Uitkijkpost de Wallen (190): Roestplekken

Het is een beetje een rommelige maand op het plein. Er is zowaar weer een vrachtwagen in geslaagd een van de lantarenpalen omver te rijden. Het kopje van de paal hing plots naar beneden en nu is er alleen nog maar een paal over en geen lamp. Uiteraard ligt de dader op het kerkhof, maar er wordt aan gewerkt, werd me bezworen.

Nog steeds liggen er een paar stapeltjes kerstbomen op het Oudekerksplein. Wanneer zullen ze worden opgehaald? Het is ondertussen wel het enige groen in de buurt sinds de bomen zijn gesneuveld vorig jaar zomer.

Ook die zouden overigens nu op z’n kaalst zijn. Wanneer er nieuwe bomen komen? Is het verontrustend dat er al wel nieuwe zijn geplant op het Beursplein waar de bomen die er nog maar net stonden ook merendeels sneuvelden? Voorlopig maak ik me nog geen zorgen, maar ik blijf de vinger aan de pols houden.

Omdat de kerktoren nu de bomen zijn verdwenen zo duidelijk zichtbaar is, zag ik een paar weken geleden ook voor het eerst een soort roestplekken op de steunberen onder de eerste balustrade. Omdat me in het verleden ooit is verteld dat die steunberen van ijzer zijn heb ik mijn burgerplicht vervuld en de verantwoordelijke gemeenteambtenaar ingelicht. De toren van de Oude Kerk is net als de andere torens in de stad namelijk eigendom van de gemeente. Als je zo’n tip hebt gegeven ben je natuurlijk ook nieuwsgierig naar de afloop. Begin december gemeld, maar helaas tot op heden niks meer van gehoord.

Kapot

Ondertussen rommelt het ook nog altijd bij de Oude Kerk. De tentoonstelling die door directeur Jacqueline Grandjean is georganiseerd, Poems for Earthlings, en die nog tot eind april blijft en waarover ik schreef in Uitkijkpost 184 (Loopgraaf in de kerk) roept zoals te verwachten was enorm veel weerstand op.

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad heeft zich er – uiteraard zou ik zeggen – krachtig tegen gekeerd. Maar ook Oude Kerk-specialist van huis uit Guido Hoogewoud, klokkenluider Bert Nap en CDA-gemeenteraadslid Diederik Boomsma zijn behoorlijk gepikeerd over deze tentoonstelling. Bovendien is er grote onrust ontstaan in de kerkelijke gemeente. Zoals één gemeentelid het omschrijft: ‘Op alle fronten maakt Jacqueline Grandjean verhoudingen kapot.’

Ondertussen belegt diezelfde Grandjean een bijeenkomst onder de kop Een blik op de toekomst waarin ze zegt met iedereen naar de toekomst van de kerk te willen kijken. Dat klinkt op z’n zachts gezegd nogal vreemd als de verhoudingen al zo ernstig zijn verstoord.

Maar laten we deze bric-á-brac aflevering positief eindigen. Buurtbewoners kunnen vanaf begin dit jaar een gratis abonnement ophalen voor de fietsenstalling op het Beursplein of bij Holland Rent a Bike op de hoek van het Beursplein, Damrak 247. Door het fietsparkeerverbod op Dam en Damrak worden er net buiten deze gebieden namelijk veel meer fietsen gestald. Dit gratis abonnement is volgens de gemeente één van de manieren om die “fietsparkeerdruk” te laten afnemen. Maar niet te vroeg gejuicht: het een proef die loopt tot eind dit jaar en dan kan het zomaar weer afgelopen zijn.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.