Iedereen is tegenwoordig reisagent. 83 procent van de Nederlandse vakantiegangers boekte in 2015 zijn reis online. En minder dan een kwart koos voor een pakketreis. Boek je je hotel of appartement los, dan kun je meestal kiezen uit verschillende vervoersmiddelen. Zeker als je binnen Europa reist. De kosten kunnen flink variëren.
We nemen als voorbeeld een gezin met twee kinderen. Dat vertrekt op zaterdag 6 augustus naar Marseille, met meer dan 900.000 inwoners de tweede stad van Frankrijk.
Auto
Met je eigen bolide op reis gaan, heeft nogal wat voordelen: je kunt je eigen tempo bepalen, lekker veel spullen meenemen en je kunt op vakantie gebruik maken van je eigen auto. Niet gek dat de auto het populairste vervoermiddel is onder vakantiegangers.
Ga je met hele gezin, dan is de auto relatief voordelig. Het meeste geld ben je kwijt aan brandstof. Op vakantie betaal je vaak minder dan in eigen land. Benzine en diesel zijn in Frankrijk een stuk voordeliger dan in Nederland. Reis je over Luxemburg, gooi daar dan je tank nog even vol. Want brandstof is daar nog goedkoper. Kijk op de website van de ANWB voor de brandstofprijzen in Europa.
Wel moet je rekening houden met tolgeld als je met de auto op vakantie gaat. In Frankrijk, Spanje en Italië liggen veel tolwegen. Met de app Péago kun je uitrekenen hoeveel tolgeld je moet betalen. De meeste navigatiesystemen kun je zo instellen dat ze tolwegen mijden. Dat is alleen slim als er een fatsoenlijk alternatief is. Flink omrijden kost namelijk weer extra brandstof.
Zaterdag 6 augustus is een van de zwarte zaterdagen, waarin de verkeersdrukte naar het zuiden extreem groot is. Om files te vermijden, moet je ’s nachts reizen.
Naar Marseille met de auto
Reistijd: 11 uur en 40 minuten (zonder files)
Kosten: 306,20 euro (Benzine: 136 euro, Afschrijving en onderhoud: 115 euro, Tol: 55,20 euro)
* Uitgaande van een doorsnee gezinsauto uit 2014
Vliegtuig
Vliegen is de snelste manier van reizen. En door al die prijsvechters soms ook redelijk goedkoop. Tenminste, zo lijkt het. Maar let op: vliegtuigmaatschappijen zijn nogal creatief in het opvoeren van extra kosten. Zo moet je steeds vaker extra afrekenen voor koffers die geen handbagage zijn. Ook rekenen veel vliegtuigmaatschappijen meer voor het reserveren van een stoel of betalen met creditcard.
De prijs van een vliegticket hangt af van het moment waarop je boekt en het moment waarop je vliegt. De maandagochtend is populair, en dus duurder, bij bestemmingen die ook zakelijke reizigers trekken. Zonbestemmingen zijn juist prijziger in het weekend. Je kunt je ticket het best vroeg in de ochtend of ’s avonds boeken. Tussen negen en vijf boeken namelijk veel zakelijke reizigers, wat de prijs van de tickets opdrijft. En ver vooruit boeken is vaak slimmer dan te wachten op last-minute aanbiedingen. Als er al veel stoelen bezet zijn, kunnen de prijzen op het laatste moment namelijk ook omhoog gaan.
Naar Marseille met het vliegtuig
Reistijd: 5,5 uur (2 uur vliegen, 1,5 uur vooraf aanwezig, 0,5 uur trein, 0,5 uur reistijd naar station, 1 uur van vliegveld naar appartement)
Kosten: 477 euro (4 treintickets : 35 euro, 4 vliegtickets: 290 euro, Bagage: 98 euro, Boekingskosten: 29 euro, 4 bustickets: 25 euro)
* Tickets geboekt op 15 juli 2016
Bus
Er rijden steeds meer internationale bussen van en naar Nederland. Tot een jaar of vijf geleden was je aangewezen op Eurolines als je een los busticket naar het buitenland wilde boeken. Maar inmiddels zijn er in Nederland meer dan tien internationale busbedrijven actief. Je kunt online tickets boeken bij de busmaatschappijen, maar ook een vergelijker als www.tripvergelijker.nl kan helpen. Vooral als je alleen reist is de bus een goedkope optie. Vaak mag je gratis een of twee stuks bagage meenemen en één tas als handbagage.
Het grote nadeel van reizen met de bus is dat het vaak ellenlang duurt. Naar Marseille ben je meer dan twintig uur onderweg. Als je in het noorden van Nederland woont dan kost het nog meer tijd. Je stapt dan als eerste de bus in en het duurt vaak lang voordat de bus helemaal vol is en jullie de grens over gaan.
Naar Marseille met de bus
Reistijd: 23,5 uur (zonder files, 22 uur bus, 0,5 uur reistijd naar station, 1 uur van busstation naar appartement)
Kosten: 348 euro (4 bustickets)
* Tickets geboekt op 15 juli 2016
Trein
De trein is een comfortabele manier van reizen. Je hebt geen lange inchecktijden en kunt prettig een boek lezen. Met de internationale reisplanner van de NS boek je eenvoudig een treinreis naar het buitenland: www.nsinternational.nl. Maar reis je met het hele gezin, dan is de trein niet goedkoop.
Frankrijk is, net als Duitsland en België, gemakkelijk te bereiken met de trein. Met de Thalys uit Amsterdam en Rotterdam reis je via Antwerpen en Brussel rechtstreeks naar Parijs. in Parijs kun je vaak verder reizen met een andere hogesnelheidstrein.
Je kunt vanuit Nederland ook rechtstreeks met de Thalys naar Lille reizen. En in de zomermaanden vertrekt Zon-Thalys elke zaterdag rechtstreeks vanaf Amsterdam Centraal naar Valence, Avignon, Aix-en-Provence en Marseille.
Naar Marseille met de trein
Reistijd: 10 uur en 45 minuten (10 uur trein, 0,5 uur reistijd naar station, 15 minuten lopen vanaf treinstation in centrum Marseille)
Kosten: 680 euro (4 treintickets)
* Tickets geboekt op 15 juli 2016