Uitkijkpost De Wallen (159): Gidsendag

Een zogenaamde Gidsendag lijkt een uitgelezen kans om de actuele stand van zaken weer eens door te nemen met betrekking tot dit fenomeen. Maar wat staat er op de agenda? ‘Duurzaam toerisme en veelzijdige en veelkleurige verhalen over de stad’.

Vanaf 1 april 2018 hebben alle gidsen die rondleidingen verzorgen op de Wallen een vergunning nodig. Zonder deze vergunning mogen ze geen groepen van meer dan vijf mensen rondleiden. In de ontheffing zoals de vergunning officieel moet worden genoemd, staan een aantal regels. Groepen mogen niet groter zijn dan twintig personen, er mag geen lawaai worden gemaakt en ze mogen ook niet drinken om een paar van de belangrijkste regels te noemen. En natuurlijk mogen ze geen foto’s maken van de prostituees die achter de ramen staan. Algemene beschavingsregels zullen we maar zeggen.

De ontheffing werd door maar liefst 1700 gidsen aangevraagd en omdat er verder geen inhoudelijke eisen werden gesteld, kregen alle 1700 gidsen die ontheffing dan ook. Ik schreef er al eerder over: het helpt wel wat tegen de overlast, maar echt zoden aan de dijk zet het amper. Nog altijd staan er bij tijd en wijle meer dan zes groepen hier op het Oudekerksplein. Dat begint al om tien uur ‘s morgens en gaat door tot in de late avonduren. Met name een paar van de Spaanstalige gidsen zijn regelrechte brulapen.

Maar er gaat iets veranderen. Als de burgemeester haar zin krijgt en daar ziet het wel naar uit, zullen vanaf 1 april groepen van meer dan vijf personen na 19:00 uur helemaal worden verboden. Enerzijds is dat een zegen: geen schreeuwende gidsen meer voor de deur en geen kuddes door de stegen die maar moeilijk zijn te ontwijken. Anderzijds is het natuurlijk regelrechte contractbreuk van de gemeente die een ontheffing heeft verleend tot 1 januari 2020 maar tijdens de rit de voorwaarden verandert. Erg chic is dat niet.

Non-informatie

Bovendien dreigt er een ander gevaar: alle groepen zullen nu in een nog korter tijdsbestek door de buurt worden gejaagd. Netto effect is dat de kans levensgroot aanwezig is dat het overdag nog drukker en dus minder leefbaar zal worden.

Ook de pubcrawls, in gewoon Nederlands kroegentochten, worden aan banden gelegd als het aan de burgemeester ligt. De deelnemers aan zo’n gezellig uitje mogen niet meer met een begeleider, zeg maar gids, over de Wallen wandelen. Dus zullen ze een aantal bonnen krijgen, te verzilveren in de café’s die aan de kroegentocht meedoen en op eigen gelegenheid lallend door de buurt trekken. Niemand die ze zal corrigeren.

Hé, typisch onderwerpen voor een leuke discussie op de zogenaamde Gidsendag die dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd denk je dan. Dus ga je maar eens poolshoogte nemen en de agenda bestuderen. Die luidt: opening, welkom en plenaire sprekers. Daarna: Break out ronde 1. Vervolgens pauze. Dan Break out ronde 2, waarna gesprek met de zaal. Afsluiting met borrel. O, wacht daar staat het: ‘De Gidsendag staat dit jaar in het teken van duurzaam toerisme en veelzijdige en veelkleurige verhalen over de stad.’ Op de Event website, zo heet het echt, van de club die deze bijeenkomst organiseert, Amsterdam&partners, wordt dat nog eens herhaald.

Waardeloze non-infomatie en voor gidsen niet echt interessant natuurlijk. Als je iets wilt weten over ‘duurzaam toerisme en veelzijdige en veelkleurige verhalen over de stad’, zijn er zat andere bronnen en mogelijkheden. Kortom, een gemiste kans.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.