Zonder vrede geen boom

Vrede in Colombia is een stap dichterbij nu op het eerste punt van de onderhandelingen overeenstemming is bereikt. Zonder vrede kan Colombia niet mee in booming Latijns Amerika.

De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC hebben na een half jaar stroeve onderhandelingen eindelijk het eerste punt van hun vredesonderhandelingen afgerond in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het gaat om agrarische hervormingen.

Een van de belangrijkste redenen voor de oprichting van de FARC in 1964 was nu juist de schrijnende sociale onvaardigheid jegens de arme boer die niets en de grootgrondbezitter die alles had.

De verdeling van het land in Colombia is nog steeds uiterst scheef. Reden waarom de FARC eigenlijk wilden dat de grootgrondbezitters land zouden inleveren. Daar wilde de regering niet aan. “Als jullie dat willen moeten jullie de verkiezingen zien te winnen”, zei Humberto de la Calle, leider van de onderhandelingsdelegatie van de regering. Het was wel een van de redenen waarom er zo lang over dit punt werd vergaderd.

Één koe per hectare

De partijen zijn nu overeengekomen dat braakliggend land ter beschikking moet komen van arme boeren. Ook moet de nadruk liggen op productie van voedsel en niet op bijvoorbeeld suikerriet om er alcohol voor biobrandstof van te maken. De boeren moeten goede begeleiding krijgen om hun teelten tot een succes te maken. Ook moet er worden gezorgd voor goed onderwijs voor hun kinderen, gezondheidszorg en goede huisvesting.

Colombia wordt er niet op slag een eerlijke maatschappij mee, want de rijken hebben nog steeds land in overvloed, waar één koe per hectare graast. Maar als de opzet van dit akkoord slaagt krijgen wel duizenden arme boeren een waardiger leven en is Colombia een stap dichterbij om een modern land te worden.

Colombia doet zijn best om op het wereldtoneel een gezicht te krijgen, een respectabel gezicht, niet meer dat van een bananenrepubliek vol drugs en geweld. Het land sluit handelsakkoorden met vele landen in de wereld en is een steeds meer gewaardeerde gesprekspartner. Investeerders en exporteurs verliezen hun schroom om zaken te doen met Colombia.

Maar zonder een waardig leven voor iedereen zal het in Colombia altijd blijven gisten en daarom is dit moment in de onderhandelingen met de FARC belangrijk.

Nieuw élan

De regering en de FARC hebben op één van de lastigste punten van de agenda, de landbouw en de verdeling van land, overeenstemming bereikt. Juist op een moment dat de nog steeds populaire ex-president Álvaro Uribe de Colombianen oproept om zich tegen de vredesonderhandelingen te verzetten, omdat ze zouden leiden tot straffeloosheid jegens de FARC. Die hebben tenslotte mensen vermoord, ontvoerd en afgeperst, om hun oorlog te kunnen bekostigen.

De doorbraak betekent een nieuw élan voor de onderhandelingen, die de regering nog dit jaar wil afronden. Als de FARC een beetje slim zijn, houden ze op de regering daarover te bekritiseren en werken ze hard door om Uribe de wind uit de zeilen te nemen.

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een reactie