Hamdeen Abdel-Atty Abdel-Maksoud Sabahi werd in 1954 geboren als jongste van elf kinderen in een gezin uit de arbeidersklasse. Hij groeide op in een dorpje in de Nijl-delta. Vanaf 1970 was hij actief in de Egyptische politiek, en 1973 werd hij tijdens zijn studie Massacommunicatie verkozen tot hoofd van de nationale Egyptische studentenraad.
Sadat
In 1977 trok hij landelijk de aandacht door op een bijeenkomst fel in debat te gaan met toenmalig president Anwar Sadat over de exorbitant gestegen voedselprijzen en andere uitwassen van Sadat’s beleid.
Naast zijn politieke carriere werkte Sabahi ook nog een tijdje als journalist. Hij heeft een masterdiploma Journalistiek.
In 1992 richtte Sabahi samen met anderen de Democratische Nasseristische Partij op, maar in 1994 werd hij wegens ‘interne onenigheid’ uit de partij gezet. Als reactie op zijn uitzetting richtte hij in 1996 zijn eigen partij op, Al-Karama (waardigheid), waarvoor in 2000 en 2005 in de Egyptische Eerste Kamer zat.
Kifaya
In 2004 was hij mede-oprichter van de Kifaya (Arabisch voor ‘genoeg’) partij, die een grote rol speelde in het organiseren van het groeiende afkeer tegen het bewind van toenmalig president Hosni Mubarak.
Sabahi werd bij de presidentsverkiezingen in 2012 verrassend derde met bijna 20% van de stemmen, slechts 4% minder dan uiteindelijke winnaar Mohammed Morsi.
Nasserist
Sabahi is een Nasserist, wat inhoudt dat zijn politieke ideeen grotendeels socialistisch zijn en hij een sterke voorkeur heeft voor pan-Arabische samenwerking met zo min mogelijk inmenging van het Westen. Zijn politiek activisme zorgde er onder de regimes van Sadat en Mubarak voor dat Sabahi in totaal zeventien keer in de gevangenis terecht kwam.
Zijn politiek activisme zorgde ervoor dat Sabahi in totaal zeventien keer in de gevangenis terecht kwam
In Sabahi's programma voor 2014 is zijn buitenlandbeleid sterk gekant tegen Israel en het beleid van Mubarak in het algemeen. Hij heeft zich kritisch uitgesproken over het huidige geweldadige optreden van leger en politie tegenover de Moslimbroederschap, maar heeft ook laten weten dat hij de beslissing van de interim regering om de groep tot terroristische organisatie te bestempelen niet ongedaan zal maken.
Alternatief
Sabahi wordt gezien als ‘de alternatieve stem’ en is vooral populair onder revolutionaire jongeren en Egyptenaren die liever een gewone burger als president hebben dan weer een voormalig legerleider. Wie tegen Sisi wil stemmen, stemt niet of op Sabahi.
Bij de stemronde voor Egyptenaren in het buitenland behaalde Sabahi bijna zes procent van de stemmen, wat niet bijzonder hoopvol stemt voor zijn kansen op het presidentschap.