Uitkijkpost De Wallen (4): Te weinig ramen?

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Ik ben zeker nog journalist genoeg om de actualiteit niet helemaal met rust te kunnen laten. Donderdag 9 april was er een demonstratie die startte op het Oudekerksplein en dat gebeurt niet elke dag. De tocht begon bij het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) en ging dwars over de Wallen om te eindigen bij het stadhuis waar een aantal dames uit de buurt een petitie overhandigde. Wat is het probleem? Om een lang verhaal kort te maken: er zijn te weinig ramen op de Wallen voor de dames, zeggen de demonstranten. In hun terminologie: 'Van der Laan, je pikt m'n baan!' En: 'Don't save us, save our windows!'

Een wandelingetje vanmorgen door de buurt van huis naar supermarkt geeft me zicht op zo'n veertig ramen. Op de helft van die ramen prijkte een bordje te huur. Ook elders in de buurt hingen veel bordjes met dezelfde mededeling, constateerde ik zo uit de losse pols. Dat kan het probleem dus niet zijn.

Het aantal ramen op de Wallen wordt inderdaad verminderd. Van ongeveer 450 naar zo'n 250. Ze worden bovendien allemaal geconcentreerd op de Oudezijds Achterburgwal en de aanpalende stegen. Dit onder andere om de buurt een wat minder eenzijdig aanzicht te geven. Is dit nieuwe beleid? Nou nee, al in 2007 is onder leiding van wethouder Lodewijk Asscher, de tegenwoordige vice-premier, besloten het aantal prostitutieramen drastisch terug te brengen. En niet zoals ook vaak wordt beweerd, om de Wallen te sluiten. Ook toen is er tegen gedemonstreerd. Door zo ongeveer dezelfde mensen die ook donderdag 9 april aan de bel trokken. Tevergeefs overigens.

Nieuw college

Het enige wat er sindsdien is veranderd, is dat er vorig jaar een nieuwe gemeenteraad is aangetreden, met een nieuw college van B&W. Dat nieuwe college heeft het staande beleid voor het Wallengebied de afgelopen maanden tegen het daglicht gehouden en besloten dat er minder prioriteit aan moet worden gegeven, een tandje minder dus in plaats van meer, maar dat de ingezette koers zal worden gehandhaafd. Dat kan dus ook het probleem niet zijn.
 
Wat dan wel? Onlangs stond er een bericht in het Parool waarin werd gemeld dat raamexploitant Willem van der Meulen 18 van de 47 ramen moet sluiten. De reden? 'Ernstige structurele misstanden', zoals de gemeente het formuleert met een verwijzing naar gedwongen prostitutie. 

Ja, en dan zijn we precies aangeland bij de kern van het probleem, want het is niet voor het eerst dat er 'ernstige structurele misstanden' worden geconstateerd. Integendeel.

Wie dergelijke misstanden maar laat voortduren, vraagt uiteindelijk om ingrijpen van de overheid.   Het ontbreekt de sekssector kennelijk aan voldoende zelfreinigend vermogen. De dames die achter de ramen staan zijn natuurlijk ook wandelende geldmachines. En geld heeft zoals bekend een ongehoorde aantrekkingskracht op veel mensen. Zoveel dat men kennelijk maar wat graag even wegkijkt als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan.

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.