Venezuela, de buur van ons koninkrijk, gaat rellen

De verkiezingen winnen is niet meer genoeg. De oppositie in Venezuela zet in op de val van de regering Maduro. Welkom in Caracas, Willem-Alexander en Máxima.

Terwijl het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Venezuela met rasse schreden nadert, neemt de onrust toe. Precies op de dag van het bezoek, zaterdag 23 november, heeft de oppositie in het hele land demonstraties gepland tegen de regering van de socialistische president Nicolás Maduro. En als de mensen zo strijdustig zijn als ze zich uitlaten op Twitter, wordt het massaal en demonstreren ze door totdat de regering valt.

Talloze beelden van plunderaars die naar hun auto renden met een flatscreen werden over het internet verspreid

Dat is nieuw. Tot nu toe is de oppositie behoedzaam geweest in haar methoden om zich te verzetten tegen de regering. Sinds de verkiezingen in april zijn er geen massale demonstraties geweest. President Maduro beschuldigde zijn tegenstanders er steeds van de veiligheid in gevaar te brengen en dat had succes. Oppositieleider en ex-presidentskandidaat Henrique Capriles spoorde een paar dagen na de verkiezingen, die Maduro maar met een dikke 50 procent van de stemmen won, de mensen aan om op potten en pannen te slaan in plaats van massaal de straat op te gaan.

Daarna maakte hij een rondgang langs ettelijke hoofdsteden om steun te vragen voor zijn zaak: Maduro heeft volgens de oppositie door fraude de verkiezingen gewonnen. Maar Capriles vond weinig weerklank. De buren in Latijns Amerika hebben meer belang bij een goed contact met de regering Maduro dan ruzie over de verkiezingen.

Dus werd het daarna stil.

Duivelse manoeuvre

Maar daarmee waren de problemen niet voorbij. De schaarste van zaken als toiletpapier, melk, kip en bakolie houdt tot op de dag van vandaag aan. Er is een tekort aan medicijnen. De prijzen blijven stijgen door de inflatie van meer dan 54 procent. 

Dat bracht president Maduro ertoe een duivelse manoeuvre uit te halen: de hoge prijzen waren volgens hem het gevolg van een complot tussen “fascistische oppositie-elementen” en de Verenigde Staten. De winkeliers werden gedwongen hun prijzen met meer dan 50 procent te verlagen.

Gevolg: ellenlange rijen voor de winkels die in sommige gevallen ontaardden in plunderingen. Talloze beelden van plunderaars die naar hun auto renden met een flatscreen-televisie werden over het internet verspreid.

Een paar dagen later gaf het parlement president Maduro de volmacht om voor een jaar per decreet te regeren. Elke daad van een oppositielid die hij in strijd acht met ‘s lands belang kan juridische vervolging betekenen en dus de gevangenis. Want niet alleen het parlement, ook justitie is in Venezuela in handen van de regering.

Te slappe houding

De maat is voor de oppositie vol.

Ze gaat op 23 november demonstreren tegen de regering. Misschien gaat Maduro dit verbieden. Op Twitter doen de wildste geruchten de ronde: zelfs dat de president Russische en Cubaanse militairen op de demonstranten zal loslaten. De mensen lijken vooralsnog vastbesloten.

Een van hen is Sonia Camacho (68), voorzitster van de anti-regeringsgroep Vrouwen in het Zwart. Ze zal niet rusten voordat het “communistische regime valt”. Ze beklaagt zich over de te slappe houding van Capriles en zijn politieke vrienden.

“Ze moeten handelen als leiders, ze moeten de mensen de straat op krijgen. Aan het communisme komt geen einde met verkiezingen. Het communisme komt ten val als wij de verraders verslaan die het op bevel van de gebroeders Castro (uit Cuba, WU) instelden.

We kunnen niet meer wachten op de tijd die God goed acht. God gaf ons het gereedschap om te handelen”, schreef ze in een open brief aan haar landgenoten.

Capriles is om

Andreina Flores, journaliste in Caracas en correspondente voor media in Frankrijk en Colombia zegt er het volgende over: “Capriles is voor voorzichtigheid en gematigdheid. De Vrouwen in het Zwart zijn dapper, maar hebben geen enkele politieke invloed. Als er actie is deze zaterdag, is dat omdat Capriles eindelijk geluisterd heeft naar Leopoldo López (een andere oppositieleider met aanzien, WU), die veel strijdlustiger en sterker is dan Capriles.”

De aimabele Capriles is om, precies in de week voor 23 november, als Willem-Alexander en Máxima voet zetten in Caracas om kennis te maken met Venezuela, buurland van het Caribische deel van ons koninkrijk.

En Leopoldo López moeten we in de gaten houden.

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een reactie