De slag om Hodeidah luwde even, tijdens het bezoek van de Britse BuZa-minister Jeremy Hunt aan Abu Dhabi en Riyadh, maar de strijd is vanochtend weer hervat, inclusief Saoedische bommenwerpers.
Gisteren nog dit fimpje, vanuit de gelederen van de coalitietroepen, die de stad hebben omsingeld. In de achtergrond de kranen van de haven, waar deze slag uiteindelijk om draait. Houthi-journalist Al Bukhaiti kwam tegelijkertijd met dit filmpje, zoals wel vaker losjes geschoten vanaf de motorkap. Voor een wat neutraler beeld van de strijd lees je het verslag van Al Jazeera, tot op heden nog altijd het best en neutraalst geinformeerd.
Vredesbesprekingen komen er dus, eind november in Zweden, aldus het Britse Foreign Office. Dat is eerder dan verwacht, al blijft het tot dan de vraag of die besprekingen materialiseren. Het betekent in elk geval dat de coalitietroepen -en alle andere strijdgroepen- nog maar twee weken hebben om hun gevechtsposities op de grond te verbeteren, en daarmee hun onderhandelingspositie bij die vredesbesprekingen.
Het is de vraag of de coalitie de stadsguerilla in Hodeidah durft aan te gaan, want Houthi-strijders hebben zich er in alle hoeken verschanst. Honderduizenden mijnen liggen er, met name de Houthi’s zijn enorm bedreven in het leggen van mijnen bij hun terugtochten, getuige deze zeer inzichtelijke twitterthread. Volgens Al Masirah -het noordelijke persbureau in handen van de Houthi’s- zijn er de laatste dagen in elk geval 1224 dodelijke slachtoffers gevallen. In de marge van alle ellende werd ook acht vissers het hoofd kaalgeschoren door de coalitie, die hen ook sloeg en de helft van hun vangst confisceerde.
Vanuit de VS intussen veel tegenstrijdige berichten. Enerzijds zou besloten zijn Saoedische vliegtuigen niet langer mid-air bij te tanken, anderszijds zouden die vliegtuigen dat ook helemaal niet meer nodig hebben, zouden Emiraatse vliegtuigen nog wel worden bijgetankt en zou de VS al een nieuwe campagne zijn gestart om de coalitie te assisteren. Lees in dat verband ook even dit verhaal over civiele slachtoffers van VS-drones. En dan meteen ook de laatste telling van het totaal aantal slachtoffers van de oorlog
Aanleiding voor de Amerikaanse bewegingen is de nieuwe Democratische meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onder aanvoering van Ro Khanna, die van plan zou zijn de Amerikaanse steun aan de oorlog in te perken. Al meldt Khanna vanochtend dat de senaat de stemming over zijn voorstel -resolutie nr 138- dreigt te blokkeren. En dan is er ook nog het gerucht dat de VS de Houthi-beweging zou bestempelen tot terroristische groep. Dat zou vreemd zijn, met terroristische groeperingen kun je immers geen besprekingen houden.
Onder andere Noorwegen en Duitsland gingen de VS al voor in een wapenboycot. Spanje keerde terug op die schreden, toen duidelijk werd dat een Andalusisch fabriekje zou moeten sluiten en zesduizend mensen hun baan zouden verliezen.
Afgelopen weekend waren nog veel meer mensen in de war toen Mohammed Al Houthi –neef van grote leider Abdel Malik- de kolommen van de Washington Post mocht volschrijven met een vredesboodschap, met verwijzing ook naar Kashoggi. Het leidde tot veel cynisme, de Houthi’s hebben zelf immers niet zo’n beste reputatie wat betreft persvrijheid.
Opmerkelijk ook de defectie/het overlopen van een minister uit het Houthi-bewind. Of hij nu moreel bezwaar maakt danwel eieren voor zijn geld kiest, feitelijk wist hij te ontsnappen naar Saoedie Arabie, waar de overgelopen minister van informatie alsnog een schoen in zijn gezicht kreeg geworpen.
Gisteren een explosie van nieuws over Marib airport. Marib is het deel van Jemen waar de verjaagde regering nog gezag heeft. Met Saoedisch geld wordt daar een luchthaven uit de grond gestampt van internationale allure, aldus Al Arabiyya, een belangrijke Saoedische krant.
Het is geen nieuw nieuws, van de bouw van de luchthaven wisten we al. Maar het werpt even het licht op Ali Mohsen al-Ahmar, die sinds de coup in 2014 in Marib een paleis bewoont en de laatste dagen stevig de trom roert. Mohsen -of Muhsen- is al jaren de nr 2 van Jemen en volgens analisten de vooruitgeschoven pion van Saoedie-Arabie. Volgens Aden Al Ghad maakt Muhsen zich op voor presidentschap, nu president Hadi ziek is en anderszijds zo hard aan de stoelpoten van de Houthi’s wordt gezaagd.
Voor de allerdegelijkste analyses van alles in Jemen verwijs ik jullie nogmaals naar het Sana’a center, dat met Duitse en Nederlandse steun een onophoudelijke stroom aan publicaties doet uitgaan waar wordt gezocht naar deeproot oorzaken van de Jemenitische ellende. Zie bijvoorbeeld hun jongste publicatie: de stand van zaken in Taiz en hoe de salafisten het daar voor het zeggen kregen.
Tot slot het laatste nieuws, namelijk dat een sit-in demonstratie in de perifere provincie Al Mahra is uitgelopen op een handgemeen met Saoedische troepen. Al Mahra is een vreemde eend in de Jemenitische bijt; bevolking hoort etnisch en linguistisch bij de naburige Omaanse provincie Dharfur en het eiland Socotra. Saoedie Arabie heeft er troepen gelegerd, bouwt er een nieuwe haven en een oliepijpleiding naar de Saoedische olievelden in het Lege Kwartier. De Mehri -zoals de inwoners ook heten- keren zich steeds vaker tegen deze feitelijke bezetting.
Deze aflevering telt 856 woorden inclusief een dertigtal verwijzingen. In totaal telt dit blog sinds eind november 2017 vijftienduizend woorden verdeeld over vierendertig afleveringen. Als je me leest steun je mijn werk, als je er (0,99, eenmalig) voor betaalt steun je me nog meer. Dus koop en steun dat blog.
Draag je abumelle een warm hart toe, overweeg dan een donatie. Alle kleine beetjes helpen. Of geef je op voor de het kwartaalbericht per email, met nieuwe artikelen etc. Ook daar moedig je de auteur mee aan.