Al weken volgt IT'er Jasper Neve de demonstraties in zijn woonplaats Sofia op de voet. Tegen de pas in mei geïnstalleerde centrumlinkse regering werd vreedzaam geprotesteerd, tot afgelopen nacht. Ministers en parlementsleden zaten vast in hun eigen regeringsgebouw, omdat een zee van demonstranten de uitgangen blokkeerden. Er ontstond een confrontatie met de politie toen de ministers met een bus het terrein wilden verlaten; zowel agenten als demonstranten raakten gewond.
De volksvertegenwoordigers konden het parlement uiteindelijk om vijf uur vanochtend verlaten. Zij zijn vandaag niet aan de slag gegaan en leggen voorlopig op last van de parlementsvoorzitter hun werk neer.
Op Dag 40 werden de protesten in Bulgarije eindelijk wereldnieuws. Was het de demonstranten daar om te doen?
Neve: "Het heeft er alle schijn van dat de blokkade van het parlement in eerste instantie bedoeld was voor 'interne consumptie', oftewel om de politici feitelijk het recht van werken te ontnemen. Maar dat de actie van vannacht de internationale media heeft gehaald, zorgt er wel voor dat iedereen op social media juichende berichten plaatst."
"Op het moment dat de bus met ministers vaststond tussen de demonstranten, ontstond er al een soort euforie. 'We hebben ze beet, eindelijk!' Dat gaf de burger moed."
Speelde de uitspraken van eurocommissaris Viviane Reding nog wel een rol, die in Sofia aangaf de Bulgaarse demonstranten te steunen?
"Haar uitspraken worden wel veel herhaald hier, maar ik denk niet dat haar woorden of aanwezigheid de acties extra motiveerden. De parlementariërs waren zelf zo dom om tot na werktijd te vergaderen."
President Rosen Plevneliev, die overigens ook het vertrouwen in deze regering heeft opgezegd, riep op tot vreedzaam te blijven protesteren. Gaat dat lukken, of is nu het hek van de dam?
"Alles hangt van af van de reacties van de regering en andere overheden. De procureur gaf aan, en daar had hij mijns inziens gelijk in, dat het ontzettend dom was om de parlementariërs in een bus weg te leiden langs het protest. Dat werkte juist provocerend."
"Het kan weer uit de hand lopen, indien het parlement toch nog wil stemmen over het budget voor het zomerreces. Want opstappen, dat doet de regering nog niet."
Maar als het parlement niet kan functioneren – ook niet in fysieke vorm – is Bulgarije dan momenteel niet een stuurloos land?
"Dat klopt, maar feitelijk was het land al voor de helft stuurloos, omdat de grootste partij van het land (centrum-rechtse GERB, red.) vanuit de oppositie de debatten blokkeerde en ook de andere oppositiepartij (het extreem-rechtse Ataka) slechts halfbakken steun leverde. Het parlement functioneerde dus al nauwelijks."
En nu?
"Het heeft er alle schijn van dat de huidige regering koste wat het kost toch de macht wil vasthouden. Wellicht treedt het kabinet af als een aantal parlementariërs gaat deserteren. Die kans bestaat wel."
"Toch is de situatie nu zo vluchtig, dat vanavond de Bulgaarse wereld er weer heel anders kan uitzien."
Abonneer je nu op Geert Jan Hahn om 'Bulgarije raakt de bodem van de politieke put' te lezen, zijn analyse van de Bulgaarse politiek naar aanleiding van de aanhoudende protesten.