Uitkijkpost de Wallen (276): Rondleidingen terug

De coronacrisis is definitief voorbij. Het bewijs? De freetours zijn terug. De ellende met de rondleidingen begint gewoon weer van voren af aan.

De zogenaamde freetours zijn weer in de stad. Je kunt ze overal zien, op het Beursplein en op de Dam waar ze hun klanten oppikken. Voorlopig mijden ze de Wallen nog, maar ze zoeken de randen al wel op en langzaam maar zeker lijken we weer terug te keren naar de situatie voor de coronacrisis.

Net voor die crisis, op 1 januari 2020, werden nieuwe regels van kracht voor rondleidingen. Zo mochten de groepen uit niet meer dan 15 deelnemers bestaan, mocht er niet over de Wallen worden gewandeld, werd het verboden om deelnemers te ronselen, en moest er voortaan toeristenbelasting worden betaald.

Al die maatregelen waren het gevolg van het feit dat het volledig uit de hand was gelopen met de rondleidingen. Vooral de Sandemans en aanverwante bedrijven die net zo makkelijk in Parijs, Praag als in Amsterdam opereren, hadden er met hun zogenaamde freetours een bende van gemaakt. Groepen waren vaak zo groot dat stoepen, stegen of de ingang van het café werd geblokkeerd. Die groepen waren zo groot omdat de gids zijn of haar verdienste moest binnenhalen in de vorm van een fooi. (En die dus helemaal niet gratis zijn zoals op paraplu’s staat vermeld. In deze wereld is er heus niks voor niks.) Bovendien waren de gidsen die al dat volk door het centrum van Amsterdam moesten loodsen, veelal buitenlanders die een keurig riedeltje hadden geleerd en dat iedere keer weer opnieuw afdraaiden.

Onderscheid

Het grote probleem met deze maatregelen van gemeentewege was en is dat ze niet alleen gelden voor de Sandemans, Freedam Tours, Free Walking Tour en Freetour maar ook voor de goeie gidsen en de kleine lokale bedrijven met gidsen die wel Nederlands spreken en begrijpen. Gidsen die bovendien normaal moeten worden betaald omdat ze veel kennis hebben van de stad en die kennis ook regelmatig bijspijkeren. Gidsen die in Amsterdam wonen en werken en die het niet alleen doen voor het geld, maar die dit werk ambiëren omdat ze van de stad houden. Gidsen ook die juist bij voorkeur werken met kleine groepen.

Nu, bijna twee jaar later is er nog niks aan die situatie veranderd. De gemeente is kennelijk nog steeds niet in staat om een onderscheid te maken tussen Sandemans die opereert in heel Europa en Rob van Hulst die is gevestigd op de Oudezijds Voorburgwal en die bekend is vanwege zijn kwalitatief hoogstaande rondleidingen.

Het zou aardig zijn als de gemeente dit onderscheid wel zou gaan maken, al was het alleen maar om de lokale bedrijven en gidsen na de coronacrisis een steuntje in de rug te geven. En als dat juridisch niet mogelijk is, dan moet het in elk geval de Sandemans etc. zo moeilijk mogelijk gemaakt worden om hier te opereren. Dat betekent bijvoorbeeld dat het gebod ‘deelnemers ronselen is verboden’, ook daadwerkelijk wordt gehandhaafd. Kortom gemeente doe er wat aan voor het weer te laat is!

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.