Van standplaats Antwerpen naar standplaats Houten

Na 18 jaar wonen en werken in Antwerpen is het tijd om een volgende stap te zetten in mijn journalistieke freelance loopbaan. Ik keer terug naar Nederland om het freelancen daar weer op te pakken met het voor mij bekende onderwerp leven met beperking. Zonder Antwerpen direct vaarwel te zeggen.

In mei 2006 was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik besloot mij voor onbepaalde tijd te vestigen in Antwerpen. Het was niet makkelijk om hier een bloeiende journalistieke freelance carrière op te bouwen. Eerlijk gezegd, is het freelancen nooit goed van de grond gekomen. Na vijf jaar geraakte ik wel als redacteur binnen op de redactie van het toenmalige Antwerpse transportmedium De Lloyd, daarna Delta Publishing. Helaas ging de tent na twee jaar failliet.

Ondanks het moeilijke freelance pad kijk ik toch met voldoening terug op mijn Antwerpse jaren. Ze verruimden mijn journalistieke blik. Letterlijk. In plaats van alleen naar de situatie voor mensen met een beperking in Nederland of België te kijken, richtte ik mij vanaf 2013 op de EU als geheel. Ik startte het project Mensen met een beperking aan het woord en reisde daarvoor langs praktisch alle lidstaten. Een project dat ik in Nederland, met een vaste parttime job in Rotterdam, beslist niet zo snel zou hebben bedacht.

Terug naar de basis

Ik kijk voor het overgrote deel met tevredenheid terug op mijn Antwerpse jaren. Toch is het hoog tijd voor een volgende stap. Daarvoor keer ik terug naar Nederland. Mijn standplaats wordt tijdelijk Houten. Van daaruit wil ik het freelancen een nieuwe impuls gaan geven. Met nieuwe projecten en nieuwe wegen die opnieuw van doen zullen hebben met het onderwerp leven met beperking.

In gedachten heb ik, onder andere, een serie artikelen over de toegankelijkheid van de Nederlandse provincies voor mensen met een beperking. Is deze in bijvoorbeeld Groningen beter dan in Limburg? Scoren de grote steden in de Randstad beter dan de kleinere steden? Verder zit ik te broeden op een wekelijkse podcast over zaken die mensen met beperking aangaan en waarover ik de Tweede Kamerleden en verantwoordelijke ministers aan de tand zou willen voelen. Kortom: mijn primaire interessegebied blijft hetzelfde. Alleen zal ik mij nu weer voornamelijk richten op Nederland. Echter, Mensen met een beperking aan het woord zal ook zeker worden voortgezet. Ik hoop in dat kader in 2025 naar Zwitserland af te reizen voor interviews.

Dag Antwerpen

In Antwerpen zijn in 18 jaar tijd zes boeken van mijn hand verschenen. Dat mag je best productief noemen. Het meest recente is begin deze maand uitgekomen: Dag Antwerpen, Achttien jaar observeren en fotograferen in Kipdorp en wijde omgeving. Daarin verhaal ik aan de hand van foto’s over de buurt waarin ik al die jaren heb gewoond. Het boek is bedoeld ter afscheid van de stad waar ik een derde van mijn leven (tot nu toe) heb gespendeerd en valt te bestellen via mijn websites.

Het afscheid is niet bedoeld als vaarwel. Ik zal de ontwikkelingen in Antwerpen, Vlaanderen en België op de voet blijven volgen en er nog geregeld over publiceren. Het zou zonde zijn om de kennis die ik hierover heb vergaard te laten wegzinken.

Maar eerst eind augustus terug verhuizen naar Nederland.

 

Mijn gekozen waardering € -

Johan Peters is een freelance journalist/redacteur die tijdelijk vanuit Houten werkt. Zijn interesses zijn breed. Op Reporters Online zal hij voornamelijk publiceren over actuele zaken. Nationaal en Europees, met daarbij bijzondere belangstelling voor de landen in Oost-Europa. Verder zullen de stad Antwerpen en het land België geregeld de revue passeren, aangezien hij 18 jaar in Antwerpen heeft gewoond en de stad/het land dus zeer goed kent. Een van de overige hoofdonderwerpen die hij behandelt, is leven met een beperking. Rond dat thema heeft hij een aparte website gecreëerd: https://mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.nl/