Dit wordt geen analyse van de verkiezingscampagne. Dat hebben we op de uitslagenavond zelf al uitgebreid tot ons mogen nemen en ook de komende dagen zullen velen hun pen daaraan wijden. Dit is ook geen vooruitblik op de komende formatie. Wie met wie en of men wel wil. Deze opinie gaat een stap verder. Stel dat wilders het voor elkaar krijgt een meerderheidskabinet te vormen. Pieter en Dilan zwichten voor de verlokkingen van het regeren met het excuus dat er toch een regering moet komen om het land te besturen. Wilders verzilvert zijn premierbonus. Wat dan?
De grote verbinder? Sprookjes bestaan niet
Wilders had het in zijn overwinningstoespraak over ‘verbinden’ en ‘over schaduwen heen springen’. Daarmee duidelijk proberend Dilan en Pieter te paaien. Maar in hoeverre gaat hij daartoe werkelijk bereid zijn? Niet alleen in Nederland, maar ook op Europees vlak? Vergeet niet: de PVV wil een ‘nexit’, de gulden terug. Ik zie Wilders al voor me tijdens een Europese top. Met Viktor Orban en Robert Fico zal hij het goed kunnen vinden. Zo dreigt Nederland in het uiterst bedenkelijke klasje te geraken van lidstaten met populistische leiders die de gang van zaken alleen maar traineren.
Wilders wil zich aan de rechtsstaat houden, zei hij ook. Vandaar dat een koran verbod nu even niet meer hoog op zijn prioriteitenlijstje staat. Het behoud van de rechtsstaat klinkt uit zijn mond echter als een contradictio in terminis. Grenzen dicht? Nederland is onderdeel van Schengen. Nederland uit de EU? Dat gaat ook niet van de ene dag op de andere en brengt veel kosten met zich mee. Kijk naar Brexit.
Het is geen geheim dat Wilders een groot fan is van autoritaire leiders als Orban en Poetin. Die nemen het op zijn zachtst gezegd niet echt nauw met hun rechtsstaat. Als je ‘het land aan het volk wilt teruggeven’, ontkom je er niet aan autoritaire maatregelen te nemen. Wilders heeft nog wel een ander voorbeeld om bij af te kijken, de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Ook uiterst rechts. Gek genoeg hoor je haar nooit over een Italiaans uittreden uit de EU. Ze kijkt wel uit. Dat stort het land economisch gelijk in puin. Misschien moet Wilders toch eens met haar gaan babbelen voordat hij ergens in 2024 zijn eerste Europese top bezoekt.
Kortom: Wilders de grote verbinder en over schaduwen heen springend? Als hij dat te veel gaat doen, is hij zijn achterban bij de volgende verkiezingen direct weer kwijt. Deze sluwe vos verliest zijn streken echt niet. Het gevolg zal zijn dat hij Nederland internationaal gaat isoleren om zijn achterban tevreden te houden, de Nederlandse Donald Trump.
Normale uitoefening premierschap praktisch onmogelijk
Kun je bij alle bovenstaande bedenkingen nog zeggen ‘geef de man een kans om zich te bewijzen’, dan heb ik nu het ultieme argument waarom Wilders totaal ongeschikt is voor het premierschap. Zijn veiligheid. Vergeet niet dat hij al 17 jaar zeer streng wordt beveiligd vanwege allerlei doodsbedreigingen. In Nederland durft hij nog wel op pad te gaan, zeer voorzichtig. Maar stel hij moet naar een Europese top in Brussel. Donald Trump wil hem in 2025 graag een keer ontmoeten in Washington (Trump terug president is een scenario waar ik maar ernstig rekening mee zou houden). Of Wilders gaat bemiddelen in het Midden-Oosten (laten we eens iets positiefs fantaseren).
Al die bodyguards moeten dan mee op reis. Leuk voor hen. Zien ze ook nog iets van de wereld. Wel steeds een complexe operatie, niet zonder risico. En het gaat klauwen met geld kosten. Is dat praktisch? Nee! Als Geert Wilders verstandig is, ziet hij af van het premierschap. Laat Dilan of Pieter die klus maar klaren. Dat zou Wilders veel hoofdbrekens schelen en dan kan hij achter de schermen zoveel invloed blijven uitoefenen als hem nodig acht. Maar of Dilan en Pieter daarvoor te strikken zijn?
Het is wachten op de volgende verkiezingen.