Wijnland Tanzania

Tanzania is de tweede grootste wijnproducent in sub Sahara Afrika na Zuid-Afrika. Vergeleken met de rest van de wereld is Tanzania een nieuweling op dit gebied.

De eerste wijnbouw was voorbehouden aan missionarissen die in 1938 in de Dodoma-regio de velden aanlegden. De oogsten waren bedoeld voor lokaal gebruik, namelijk als miswijn en voor eigen consumptie. In 1957 besloot vader Maggioni de wijn op commerciële basis te verbouwen. De wijnbouw werd pas na de onafhankelijkheid geïntensifieerd. De lokale regeringsadministratie vatte het plan om de wijn op commerciële basis en voor de nationale markt te exploiteren. Op deze wijze ontstond de Dodoma Wine Company. Het was vooralsnog kleinschalig. Op 4 hectare grond rondom een lokale gevangenis werden de stokken geplaatst en deze werden door de gevangenen onderhouden. Het initiatief werd een succes en het areaal groeide door investeringen. Kort daarna werden nieuwe velden in Makutupora aangelegd. Ook hier werd de wijngaard door gevangenen onderhouden.

Populair

Vanaf de jaren ’90 werd de kwaliteit een stuk verbeterd toen Zuid-Afrikaanse en Italiaanse wijnproducten gingen investeren de Tanzaniaanse wijnbouw. Sindsdien worden eigen lokale merken met die van Zuid-Afrikaanse wijnen gepromoot. Vanaf dat moment nam de consumptie van wijn in Tanzania en omliggende buurlanden in een rap tempo toe. De meest populaire soorten zijn de zoete rode, witte en alcohol vrije wijnen.

Er zijn drie wijnsoorten die hier gecultiveerd worden: Chenin Blanc, Syrah, Cabernet Sauvignon en de lokale variatie van Makutupora. De meest bekende merken zijn Dodoma, Regency, Ambassador, Image, Presidential, Altar wine, etc.

De exclusieve rode en witte wijnen van een hogere klasse zijn voor de export, luxe restaurants in Dar, de hoofdstad Dodoma, Iringa en het vakantieoord Zanzibar. De concurrentie is niettemin groot met voornamelijk Zuid-Afrikaanse wijnhuizen en in mindere mate Franse en Italiaanse wijnmerken.

Aangetekend moet worden dat wijn voor de meeste Tanzanianen buiten hun budget is. De goedkoopste wijnen liggen rond de 15.000 Tzs (6 euro) in vergelijking met de lokale gin die vanaf 4.000 tzs (1.5 euro) te koop is. Buiten de thuisgemaakte pombe (alcohol van oa bananen), blijft goedkope gin het populairst. Vroeger kreeg je deze in zakjes, zodat je de hele inhoud in een keer moest leegdrinken…

Mijn gekozen waardering € -