Uitkijkpost de Wallen (375): Culturele Wallen

Culturele organisaties op en rond de Wallen hebben de koppen bij elkaar gestoken om te laten zien dat er hier meer is te vinden dan uitsluitend platte pret. Ook buiten die culturele instellingen is er overigens veel moois te aanschouwen op de Wallen.

Een aantal culturele organisaties op en rond de Wallen hebben zich verenigd onder het motto Culturele Wallen. Het gaat om Ons’ Lieve Heer op Solder, de Oude Kerk, Frascati, de Brakke Grond, het Rembrandthuis, W139 en Waag Futurelab. Het is een wat ruime omschrijving van de Wallen, maar het idee is: laat zien dat er in het oude centrum en met name op de Wallen meer te beleven is dan seks, drugs en rock & roll.

Veel Amsterdammers mijden deze buurt omdat ze denken dat er weinig van hun gading te vinden is. Dat is jammer, want bovengenoemde pareltjes zijn stuk voor stuk de moeite waard. Zonder de andere instellingen tekort te willen doen is de Oude kerk natuurlijk de absolute top al was het alleen maar omdat het het oudste gebouw van de stad is. (Dat overigens, hoe raar het ook mag klinken niet is opgenomen in de canon van Amsterdam, maar dit terzijde.) Wie eenmaal een bezoek heeft gebracht aan de Oude Kerk kan niet anders dan onder de indruk zijn van onder meer de ruimtelijkheid van het interieur.

Op de site van de Culturele Wallen wordt ook verwezen naar het verleden waarin Rembrandt van Rijn door de buurt wandelde. Want dat deed hij onder meer om het graf van zijn zo vroeg gestorven geliefde Saskia in de Oude Kerk te bezoeken.

Logo

Maar Rembrandt was lang niet de enige kunstenaar die hier ronddoolde. Joost van den Vondel zal hier ook veel voetstappen hebben achtergelaten als winkelier in de Warmoesstraat en later als boekhouder van de Stadsbank van Lening. En om het eens in een heel andere richting te zoeken: Jan Pieterszoon Sweelinck, belangrijk Nederlands componist en bespeler van het orgel in juist, de Oude Kerk leefde in deze buurt. Het hart van Amsterdam was nu eenmaal het kunstzinnige centrum van Nederland.

Behalve de instellingen die deel uitmaken van de Culturele Wallen, is er in de binnenstad nog veel meer te zien en te bewonderen. Denk alleen maar eens aan de Oudemanhuispoort, waar nog altijd boekenstalletjes te vinden zijn en het voormalige hoofdkwartier van de Verenigde Oost-Indische Compagnie met het logo boven de deur dat over de hele wereld is terug te vinden. Of het Trippenhuis waar nu de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen huist en waar tientallen jaren de Nachtwacht te bewonderen is geweest.

Of kijk eens goed naar de Leeuwenburg zo genoemd vanwege de leeuwenkoppen in het fries van het pand waar tegenwoordig het Leger des Heils huist, maar dat ooit werd gebouwd in 1605 door een rijke koopman uit Riga. En bewonder aan de andere kant van de oude binnenstad het Huis op de Drie Grachten – Oudezijds Voorburgwal, Grimburgwal, Oudezijds Achterburgwal – een prachtig staaltje van de 17e eeuwse Hollandse renecaissance-stijl.

Het is maar een greep, want achter het goedkope vertier van de Wallen gaat een schat aan parels schuil.

De volgende Uitkijkpost verschijnt in de eerste week van oktober.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.