Waarom je blockchain niet hoeft te snappen

Blockchain klinkt cryptisch, maar de toepassingen zijn praktisch. Voorkomen dat concertkaartjes tegen woekerprijzen worden doorverkocht, bijvoorbeeld. Drie ondernemers leggen uit hoe zij de wereld overtuigen van hun product. “Eerlijk gezegd vermijd ik het woord blockchain vaak.”

Tom Roetgering (34) wil ticketfraude onmogelijk maken. Honderdvijftig euro betalen voor een concertkaartje dat eigenlijk 60 euro kost. Als het aan Maarten Bloemers en Tom Roetgering ligt, is dat vanaf nu verleden tijd. Met hun bedrijf GUTS bouwen ze aan een slim ticketsysteem waarmee fraude onmogelijk wordt. De achterliggende technologie is de blockchain. “Hoe het technisch allemaal werkt, leg ik niet meer uit”, vertelt Roetgering. “Veel te abstract. Tegenwoordig vertel ik gelijk dat we het gebruiken om de zwarte handel van tickets tegen te gaan. Dat vinden mensen sympathiek.”

Wie wel eens gezocht heeft naar kaarten voor een concert, festival of theatershow heeft vast opgemerkt dat er veel zogenaamde ‘secundaire ticketverkopers’ bestaan. Veelal schimmige bureautjes die de toegangskaartjes tegen woekerprijzen verhandelen. Of erger, malafide handelaren die eenzelfde ticket meermaals doorverkopen. Dit tot grote ontzetting van organisatoren, consumenten en artiesten. Zo laste Youp van ’t Hek uit protest zijn live oudejaarsconference in 1999 af, toen bleek dat meer dan de helft van zijn toegangskaarten op de zwarte markt was beland. En ook internationale artiesten als Adele en Ed Sheeran uiten regelmatig felle kritiek op “de onethische praktijken op de secundaire ticketmarkt”. Koren op de molen van Roetgering die ondertussen met diverse artiesten en promotors in gesprek is over pilots.

Door de blockchain wordt een concertkaartje van GUTS slim. Het weet zelf wanneer het verkocht is en bij doorverkoop wordt steeds een nieuwe unieke code per eigenaar gegenereerd waardoor fraude onmogelijk wordt. Ook zijn bepaalde eigenschappen, zoals de toegangsprijs, niet achteraf te wijzigen. Roetgering: “De gebruiker merkt overigens niks van deze complexe techniek. Die kan via een flitsende app heel gemakkelijk en veilig zijn ticket aanschaffen of weer verkopen.”

“Op technisch vlak merken we wel dat de blockchain nog in de kinderschoenen staat. Zo is het nog steeds vrij duur om informatie in een blockchain op te slaan. Maar hoe vaker dat in de toekomst gebeurt, hoe goedkoper het zal worden. Denk aan de platte televisies. Die ware eerst ook onbetaalbaar. Verder is lastig dat we in onze branche concurreren met grote spelers als Live Nation die ook Ticketmaster in bezit heeft. Zij profiteren dus van de doorverkoop van kaarten. Wij werken daarom in eerste instantie met artiesten die rechtstreeks aan hun fans willen verkopen. Dat is ook leuk aan ons systeem. Je kunt zien wie de kopers zijn en zelfs contact met hen opnemen.”

“Mensen moeten de voordelen merken”

Rijk Plasman (32) wil een nieuw geldsysteem creëren. Blockchain heeft een cryptisch imago en dat is precies waarom wij zijn ontstaan, vertelt Rijk Plasman, bedenker van digitale munt Gulden. “De technologie moet naar de achtergrond, die is niet zo interessant. Maar wat het allemaal mogelijk maakt, moeten mensen in hun dagelijks leven gaan merken en dát is wat wij doen.”

Gulden is een digitale munt, gebaseerd op blockchaintechnologie. Hoe Plasman dat op feestjes uitlegt? “Meestal laat ik het zien via de app op mijn telefoon”, vertelt hij lachend. “Bankieren is niet per se leuk, maar via mijn app wel. Mensen vinden het oprecht leuk hoe snel een overboeking gaat. En het besef dat er geen bank aan te pas komt, terwijl het op het oog wel net als je bekende bank-app werkt.

“Ik woon vlakbij de Zuidas en als ik al die bankkantoren zie, besef ik iedere keer wat er aan kapitaal en mankracht nodig is om het huidige geldsysteem draaiende te houden. Dankzij de blockchain kan dat hele systeem nu weg. Alleen kost het tijd om het makkelijker en beter te maken dan wat mensen gewend zijn. Daardoor zijn de gevolgen voor het grote publiek nu nog niet goed te bevatten.”

Ondertussen heeft Gulden (huidige waarde: zo’n 2.5 eurocent voor een Gulden) ongeveer 40.000 gebruikers en is er 7 miljoen euro geïnvesteerd. Maar het is geen gebruikelijk betalingsmiddel en Plasman wil er wel de wereld mee veroveren. Hoe pakt hij aan? “De techniek achter de munt moet sneller en beter. Gebruikers merken dat niet direct, maar het wordt straks nog makkelijker om Guldens te kopen en te verkopen. Ook hebben blockchain-rekeningen altijd ellenlange adressen. Dat snappen mensen niet, dus wij gaan je Gulden-rekening koppelen aan iets wat je kent, zoals een telefoonnummer of een emailadres. Zo maken we het gebruik van digitaal geld simpel en toegankelijk voor iedereen.”

“Ook zijn we bezig met kant en klare systeempjes die je aan de Gulden kunt hangen. Neem bijvoorbeeld een online weddenschap over een voetbalwedstrijd. Als het twee één wordt, krijg je vijfhonderd Gulden. Die Guldens kunnen zo worden ingesteld, dat ze zelf weten dat ze jou toebehoren als jij wint. Programmeerbaar geld heet dat. Wij leveren straks kant en klaar gereedschap waardoor elk bedrijf zijn Guldens naar eigen wensen kan programmeren. Geef het nog twee jaar en dan kent iedereen wel een product waar blockchain achter zit.”

“Het staat bewust maar één keer op onze site”

Met Blandlord wil Robert Reinder Nederhoed (40) iedereen de kans geven pandjesbaas te worden. Ook particulieren met een kleine portemonnee kunnen op deze manier mede-eigenaar worden van een verhuurd huis. Dat kan door het eigenaarschap van een huis op te knippen in vele stukjes die worden verkocht vanaf 50 tot maximaal 10.000 euro. Zo heeft Blandlord bijvoorbeeld een appartement in Rotterdam met 75 eigenaren die elke maand allemaal een partje van de maandelijkse huur krijgen overgemaakt. In theorie levert deze investering de eigenaren ongeveer 4% uit huurinkomsten op.

Dit kan allemaal dankzij de blockchain waarin de eigendomsrechten zijn opgeslagen. Hoe legt Nederhoed dit aan zijn potentiële klanten uit? “Het woord blockchain staat bewust maar één keer op onze website. Mensen vinden het vaak futuristisch. Het belangrijkste dat je moet snappen, is dat de blockchain voorkomt dat je dezelfde digitale euro tien keer kan versturen, zoals met e-mail wel kan. Zo kan ook jouw aandeel in een huis maar één keer worden uitgegeven, en daar zijn nu geen andere partijen meer bij nodig zoals een notaris of het kadaster. Dat maakt het heel laagdrempelig.”

Ook voor huiseigenaren is dit interessant, voegt Nederhoed toe. “Stel dat je wat ouder bent en geïnvesteerd hebt in een studentenwoning voor je kinderen. Blijf je die dan eindeloos zelf beheren, verkoop je de woning in één keer of doe je er via Blandlord langzaam afstand van door steeds een stukje te verkopen?”

Volgens Nederhoed is in die laatste optie veel interesse, want hij krijgt er veel vragen over. Maar voor Blandlord echt vaart kan maken, moet eerst duidelijk zijn onder welke wetgeving het platform valt. Daarover is Nederhoed nog in gesprek met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). “De techniek werkt en de AFM is enthousiast, maar het is een nieuwe constructie, waardoor nog niet duidelijk is of zij gezamenlijk gekochte huizen als beleggingsobjecten zien. In dat geval zijn we aan meer regels gebonden.”
Wat er ook uitkomt, over de toekomst is Nederhoed optimistisch. “Met vastgoed in de steden loop je een laag risico. De komende tien jaar komen er zo’n 500.000 alleenstaanden bij in de steden, dus er blijft vraag naar ons type appartement. Zonder reclame hebben we binnen een jaar al 1.000 nieuwsbriefleden en een besloten groep van 75 mensen die samen een huis in bezit hebben. Zodra de AFM uitsluitsel geeft, gaan we actief campagne voeren en meer huiseigenaren overtuigen. En deze maand komen we met een nieuw koopappartement in Den Haag.”

Wat is de blockchain ook alweer?

Simpel gesteld is het een gedeelde digitale database die kan worden gebruikt binnen een netwerk van partijen die met elkaar zaken willen doen. Daardoor is er in principe geen centrale partij nodig. Bovendien wordt sjoemelen onmogelijk, omdat iedereen een real time kopie van de database op zijn computer heeft staan. De grootste kracht van de blockchain is dan ook dan alle transacties onwijzigbaar in de database worden opgeslagen, waardoor iedereen achteraf altijd kan controleren op welk tijdstip welke transactie heeft plaatsgevonden.

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Christel Don is freelancejournalist. Publicaties van haar hand verschijnen met name in NRC Handelsblad en nrc.next. Thema's: tech, carrière, de toekomst en medicinale cannabis.