Uitkijkpost de Wallen (194): Coffeeshops onder vuur

De burgemeester is van zins nu ook de tweede magneet op de Wallen, de coffeeshops, aan te pakken.

Het Parool sprak al van een ‘historische omwenteling’. Dat lijkt vooralsnog overdreven, want al vaker is gebleken dat er van plannen op de Wallen weinig terechtkomt. Dus: eerst zien, dan geloven.

Opzienbarend en bemoedigend is het wel. Na de prostitutiesector – waar overigens nog niks is gerealiseerd van welk plan dan ook – komen nu ook de coffeeshops onder vuur te liggen bij de burgemeester. Ze gaf opdracht om eens te kijken welke buitenlandse toeristen er nu eigenlijk allemaal afkomen op dat onderdeel van het vrijzinnige Amsterdam.

Daarom werd er onderzoek gedaan onder een kleine 1200 buitenlandse jongeren, voornamelijk in het Wallengebied. Wat bleek? Hoofdreden van het bezoek waren de coffeeshops zei zo’n 22 procent. Voor zelfs 57 procent waren de coffeeshops een ‘zeer belangrijke reden’ om hier te komen. Slechts één procent noemde de dames achter de ramen als de hoofdreden, maar werd het een ‘zeer belangrijke reden’ genoemd dan liep dit percentage op tot 22. Opvallend was ook dat vooral de Britten tot de categorie fervente wietrokers kunnen worden gerekend.

Zo is er nog wel meer uit het onderzoek te halen. Voor het geval dat buitenlanders niet meer welkom zouden zijn in de coffeeshops zou bijna veertig procent het iemand anders zou laten kopen of anders zijn slag slaan op straat bij een dealer. Ook opvallend: als er geen seks was te vinden op de Wallen zou 66 procent toch komen.

Lampjes

Niks ten nadele van dit onderzoek hoor, maar take it for what it ‘s worth. Want wie zal er bijvoorbeeld openlijk toegeven dat-ie uitsluitend voor de dames komt? Ik vermoed zomaar dat een groot deel daar niet volmondig ja op heeft geantwoord ook al zou het wel zo zijn. En we weten natuurlijk al lang dat er veel jeugdige toeristen komen om te genieten van een joint en dat dat vooral de Britten zijn.

Wat niet in het onderzoek zit en wellicht toch van belang is, is dat hier niet alleen coffeeshops zitten maar ook headshops, paddoshops en weet ik wat allemaal niet. En de Wallen bestaan niet alleen uit de dames achter de ramen, maar ook uit seksshops en liveshows om maar eens iets te noemen.

Dus ja, waar kom je voor? Misschien wel voor de sfeer en de ambiance. Want daar kun je natuurlijk ook voor afreizen naar de Wallen, voor alles bij elkaar zeg maar, inclusief de “feeërieke” lampjes. Maar enfin, het staat nu zwart op wit, het is onderzocht, en er zijn cijfers en daarop kun je beleid baseren.

Want dat de twee belangrijkste magneten in deze buurt de dames en de coffeeshops zijn, is ruimschoots bekend. Wat de coffeeshops betreft: Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben er bij elkaar 86; Amsterdam telt er 173 en is de enige pikzwarte plek op de kaart van het WODC-rapport Coffeeshops in Nederland 2018. Van die 173 zitten er, ondanks een recente saneringsgolf, nog altijd zo’n vijftig in de binnenstad. Dat zegt eigenlijk al genoeg: ze vormen een belangrijke toeristische trekpleister.

En juist ja, dat toerisme zorgt er in deze buurt nu voor dat de verhouding tussen wonen, werken en recreëren nogal scheef getrokken is. En vooruit, ook dit onderzoek toont dit nog weer eens aan. Maar om nu al te concluderen dat er sprake is van een ‘historische omwenteling’? Mwah, nog maar even afwachten, denk ik.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

De Uitkijkpost sluit de luiken voor een paar weken. Half maart is er weer een nieuwe aflevering.

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.