Posters overal…
HEB LIEF… stilaan verdwijnen ze weer. Ongeveer gelijk op met het afschalen van de lockdown bij de COVID19 pandemie. Er komt nog niets voor in de plaats. Tot nu toe dan, hoop ik…….
Ronald A. Westerhuis
Tijdens de COVID19 crisis verschijnen in mijn woonomgeving overal posters met de oproep (of het gebod) HEB LIEF. Deze foto maakte ik rond Pasen 2020 overdag. De anders altijd stampvolle weg op de voorgrond blijft doodstil. De oproep maakt kennelijk wat los. Initiatiefnemer is kunstenaar Ronald A. Westerhuis, landelijk bekend van ondermeer het MH17 monument. Westerhuis staat ook met naam en toenaam in klieine letters op de poster vermeld. Sommige burgers zien het als een religieuze uiting. Ikzelf denk meteen : wanneer kan de I er weer tussenuit en wordt de tekst HEB LEF. Voor mij is dat moment vandaag aangebroken Woensdag 24 juni 2020. Dat komt echt niet door de persconferentievan Rutte c.s., ook vandaag. Dat wil ik uitleggen.
Tom van ‘t Hek
Op 24 juni 2020 is er de inmiddels 5e online aflevering van het programma College Tour. Onder de voortreffelijke leiding van (oud-huisarts) Tom van ‘t Hek. Georganiseerd door Cognicum. Het is opnieuw zo’n boeiende bijeenkomst, waarbij een aantal autoriteiten op hun gebied aan de tand gevoeld worden. In deze aflevering de bestuurservaring tijdens COVID19. En de vooruitzichten vanuit bestuurlijk perspectief gezien. Twee sprekers hanteren nadrukkelijk het woord LEF. Anderen gebruiken weliswaar niet dat woord, maar hameren wel op ‘prikkels die moeten veranderen’, ‘samenwerken moet’, ‘regeldruk verminderen’. Kortom, nu doorzetten is de boodchap.
Vasthouden
Tijdens de recente crisis worden drempels geslecht. Veel is onduidelijk. Maar er moeten bestuurlijke beslissingen worden genomen. Monique Slee-Valentijn (Directeur, Cordaan) ‘als bestuurder moet je de lef hebben om naar je eigen intuïtie te luisteren’ en zo heeft zij gehandeld. De term lef wordt overgenomen door Peter Langenbach (Voorzitter raad van bestuur, Maasstad Ziekenhuis): ‘Schotten tussen cure en care blijvend laten verdwijnen. Bestuurders van instellingen moeten juist nu kunnen omgaan met onzekerheid’.
Waakvlam
Bas Leerink (Hoofd Landelijk Coordinatiecentrum voor Patiënten Spreiding, Landelijk Netwerk Acute Zorg & Partner IG&H) vertelt dat het project een maand geleden is gestopt, maar wel op de waakvlam staat. Voor het geval dat nodig is. Hij heeft veel geleerd over opschalingsmodel. Landelijk wat nodig is, regionaal wat kan. Meer buffercapactiteit organiseren. Kortom doorpakken!
Digitalisering
In de discussie komt naar voren dat digitalisering zich bewezen heeft. Maar er is ook onzekerheid aangaande financiering van deze transitie. Ton van ‘t Hek: ‘moet je dan wachten tot het allemaal rond is, of ga je alvast beginnen in de gedachte dat het wel goed komt?’ De eerste aanvaringen met toezichthouders zijn al door bestuurders gesignaleerd. De regeldruk moet naar beneden. Periodiek kijken of zaken worden nageleefd en niet meer alles afvinken. Flexibiliteit belangrijk. De trots die de sector heeft gekregen zien vast te houden. Peter Langenbach weet te vertellen dat zijn dochter juist besloten heeft geen communicatiewetenschappen maar verpleegkunde te gaan studeren. Een trotse vader!
Agenda
Terugkijken: https://youtu.be/3O1JksE-M2c
Ik kijk met interesse uit naar de volgende veelbelovende Cognicum aflevering op 8 juli 2020 over data in de zorg:
Links:
https://www.linkedin.com/in/ronald-a-westerhuis-62a0071/
https://www.linkedin.com/in/sleevalentijn/
https://www.linkedin.com/in/peter-langenbach-a460386/
https://www.linkedin.com/in/bas-leerink-5567976/