Van telemedicine naar eHealth. Van Focus Cura naar Luscii

Daan Dohmen is nog niet zo heel lang met zijn bedrijf Focus Cura gestart als ik hem uitgebreid spreek in 2006. We delen het enthousiasme voor de mogelijkheden van domotica en telemedicine

Vrijdagmiddag 17 februari 2006 is een frisse bewolkte dag. Ik stap binnen in een kantoortje in de zich rap ontwikkelende Vinex locatie Leidsche Rijn bij Utrecht. Er volgt een gesprek van een uur met de jeugdige ondernemer Daan Dohmen. Hij is nog niet zo heel lang met zijn bedrijf gestart. Focus Cura  met de videodienst PAL4. Hij is hier gevestigd na eerdere ervaringen elders. We delen het enthousiasme voor de mogelijkheden van domotica en telemedicine (inmiddels spreken we over ehealth). Dat wordt opnieuw duidelijk via de audioregistratie van het gesprek dat een uur duurt. Nu terugluisterend vind ik wel dat ik veel te veel zelf aan het woord ben. Laten we het erop houden dat het mijn manier was om Daan aan te moedigen. Een klein stukje van dit gesprek, kan de lezer ook terughoren. De aanleiding voor het gesprek was het feit dat mijn werkgever destijds (Zilveren Kruis Achmea) ook voorzichtige stappen zette op het terrein van zorg op afstand.

Denk niet te klein
Het is duidelijk dat anno 2019 Daan Dohmen met zijn bedrijvigheid op het terrein van eHealth een belangrijke rol speelt. Inmiddels niet alleen in Nederland, maar ook over de grens. Hij confereert met het ministerie van VWS. Voorzag ik dertien jaar geleden deze ontwikkeling toen ik hem sprak in Leidsche Rijn? Ja! Ik durf te stellen dat ik hem een grote toekomst voorspelde. Allereerst omdat hij de ambitie had om arts te worden. Hij heeft daadwerkelijk ervaring opgedaan in de zorg, hetgeen meteen zijn motivatie betekent. Uiteindelijk heeft hij een technische opleiding gevolgd waarmee hij ook daadwerkelijk iets kon betekenen met ICT in de zorg. Daarbij kwam het feit dat hij aandacht had voor de gehele keten, dus ook de installatie van apparatuur, het onderhoud, de helpdesk. Misschien het belangrijkste: luisteren naar de medewerkers en gebruikers. Geduldig goede instructies geven. Het belang van ‘zachte’ indicatoren (erkenning, welzijn). Hetgeen minstens zo relevant is als substitutie (vervanging). In de praktijk weet hij ook al het belang van het combineren van amusement en opheffen eenzaamheid met serieuze medische zaken. Om hiermee de doelgroep van ouderen aan de innovatie te krijgen. Maar ook in later jaren weet hij de medewerkers actief te betrekken en te laten meedenken.

Elementen uit het gesprek. ( Sorry, het is wat staccato. Maar zo verliep ook het gesprek)
In Leidsche Rijn is vlak in de buurt een aantal zorginstellingen actief. Daan Dohmen: ‘hieronder komt er een consultatiebureau voor ouderen, een gezondheidscentrum en een apotheek.Er komen op termijn twee torens metzelfstandig wonende ouderen. Hier tegenover huizen gehandicapten. Thuiszorg levert de zorg en begeleiding door gastvrouwen zonder zorgachtergrond. Worden ook niet betaald als gastvrouw. Ontzettend leuk. Concept wordt door zorginstellingen verder ingezet in Leidsche Rijn. Volgende week wordt filmpje gemaakt”. Helemaal nieuw. Voorheen zaten ze in Amsterdam. De vraag kwam: Hebben jullie interesse om hier volgens je ideaal nieuw systemen toe te passen? Kunnen jullie meteen toetsen. Inzet van nieuwe apparatuur en internet. Alles wordt draadloos gemaakt. “Hierboven woont een ernstig gehandicapt meisje van 23. Kan niks zelfstandig. Heel andere vraagstelling dan dan iemand van 85 die de hele dag in de stoel zit voor de televisie”.

Uitgeloot
Daan wilde zelf arts worden.Tot twee keer toe uitgeloot. Bij Prof Vierhout studie management in de geneeskunde/ technische bedrijfskunde in Twente gevolgd. Aan het eind van de studie stage en later student-assistent bij Nederlands Instituut voor telemedicine (NITEL) Toen bij RIVM ondergebracht. Een tijdje bij zorginstelling gewerkt in de bejaardenzorg. Wilde ook gevoel bij zorg en geneeskunde hebben. Veel zorginstellingen waarbij adviseurs en technologen helemaal geen gevoel hebben met wat er werkelijk gebeurt. Namelijk: wat gaat er om in die patiënt en de arts. Toen besloot hij Focus Cura op te richten. Met support van zijn opleiders.

Regie in de regio
Ik zou promoveren (red. veel later alsnog gepromoveerd). Nog bezig. Cases uit de praktijk.De zorg, dat is de uitdaging. In Utrecht mobiele zorgdossiers. Stichting Rijnhuizen. Inmiddels meer projecten allemaal in de thuiszorg, ook de provincie Flevoland. Advies op gebied van ICT in de zorg. De eerste mensen kunnen aannemen. Een project begeleid dat gigantisch mis ging in Vlaardingen. Toen wel zoiets van… als we dat vaker doen moet het in eigen beheer. Kies zelf partners. Installatietechniek, begeleiden van installatie instructies, voorlichting van allerlei mensen op gebied van alarmering. Hele regio Utrecht.

Devices
Hoe je er mee omgaat, daarbij komt veel meer bij kijken rond apparaat. Inmiddels begeleiden aanvraag geautomatiseerd. Alles komt goed binnen in de meldkamer bij verpleegkundige. Alles reeds tijdig bekend zoals de sleutel voor sleutelkastje van de woning. Daarop bouwen we nu voort. Verschillende oplossingen met domotica. Dwaaldetectie ontwikkelen. Zelf geen producten. Philips en Tunstall producten voldoen aan bepaalde eisen.

Zelfmanagement
Een van de dingen die er uitkomt is dat een soort van zelfmanagement gevoel ontstaat. Of het daadwerkelijk zelfmanagement is, is nog een tweede. De eerste keer dacht ik bij het zien van het apparaat: is dit het? Echt niet zo veel voorstellend. Dan blijkt dat het juist door patiënten gewaardeerd wordt. Daarom wil ik graag meer feedback van de patiënt. Huisartsen zijn vaak behoudend en hebben geen tijd daarvoor. Ze vinden het wel heel leuk.
Zo’n systeem Is ook een vorm van aandacht. Als de begeleiding er achter zit. Ik word erkend in mijn ziektebeeld, mijn situatie Dat is een minder hard gegeven Substitutie is nog niet eenduidig vastgesteld als business case. Vooralsnog alleen de Eerste Lijn.

Integratie
Drie aandachtsgebieden Domotica , Alarmering (screen to screen) en Telemedicine. Nu zijn dit nog verschillende werelden. Met meerdere partijen die zich hiermee bezighouden.Mijn geloof is dat al die versnipperde dingen kunnen samenkomen in een gefaciliteerd internet. Een belangrijke behoefte. Individueel systeem Instelbaar. Deze verschillende werelden met elkaar integreren Dat ze in bestaande bouw en nieuwbouw toepasbaar zijn. Ook Individueel in te zetten. Moet ook draadloos worden. Een Flatscreen met verschillende diensten. Ik ben de creatieveling. Op een aanraakscherm in een woning vlakbij kunnen ze met de vingers op dat scherm dingen activeren. Ze kunnen het huis bedienen (domotica). Mogelijkheid om zorgverlener te waarschuwen: meteen een beeldverbinding. Je kunt ook allerlei diensten en service afnemen. In de nieuwe versie: de kapper aan huis. Informatie: wat is er in de buurt te doen.

Openheid 
Open, ook voor familie, zonder dat zij een systeem hoeven te kopen. Ik moet via mijn PC bij mijn oma berichten kunnen achterlaten. Alleen dan wordt het Interessant om content te maken voor zo’n systeem. Familie kan er gebruik van maken. Maar ook de Woningcorporatie. Of het loket van de Gemeente. Wmo. Ik wil ook graag op dat scherm zitten wordt dan de vraag. Ook verzekeraar. Veel mee doen.Als iedereen naar elkaar wijst, schiet het niet op. Partijen bij elkaar brengen. Maak gebruik van bestaande producten. Ik wil niet degene zijn die dit systeem maakt.

 Tarieven
Is verzekeraar ervoor verantwoordelijk om bij Mevrouw Jansen het licht uit te doen? Nee, tenzij je kan bewijzen dat het iets oplevert waardoor de zorg efficiënter wordt. Je kan zo website beginnen en niemand die mij controleert. We moeten naar kwaliteitsborging.

Epiloog 
De stormachtige groei van Focus Cura kan niemand die zich bij innovatie in de zorg betrokken voelt zijn ontgaan.  Een goed jaar geleden sloeg Daan Dohmen de vleugels uit en richtte (samen met Omron) het bedrijf Luscii op. Dit met de ambitie om de de chronische zorg te organiseren rond technologie.

Info

https://www.focuscura.com/en
https://www.bloomberg.com/profiles/companies/1296368D:NA-focus-cura-groep-bv
https://cvitals.focuscura.com/en
https://www.linkedin.com/in/daandohmen/detail/photo/

Mijn gekozen waardering € -