Ze zag het partijleiderschap als een mooie kans, maar de boemerang kaatste keihard terug in haar gezicht. Liz Truss hield het slechts 45 dagen vol op 10 Downing Street. Ze vertelt in haar afscheidsspeech dat ze premier werd in tijden van grote economische en internationale instabiliteit. In een tijd dat gezinnen en families twijfelen of ze de rekeningen nog kunnen betalen. Een tijd waarin Poetin oorlog voert en het hele continent in gevaar brengt. Ofwel: rumoerige en onzekere tijden dat daadkracht vereist van een premier.
Wie de hoop op haar had gevestigd had weinig keus. De keuze uit kandidaten om de puinhoop van Boris Johnson op te volgen beloofde ook niet veel goeds. De Brexit heeft meer kapot gemaakt dan lief is. Dat is een conclusie die we zeker kunnen trekken, want vanaf het moment dat het Verenigd Koninkrijk de navelstreng met de Europese Unie eigenhandig doorknipte met een botte schaar, is het alleen maar bergafwaarts gegaan.
De koning zag het vast aankomen
Maar wat nu? Truss is de laatste premier die nog beëdigd werd door koningin Elizabeth en ze zal de eerste zijn die bij koning Charles op het matje mag komen om haar ontslag in de dienen. Uit diverse filmpjes die de afgelopen weken rondgingen, zag de kersverse koning het ook wel aankomen. Zuchtend laat hij zich steeds maar weer bijpraten door Truss. Dus een grote verrassing zal het vast niet zijn geweest voor hem.
Truss kwam met grote hoop en begon vol goede moed aan haar nieuwe baan. Maar het recente fiasco met de belastinghervormingen en vertrek van de minister van Financiën was het begin van haar instortende kaartenhuis. Het feit dat de banken haar zelfs niet vertrouwden en zelf in actie kwamen zegt genoeg.
Toen ook nog eens de minister van Binnenlandse Zaken het ermee voor gezien hield, kon Truss haar knopen tellen. Of beter gezegd, de dagen van haar premierschap. Ze gaat de geschiedenis in als de kortst zittende premier van het Verenigd Koninkrijk. De vraag is nu, wie gaat háár puinzooi ruimen? Niemand die het nog weet.