Wij geloven dat het inwinnen van data over het COVID19 cruciaal is

Hoe dan ook een aanpak die hard nodig is volgens de initiatiefnemers. Op zijn minst voor een eventuele volgende uitbraak.

… en dat we daar niet te lang mee moeten wachten

“Door middel van deze dataset willen we experts op het gebied van modellering, virologie en beleid ondersteunen”, aldus Niels Maltha. Een directe aanleiding voor dit initiatief? Een belletje tussen student Hylke Martens (wertuigbouwkunde) en zijn studievriend Niels Maltha (civiele techniek). Zij kennen elkaar vanuit een bestuursfunctie in hun studentenstad Delft. Niels  vertelt dat een huisgenoot sinds twee weken ziekteverschijnselen heeft. Symptomen die kunnen passen bij een besmetting door het Coronavirus.  Hij noch zijn zes huisgenoten kunen achterhalen hoe en waar ze dit kunnen melden.  Als na enkele dagen de Ziekteradar (RIVM) onder hun aandacht komt, blijkt deze website niet toegankelijk. Dat blijft zo. Na dat belletje is het voor Niels en zijn vriend Hylke duidelijk. Dan gaan we het zelf wel doen!!!

Meten
Niels verbaast zich over het feit dat er wel veel bekend is over sterfgevallen. Maar mensen met lichte verschijnselen vallen helemaal buiten de statistieken. Tegenwoordig kun je met data heel veel. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn. Zeker nu steeds meer nepnieuws opduikt is het belangrijk  om uitspraken met feiten en data te ondersteunen. Denk aan het artikel over ‘Flatten the curve’, gebaseerd op ervaringen uit Wuhan, China. Dat artikel is volledig op data gebaseerd. En wel 40 miljoen keer gelezen in een week. Het heeft een beslissende invloed gehad op de beleidsmakers. Ook in ons land.  Simulatiemodelen laten zien dat verschillende maatregelen hele grote gevolgen kunnen hebben voor de mate van COVID19 verspreiding. Dat moeten we hier ook hebben.

Waardering
Alles wijst inmiddels erop dat een dergelijk initiatief enorm wordt gewaardeerd. Het maken van een goede vragenlijst vormt een uitdaging. Deze is gebaseerd op de richtlijnen van het OLVG (ziekenhuis) en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid). In vrij korte tijd krijgen zij het voor elkaar. Ze zijn nu op zoek naar mensen die 90 seconden van hun tijd willen gebruiken om het  COVID-19 virus beter in kaart te brengen! Ongeacht of betrokkene wel of geen symptomen heeft. Iedereen kan helpen! Volledig geanonimiseerd bovendien. “Het is een non-profit initiatief en de data wordt enkel gebruikt voor het algemeen welzijn en dient geen commerciële doeleinden”, zo beklemtonen de initiatiefnemers

Respons
De ‘engagement’ metrics zijn gunstig. Meer dan 4000 bezoekers, 1500+ inzendingen in korte tijd. Hylke en Niels proberen een beeld te krijgen van alle huidige bewoners van Nederland. Ongeacht hun nationaliteit. Inmiddels vormen die de helft van de inzendingen!! Verder zijn ze nu bezig met outreach naar verschillende instanties. Denk aan GGD, medische organisaties, RIVM en TU DELFT. Dus dat gaat lekker, aldus het duo!  Hoe dan ook een aanpak die hard nodig is volgens de initiatiefnemers. Op zijn minst voor een eventuele volgende uitbraak. Als een grote partij zich hierachter stelt kan dat ons extra helpen, aldus Niels en Hylke. De oproep is duidelijk!

Website
https://dataman.paperform.co/
https://lnkd.in/dpNa9q7
https://www.linkedin.com/in/hbmartens/
https://www.linkedin.com/in/niels-maltha/
https://dataman.paperform.co/

#spreadthemessagebattleCOVID19 #COVID19

Reply to conversation with 👍👍

 

Mijn gekozen waardering € -