– Lees evt eerst dit artikel rond de korte stadsoorlog van eind 2017 te Sana’a
– en/of het semi-liveblog over de slag om Hodeidah in juni 2018.
– Onbekenden met Jemen lezen sowieso ter inleiding eerst dit Jemen Lexicon
Voorzichtig optimisme wereldwijd over vredesbesprekingen tussen de Houthi-regering en de door hen verjaagde voormalige regering. Telg Mohammed Al Houthi roept de door zijn familie gedomineerde regering op de raketbeschietingen richting Riyadh (SA) en Abu Dhabi (VAE) te staken, waarop door de vijand voorzichtig optimistisch op wordt gereageerd. Maar er zijn erg veel maren. Eind vorige week al verstomden de wapenen rond Hodeidah. De vredesduif vloog het weekend steeds wijdere rondjes. Aanleiding daarvoor zijn de Amerikaanse midterms; tussentijdse verkiezingen waarbij de politieke verhoudingen wezenlijk zijn gewijzigd in de VS. Meldde dit blog vorige aflevering nog het sneuvelen van een antiwar resolutie in het House, in de Senate ligt inmiddels de kansrijker antiwar resolutie SJRes54 op tafel. Kennelijk voert die nu al de druk op; op Saoedie-Arabie de wapens te doen zwijgen.
Beter niet te vroeg gejoochen. Genoeg berichten dat het staakt-het-vuren vrij beperkt blijft. Kolonel Turki al Maliki -de (Saoedische) aanvoerder van de coalitietroepen- meldt dat gevechten elders in Jemen gewoon doorgaan. De Jerusalem Post meldt vanochtend de lancering van nieuwerwetse Houthi-raketten geent op Iraanse precisieraketten. Ze vlogen binnen Jemen, naar Midi: een kustgebied in Noord(west)-Jemen dat al tijden in handen is van de coalitie.
Vanochtend meldt kolonel Turki opnieuw dat de gevechten gewoon doorgaan, zij het in lagere intensiteit. En dat wordt bevestigd met het bericht vanochtend over de hervatting van de vijandelijkheden te Hodeidah. Wat de omvang is, dat is onduidelijk, maar er werd heen en weer gevuurd en ook Saoedische bommenwerpers waren weer noodlottig betrokken. De Houthi’s op hun beurt verstopten nog meer boobytraps in de stad en hielden razzia’s, zo meldt deze twitterbron.
Verder trof ik een treurig stemmend bericht over een visser die op een zeemijn voer, is in het noorden de difterie weer uitgebroken en zagen we opnieuw dat gratis hulpgoederen via handelaren tegen betaling in winkels te verkrijgen zijn. Kijk ook even naar dit clipje van Faris Sheibani; je weet wel, wiens koffievrienden afgelopen zomer door Nederland geweigerd werden hun waar aan de man te brengen, wegens, ja wegens wat eigenlijk.
Jemen voetbalde tegen Saoedie-Arabie
Anderszijds is er ook goed nieuws. Zo zagen we dat Jemen een nipte voetbalnederlaag leed op bezoek in Saoedie-Arabie, een evenement dat louter vragen oproept, want wie speelde er en hoe komen ze Jemen in en uit, want alles zit toch op slot. Nog bizarder: de volgende wedstrijd van Jemen zich afspeelt in en tegen Iran. Uit dit bericht leren we in elk geval dat de ploeg van Jemen wordt getraind in Hadramawt en dat de minsiter van sport 150 miljoen riyaal (half miljoen €) voor het nationale team heeft vrijgemaakt. Meer info zeer welkom, mijn bronnen weten niets van voetbal.
Vandaag vieren we Mawlid (Arabisch voor: geboorte), de geboortedag van de profeet Mohammad. Met name shia moslims vieren deze dag uitbundig, strenge sunni moslims verfoeien de viering juist. Zie hierboven hoe groen de Houthi’s hun kinderen verven en bekijk twitterfoto’s van massa’s op de been in Sana’a. Opmerkelijk in dit discours de felicitaties van Mohammad al Houthi aan het Saoedische bewind, dat de viering van Mawlid voor het eerst toeliet.
Q8 moet de Houthi’s vliegen
Op Aden-al-Ghad treffen we vanochtend de voorwaarden en uitgangspunten waaronder de gesprekken over vrede eind deze maand in Zweden gestalte moeten krijgen. Opvallend is dat het transport van de Houthi-delegatie in handen van het emiraat Koeweit is gelegd. Dat behoeft enige uitleg: feit is dat alle vliegtuigen Jemen die Jemen uitvliegen een verplichte tussenlanding moeten maken in Saoedie-Arabie, voor een uitgebreide, lijfelijke en volgens veel reizigers vernederende controle. Dat Houthi’s een tussenlanding in Saoedie-Arabie niet vertrouwen is te billijken, reden dat de Koeweiti’s -kennelijk voldoende neutraal- zijn aangezocht voor de vrijgeleide.
In de diverse media en onder deskundigen dezer dagen enorm veel analyses over de kans van slagen van de Zweedse vredesbesprekingen. In het algemeen wordt die kans klein geacht, eenvoudig omdat geen van de deelnemende partijen winst kan halen uit vrede; integendeel halen ze winst uit de oorlogseconomie.
Daarbij komt dat de vele andere, kleinere partijen in dit conflict niet deelnemen aan de besprekingen. Maar goed, een beetje vrede geeft juist die kleinere partijen de kans wat meer aan de oppervlakte te komen en zo zal de vredeswinst stukje bij beetje geboekt moeten worden.
Om drie voorbeelden te noemen; zie deze tweet over de Saoedische bemoeienis in Jemens verste provincie Mahra, zie het betoog van een Mahra sjeich, zie het rapport van burgerrechtenbeweging Mwatana en deze analyse van een serie moorden op religieuze leiders en dit artikel over de aanwezigheid van Aqap in de coalitiegelederen en besef hoe ingewikkeld het is de Jemenitische kluwen weer te ontwarren.
Kauw nou toch geen Qat
Tot slot deze week een bericht in het onvolprezen Aden Al Ghad over een waarschuwing van medici tegen de consumptie van met pesticides geteelde qat. Qat -de milde drug die veel Jemenieten elke middag gezellig kauwen- is gedurende de oorlog ruim beschikbaar gebleven. De teelt van qat is erg winstgevend maar geschiedt toenemend buiten het zicht van controleurs en agrarisch advies en bevat daarom een alarmerend gehalte aan pesticides, nog alarmerender dan voor de oorlog; ook toen al zagen we veel gevallen van mondkanker
In dit weekblog omgekeerd chronologisch de laatste ontwikkelingen, uitleg, achtergronden, verwijzingen en kaartjes. Zevenendertig afleveringen al, door hier te klikken. Wordt minimaal wekelijks, soms zelfs dagelijks ververst
Lees je iets dat niet klopt, laat het me weten.
Weet je iets dat ik niet weet, laat me weten.
En overweeg even een donatie aan abumelle.
klik hier (>>>)
Draag je abumelle een warm hart toe, overweeg dan een donatie. Alle kleine beetjes helpen. Of geef je op voor de het kwartaalbericht per email, met nieuwe artikelen etc. Ook daar moedig je de auteur mee aan.