Wanhoopsdaad Arie den Dekker en wat eraan vooraf ging

In Oss heeft gisteren de 54-jarige Arie den Dekker zichzelf in brand gestoken. Even later is hij in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen. Een wanhoopsdaad, daar lijkt het op.

Volgens Omroep Brabant was Arie den Dekker dakloos. Eerder zat hij in een getuigenbeschermingsprogramma nadat hij een getuigenverklaring aflegde over de criminele liquidatie op Peter Netten aan de Hoogheuvelstraat. Op 16 september 2018 werd het huis van Den Dekker in brand gestoken waarbij twee van zijn honden omkomen. De man die een brandbom in zijn huis gooide bleek dezelfde man te zijn die opgepakt werd voor de koelbloedige liquidatie op 22 maart in Schaijk op Henk Baum, de oom van Peter Netten. Hij zou tot de groep criminelen behoren die ook een aanslag pleegden met een explosief op café ’t Berghje in Oss.

Getuigenbeschermingsprogramma
Hierna werd door criminelen op Den Dekker gejaagd, en hij werd iedere keer naar een andere locatie verhuisd. Van hotel naar vakantiepark en van een camping weer naar een bed en breakfast. Hij zit in het stelsel bewaking van personen, onder leiding van het OM in Oost-Brabant, de regionale variant van getuigenbeschermingsprogramma.

Tot het moment dat Den Dekker er helemaal klaar mee was en zelf tegen iemand zou hebben verteld dat hij in het getuigenbeschermingsprogramma  zat. Dat is niet toegestaan en hierdoor verviel de hulp van justitie en het OM en kwam Den Dekker op straat te staan. Daarnaast werd hij ook nog aan zijn lot overgelaten omdat de gemeente Oss van mening was dat Den Dekker niet in Oss moest gaan wonen omdat de kans op aanslagen op zijn leven groot was. De burgemeester van Oss verbood hem nog langer in zijn eigen stad te wonen.

Gemeente Oss
Ondanks dat hij verwoede pogingen deed om hulp te krijgen van de gemeente Oss, is hij na deze laatste wanhoopsdaad overleden. Eerder overgoot hij zich voor het gemeentehuis met stront, een statement omdat hij vond dat de gemeente Oss hem als stront behandelde. Hij had eerder al aangekondigd dat hij zichzelf in brand wide steken omdat zijn situatie uitzichtloos was. Toch had gemeente Oss hem al een paar keer een appartement aangeboden, maar dat weigerde Den Dekker omdat dat niet handig zou zijn met zijn honden. Tevens vindt Den Dekker dat hij in een huis woonde, waarom zou hij dan genoegen nemen met een appartementje.

Burgemeester van Oss, Wobine Buijs,verklaart het volgende in een videoboodschap: “We zijn jarenlang met het Openbaar Ministerie en de politie bezig geweest om deze man te helpen. Dat heeft ontzettend veel tijd, inspanningen en geld gekost. En ergens heb je altijd het idee dat het moment kan komen dat het niet gelukt is. Dat is dus vandaag gebeurd. We wensen de familie veel sterkte.”

“Je bent een held als je meldt”?
Arie den Dekker deed wat overheid en justitie zo graag willen, namelijk dat burgers informatie verstrekken (klikken) over liquidaties en/of criminele activiteiten. Maar is het dat waard om de Osse Omerta te doorbreken, als je kijkt wat Arie den Dekker dit heeft opgeleverd nadat hij zijn burgerplicht heeft gedaan?

Luister vooral de podcast van NRC waarin Arie zijn verhaal doet na de schietpartij op Peter Netten, die later aanleiding was voor operatie Alfa.

De advocaat van Den Dekker, Richard Laatsman, stelt dat de gemeente Oss zijn cliënt in de steek heeft gelaten. “Arie was niet de gemakkelijkste maar hij was wel een burger die hulp en zorg nodig had. Ik heb zijn situatie ontelbare keren proberen uit te leggen op het gemeentehuis, niemand wilde luisteren of deed iets. Laten we hopen dat hierover Kamervragen worden gesteld. Daar zou Arie heel blij mee zijn.”

Het maatschappelijk ongenoegen over de werkwijze van de gemeente Oss,  zorgt ervoor dat er veel pittige reacties zijn op social media.

https://platform.twitter.com/widgets.js

https://platform.twitter.com/widgets.js

https://platform.twitter.com/widgets.js

https://platform.twitter.com/widgets.js

https://platform.twitter.com/widgets.js

Dit artikel verscheen eerder op het blog van de auteur.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).