. Alles behoort tot de mogelijkheden: aardverschuivingen, overstromingen, instortende gebouwen, verkeerschaos en massale stroomuitval. Tijdens de meest recente zware regenbui zat ik zelf maar liefst tien uur zonder elektriciteit.
Er zijn nog wel een paar redenen te bedenken waarom Salvador geen ideale startplek is. Van alle twaalf Braziliaanse speelsteden is het de armste, de gewelddadigste, en qua infrastructuur de allerbelabberdste. The New York Times noemde de stad onlangs ‘a failed city’.
Toch is er een grote reden om blij te zijn dat Oranje aftrapt in deze zogenaamd ‘gefaalde’ stad. Salvador was de eerste hoofdstad van Brazilië, en is tot de dag van vandaag de ziel van het land. Openhartigere mensen dan de Sotéropolitanos, zoals de inwoners met een moeilijk woord genoemd worden, lopen er op deze aardbol niet rond.
Dus Oranje: kom maar op met die Hollandse Invasie!
Porto Alegre / 18-06-14 / Nederland – Australië
Wat Oranje in Porto Alegre voornamelijk te wachten staat, is een lange vliegreis. Het Nederlands elftal doet dat natuurlijk via de Oranje-uitvalsbasis in Rio de Janeiro, maar fans zullen het op eigen houtje moeten doen. Rechtstreekse vluchten tussen Salvador en Porto Alegre zijn op één hand te tellen; de reistijd, met overstap in Rio of São Paulo, bedraagt minstens vijf uur. Een goedkope trip is het ook niet: voor een enkeltje Salvador – Porto Alegre moet zelfs als er geen WK is omgerekend al gauw tweehonderd euro neergeteld worden.
Dan het weer. Schrik niet: in juni kan het in het zuiden van Brazilië sneeuwen! Maar in Porto Alegre, dat niet in de bergen ligt maar dicht bij de kust, is de gemiddelde temperatuur tijdens de Braziliaanse winter 15 graden – met uitschieters naar boven en beneden.
Fans die alle Oranjewedstrijden in de groepsfase volgen zullen Porto Alegre na Salvador niet alleen vanwege de gematigde temperatuur een verademing vinden. Het is een rustige stad, en – geloof het of niet – de enige in heel Brazilië met een metroverbinding tussen het vliegveld en het centrum.
São Paulo / 23-06-14 / Nederland – Chili
De laatste wedstrijd die het Nederlands elftal in de groepsfase speelt, tegen Chili, vindt plaats in een stadion dat, zoals het er nu naar uitziet, maar krap twee maanden vóór het WK afkomt. Dit is het Itaquerão, het stadion van Corinthians, waar eind november twee bouwvakkers om het leven kwamen toen een dakelement naar beneden stortte.
FIFA-president Joseph Blatter zei het onlangs luid en duidelijk: “Er is geen plan B.” Twee maanden is natuurlijk best genoeg tijd om nog wat te klussen, maar het zou kunnen gebeuren dat het stadion waar Oranje zijn laatste groepswedstrijd speelt straks het een en ander te wensen overlaat.
Sociale onrust is iets waar Oranjefans in São Paulo zeker rekening mee moeten houden. De stad was tijdens de protestgolf die Brazilië tijdens de Confederations Cup in zijn greep hield een van de twee belangrijkste brandhaarden (de andere was Rio de Janeiro.) Dat er tijdens het WK van 2014 opnieuw gereld gaat worden is geen vraag, maar een zekerheid.
Voor TPO-abonnees: door de stortvloed aan WK-nieuws komt het nieuwsoverzicht ‘Kort Braziliaans’ van 7 december te vervallen.