Uitkijkpost de Wallen (279): Drenthe

Er was weer eens een bijeenkomst voor de buurtbewoners georganiseerd door de gemeente. Het zal nog wel een paar jaren duren voordat… Ja, voordat wat eigenlijk?

Soms kan de moedeloosheid keihard en genadeloos toeslaan. Dan loop je terug naar huis van een bijeenkomst over de ‘“Aanpak Binnenstad”, ‘specifiek voor bewoners en ondernemers in het Wallengebied’ en dan denk je: ach ja, hoorde ik dat ook niet een jaar geleden, twee jaar geleden, tien jaar geleden, twintig jaar geleden? We gaan het aanpakken, we zijn er mee bezig, het heeft onze aandacht, het kost tijd en we denken er veel over na.

Het zal wel, denk je dan al snel.

Woensdag 27 oktober was er weer zo’n avond, dit keer in de Zuiderkerk. Goed hoor, dat de gemeente zo’n bijeenkomst organiseert waar Femke Halsema, burgemeester, Dehlia Timman, stadsdeelburgemeester Centrum, en Victor Everhardt, wethouder Financiën en Economische Zaken vragen beantwoorden van bewoners over handhaving en overlast, de toekomst van de prostitutie en coffeeshops en straatdealers.

En inderdaad, alles komt weer voorbij. De meneer die zijn kade ziet instorten, de mevrouw die zich afvraagt hoe het nu kan dat ze avond aan avond dezelfde straatdealers onder haar raam hoort sissen en schreeuwen en de bewoner die zich ergert aan de studentenoverlast en nooit antwoord krijgt als hij erover opbelt.

Elk jaar, elke bijeenkomst, hetzelfde rituele dansje.

Vertrapt

Meestal geven de boven ons gestelden zoals een college van me ze steevast aanduidt dan de geijkte antwoorden. We letten erg goed op de kades en trekken er veel extra geld voor uit, we kunnen dealers een gebiedsverbod opleggen en we gaan kijken of we de communicatie kunnen verbeteren.

En meer van dat soort antwoorden die je al twintig jaar lang hoort. O ja, bijna vergeten, de politie en handhaving hebben nu eenmaal een personeelstekort.

Soms geven die boven ons gestelden ons een sprankje hoop. Als ze bijvoorbeeld zeggen dat het mooiste stukje Nederland wordt vertrapt (onze buurt) en dat de hoeveelheid straatdealers, met name de jongere dealers, hoogst problematisch is en dat wat de coffeeshops betreft alles gelegaliseerd moet worden. Dat dus ook de achterdeur moet worden gelegaliseerd. Dan denk je even: yes, ze hebben het in de gaten en we gaan de goede kant op.

Maar dan wordt dat optimisme weer de bodem ingeslagen als je de burgemeester hoort zeggen dat de belangen in de buurt nu eenmaal erg uiteenlopend zijn en dat we alle belangen wel moeten verenigen en dat iedereen zijn deel moet krijgen. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat een deel van de blowtoeristen niet meer zal komen omdat als ze de stuff op straat moeten kopen er voor hen ook geen lol meer aan is en ze dus niet meer zullen komen. Het nu eenmaal het imago van Amsterdam is en ze ook geen grip hebben op de budget airlines. En als uitsmijter altijd maar weer dat je morgen geen veranderingen moet verwachten maar dat het nog wel een paar jaar zal duren voordat … Ja voordat wat eigenlijk?

En dan loop je naar huis en dan denk je: moet ik niet net als die vrienden van me emigreren naar Drenthe?

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.