Sindsdien volg ik haar reizen en het werk van de stichting, die met bijvoorbeeld het organiseren van muziek optredens en filmbijeenkomsten mensen aanmoedigt wat geld te geven voor het goede doel. Zoals iedereen wellicht weet is door het veranderend klimaat Afrika aan het opdrogen. Vlak nadat ik de vragen opstuurde vertrok ze naar Gambia, waar gelukkig internet is zodat ik deze vraag- en antwoord sessie oogstte:
THUISKOMEN
BV: wanneer ben je eigenlijk begonnen met WellHalo?
LK: “Ik ben in 2013 voor het eerst naar Gambia gekomen op uitnodiging van een vriend die daar een hotel had, aan de westkust.
En al vanaf de eerste stap buiten voelde het voor mij als een soort thuiskomen, een soort van (waarom? Ik weet het nog steeds niet).”
BV: Waarom ben je de stichting begonnen?
LK: “Ik ben in 2014 terug gegaan voor drie weken en ontmoette een Gambiaanse kelner in hetzelfde hotel, die mij mee nam naar zijn dorpje in het noord- oosten van het land.
Dit is het droogste en armste gebied van Gambia met nog steeds veel plaggenhutten in de dorpjes.
Bij aankomst in het dorp kreeg ik een kindje in mijn armen geduwd, waarvan ik (als verpleegkundige ) wist dat dit meisje het niet lang meer zou redden, bolle buik, super dun verder en holle ogen en vooral slap heel slap. Dit is op mijn netvlies blijven staan (tot nu toe) en bij terugkomst in Nederland, vertelde ik dit verhaal aan broer en schoonzus, waarop mijn broer zei: “Waarom begin je geen stichting in dat gebied?””
BV: Hoe zit het met de donaties?
LK: “Na twee maanden was WellHaLo Foundation een feit en zijn wij met z’n vijven evenementen gaan organiseren, wat elke keer zo’n 2000 euro per avond opleverde.
In de tussentijd was mijn broer, die eigen bedrijven heeft, onze sponsor geworden en uiteindelijk hadden we 5 vaste donateurs per jaar wat ons, tot nu toe nog steeds zo’n 5 1/2 duizend euro oplevert. In de tussentijd krijgen we ook nog spontaan van mensen donaties, wat ongeveer 2000 euro per jaar is.
Een waterput kost rond de 12.000 euro, de pomp wordt met zonnepanelen aangedreven. Als we de 12000 niet halen in een jaar besteden we het geld aan reparatie van kapotte pompen en panelen.”
BENEFIET EVENEMENTEN
Deze donaties komen onder andere binnen door het organiseren van avonden over onder andere Bob Marley, die in de hele derde wereld als DE superster geldt, zoals Marley-kenner Mike van der Linde uitlegt. Zaal Qbus in Leiden helpt met de organisatie, waarbij reggaeband Zion Grooves optreedt over een reggae sound system, de Crucial Warrior Sound. Een fotoboek van de bekende popfotograaf Gijsbert Hanekroot, die alle vier optredens van Marley bezocht wordt gepresenteerd.
Een ander evenement werd afgesloten door Bluezofeel, waarin ook de bekende zanger van Livin’Blues, Nico Christiansen, getrouwd met een Keniaanse schone, deelneemt.
BV: Is er veel communicatie en/of samenwerking tussen de stichtingen die in Afrika aan het werk zijn?
LK: “Er is geen communicatie tussen alle stichtingen en als er al communicatie is, dan blijkt, na onderzoek dat een ander alleen maar beter wordt om samen te voegen en dat mijn stichting daarin verloren kan raken.”
BV: En, schiet het een beetje op met alle hulp?
LK: “Er is geen vooruitgang Bas, de Sahel rukt behoorlijk op in deze Westerse gebieden van Afrika en het wordt alleen maar erger door de klimaatverandering.
Water wordt dus voor Gambia een heel heel groot probleem ( zo gingen we van 80 meter boren in de grond nu al naar 100 meter in 10 jaar tijd).”
FARMER MANAGED NATURAL REGENERATION
Ik ben gaan kijken of hier iets tegen te doen is. Vanuit de VN website kom ik op Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR), ofwel een goedkope, door boeren bedachte en uitgevoerde strategie om droogte en plantensterfte tegen te gaan door te snel groeiende loten terug te snoeien en het formaat van de bomen zo klein te houden dat ze zandstormen kunnen doorstaan. De VN propageert dit niet alleen in Afrika maar wereldwijd.
BV: Hoe zit het met verschillende stammen?
LK: “Er zijn 8 stammen in Gambia en leven in totale vrede met elkaar.
98% is Moslim, maar er zijn ook Christenen.
Aan het einde van de ramadan worden de Christenen uitgenodigd om het mee te vieren en met Kerst worden de moslims uitgenodigd, zo simpel is het aldaar .. kan Nederland nog een puntje aan zuigen.”
BV: “Hoe worden de vrijwilligers ontvangen?
LK: “De vrijwilligers ( waaronder ik dus ook) worden aanbeden ( soms teveel vind ik, word ik verlegen van ) want van deze mensen hangt veel af, de regering is namelijk alleen maar bezig met de infrastructuur etc. en niet met het volk zelf . ( goh waar hoor ik dit meer ). Er zijn heel veel vrijwilligers , vanuit Nederland, België en Engeland. En deze vrijwilligers worden met open armen ontvangen.”
DELEN
BV: Wat wij kunnen leren van de Gambianen?
LK: “Dat het glas altijd half vol is, dat problemen er zijn om te overwinnen, dat er altijd wel iets te lachen valt, hoe ellendig hun situatie ook kan zijn, dat de liefde voor de familie altijd bovenaan staat, dat vrouwenbesnijdenis taboe is, dat je je mag vertonen in een burka maar ook in een korte rok, dat je vrij kan zijn in een land wat tot vrij kort geleden, door een dictator werd geregeerd voor vele jaren, maar dat dit de bevolking er niet onder heeft gekregen, dat ze allemaal vechten voor een beter bestaan en hele harde werkers zijn, zowel de vrouwen als de mannen.
Laten we ze niet veroordelen, maar het leven met hun delen, dan is het opeens veel mooier hier op aarde.”
Intussen is een dertiende dorp geholpen met een waterput, in het Bantanto gebied. Ook kuddedieren komen er drinken! Een volgende waterput, met zonnepanelen, komt eraan. Je kunt Loes Koenen volgen op https://twitter.com/loeslouise56
Mocht je interesse hebben: http://wellhalo.com
Donaties: NL55 INGB 0006 5398 37 tgv Stichting WellHalo foundation.