Uitkijkpost de Wallen (288): Glaasje wijn bij de kapper

De wethouder wil toeristische functies van winkels afhalen en de NV Zeedijk koopt een aantal panden op. Mooie berichten, maar het blijft oppassen geblazen.

De NV Zeedijk heeft zojuist bekendgemaakt dat het negen panden heeft gekocht in de Oude Brugsteeg. Daar hoort ook het monumentale Accijnshuis bij, dat overigens al tijdenlang gesloten is. De bovenverdiepingen van de aangekochte panden zullen geschikt worden gemaakt voor bewoning. Lopende huurcontracten kunnen niet zomaar worden opgezegd, dus voorlopig zal er behalve wat cosmetica, niet veel veranderen. Het is overigens wel de bedoeling er, na afloop van de huurcontracten, nieuwe bedrijven in te vestigen die meer aansluiten bij de wensen van de buurt.

Ziehier in het kort het bericht dat vandaag in het Parool verscheen. Het is prettig om een nieuw jaar nu eens niet in mineur te beginnen, maar er een positief bericht uit te kunnen gooien. Natuurlijk, het is maar een klein beginnetje – althans daar gaan we vanuit. Wie het overzicht in Uitkijkpost 286 er nog eens bij pakt over de Warmoesstraat, zal begrijpen dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is. En dat ging alleen nog maar over de Warmoesstraat. Maar, het is een positieve stap voorwaarts.

Eerder al kondigde wethouder Victor Everhardt van Economische Zaken aan dat van 165 winkels in de binnenstad de toeristische functie zal worden afgehaald. Voor de goede orde: het gaat hier over de hele binnenstad, niet uitsluitend over de Wallen. Hij wil een andere invulling, een breder aanbod, waar meer voor buurtbewoners en Amsterdammers is te halen dan in de huidige souvenirshops en Nutellawinkels, zo vertelde hij vlak voor kerst.

Harken

Zoals gezegd: het is aangenaam om eens een Uitkijkpost te kunnen beginnen met positief nieuws. Zeker als je er ook nog bij optelt dat Stadsgoed gestaag doorgaat met het aankopen van panden en dat er in het St. Annenkwartier waar ooit de dames en seksbazen de scepter zwaaiden, nu al een paar leuke winkeltjes te vinden zijn. Steun die, zou ik zeggen!

Behalve dat het een bescheiden begin is en er pas over weet ik hoeveel jaar echt resultaat te zien zal zijn van deze opschoning, schuilt er wel een addertje onder het gras. Dat heeft niet zozeer met Amsterdam te maken als wel met het nieuwe regeerakkoord van Rutte c.s. Daarin is namelijk onder het kopje “Welvarend land” een alinea te vinden over blurring. Er is te lezen: ‘We staan mengvormen toe door het reguleren van “blurring” in winkelgebieden op een verantwoorde manier waarbij we streng toezien op alcoholmisbruik.’

Waar het hier om gaat is het spreekwoordelijke glaasje wijn bij de kapper, horeca en dienstverlener (of winkel) onder één dak. Hiermee kan zomaar in één klap alle vooruitgang die wordt geboekt teniet worden gedaan. Want ongetwijfeld zullen er “creatieve” ondernemers zijn die deze blurring-regel zo weten te interpreteren dat er alsnog van allerlei rotzooi-bedrijven kunnen worden gecreëerd. Kortom, een aardige regel wellicht voor Kampen, Heiloo of Barneveld, maar niet voor het centrum van Amsterdam waar nogal wat winkels zijn met het uitsluitende doel zoveel mogelijk geld binnen te harken of juist wit te wassen.

Enfin, toch leuk dat aan het begin van het nieuwe jaar niet het zoveelste mopperverhaal hoeft te worden verteld. Het is in elk geval één stap voorwaarts. Maar het blijft oppassen geblazen zoals blijkt.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.